Научни клуб

 

Потписивање уговора са ауторима по јавном позиву ЦПН

Настављајући, сада већ вишегодишњу праксу промоције и популаризације науке кроз пројекте за ученике и наставнике, у Научном клубу РЦ Ниш су 19.08.2021. г. потписани уговори са ауторима пројеката одобрених за реализацију по јавном позиву Центра за промоцију науке. Пројекти су из области промоције и популаризације науке у 2021. години.
Пројекти који су добили финансијску подршку и који ће се реализовати у Научном клубу Ниш су:

1. На месту злочина-интерактивна симулација форензичког процеса;
2. Зелена лабораторија - Баш ти у башти!;
3. Препознајмо псеудонаучне подвале у медицини и психологији.

Пројекти ће се реализовати у периоду 1.09.2021. - 30.03.2022., а њихова укупна вредност је 213.850,00 динара.
Испред тимова, пројекте су потписали координатори: Ана Миленковић, Слободан Петровић и Стеван Станојевић, а испред РЦ Ниш, директорка Данијела Марковић. Координатор активности је Јелена Анђелковић.

Honeyview DSC00665 Honeyview IMG 20210819 102356
Honeyview IMG 20210819 102032 Honeyview IMG 20210819 102512

 

Пројекат "Практични рад - Употреба електронских кола"

Реализацијом радионица за основце и средњошколце нишких школа, које су одржане у терминима 10.06.2021. и 18.06.2021. завршена је реализација десетог пројекта Научног клуба Ниш: Практични рад - Употреба електронских кола, чиме је успешно завршена реализација годишњег програма Клуба.
Радионица за ученике 1. разреда гимназије “Бора Станковић” одржана је 10.6.2021. преко платформе Google Meet. Учествовало је 10 ученика, који су коришћењем онлајн платформе Tinkercad реализовали електронско коло базирано на Ардуино развојном окружењу. У првом делу радионице ученици су учили о електронским компонентама потребним за реализацију семафора, као што су отпорници и ЛЕД диоде. У другом делу радионице ученици су писали софтвер за микроконтролер да би на крају верификовали рад семафора.
Друга активност одржана је 18.06.2021. у дворишту ОШ “Радоје Домановић” из Ниша, када је организовано дружење са учесницима Tinkercad онлајн радионице која је одржана 29.4.2021. преко платофрме Google Meet. Ученицима који су показали најбоље резултате на квизу решавањем задатака преко Google Forms-а додељене су пригодне награде и дипломе.
Ученици су изузетно задовољни одржаним радионицама. Резултати квиза показују да су током радионица успели да савладају предвиђено градиво. Сви ученици сматрају да су на овај начин значајно употпунили стечено теоријско знање из школе.
Радионице су реализовали аутори пројекта: проф др Данијел Данковић и др Милош Марјановић са Електронског факултета у Нишу.

Honeyview cad1 Honeyview cad3 Honeyview Elektronska kola

 

“На таласима нових знања”

Реализацијом активности пројекта “На таласима нових знања”, у период 5-6.06.2021. остварени су планирани садржаји деветог пројекта из годишњег програма Научног клуба. Учесници пројекта били су ученици седмог разреда ОШ „Душан Радовић“ и ОШ „Чегар“ из Ниша. Они имали прилике да кроз три интерактивне радионице открију шта је таласасто у таласима, да ли звук може бити бржи и да завире у оптичку појаву тоталне рефлексије. Кроз квиз на тему таласа, звука и светлости остварили су одличну размену сазнања и применили научено кроз радионице. У научној шетњи обалом Нишаве одређивали су ширину реке на основу праволинијског простирања светлости и сличности троуглова, одређивали опсеге чујности на различитим локацијама и мерили ниво буке на различитим местима, од Регионалног центра до кеја на обали Нишаве. Такође, осмишљавали су проблеме који се могу решавати новостеченим знањима о звуку. На крају су, кроз анонимни упитник вредновали свој рад и сам пројекат доприносећи при том побољшању будућих пројеката.
Аутор и рализатор пројекта била је мр Ивана Крулј, професор физике.

Honeyview DSC00569 Honeyview DSC00575
Honeyview DSC00577 Honeyview DSC00568

 

Изложба „Животни цуклуси Милутина Миланковића“

У простору Научно-технолошког парка у Нишу, у организацији Центра за промоцију науке Београд, Математичког института САНУ, Научно-технолошког парка Ниш и Регионалног центра Ниш, у оквиру програма организованих поводом националне научно-популарне манифестације Мај месец математике, ученици нишких школа имали су прилике да у периоду 1-4.06.2021. у организованим групама, са својим наставницима посете изложбу „Животни цуклуси Милутина Миланковића“
Кроз ову поставку ученици су могли да упознају научни рад и занимљивости из живота Милутина Миланковића, и могли су да увиде колико је неизбрисив траг који је научник оставио у свакој области којом се бавио. Путем упечатљивих паноа који говоре о животу овог великана, ученици су упознати са његовим улогама професора, инжењера, научника и вечитог ђака. Средње школе из Ниша чији су ученици посетили изложбу су: Гимназија „Бора Станковић“, Економска школа, Гимназија „9 мај“, ЕТШ „Мија Станимировић“, Уметничка школа, ЕТШ „Никола Тесла” и Грађевинска техничка школа „Неимар“.

Honeyview IMG 04f430ad8737cee0f65cf5b32123be45 V Honeyview IMG 03f4e1436d4d72ab3ef901a26bd81db2 V
Honeyview IMG f883696856c9aee1549654a5a30a0d65 V Honeyview IMG 63d33a6c1a3696a5d4ac0e2658de212d V

 

Годишњи програм Научног клуба Ниш за реализацију у периоду 1.09.2021.- 1.09.2022.

Центар за промоцију науке одобрио је финансирање пет пројеката Научног клуба Ниш, који се реализују путем Годишњег програма клуба за 2021/2022 год. Вредност ових пројеката је 227.380,00 дин.
У наставку се налази списак одабраних пројеката.

Honeyview Godisnji 2021

 

Недеља хемије на Природно-математичком факултету у Нишу

26.05.2021. Завршне активности пројекта Недеља хемије - хемија и уметност, реализоване су кроз радионице Додај свету мало боје, које су одржане у лабораторијама Департмана за хемију Природно - математичког факултета у Нишу. Наставници, сарадници  и студенти угостили су ученике и наставнике средњих школа (Прва нишка гимназија "Стеван Сремац", Гимназија" 9 мај", Гимназија "Бора Станковић" и Прехрамбено - хемијска школа). Хемичари су припремили и демонстрирали огледе за средњошколце, а затим на тренутке заменили улоге и упутили ученике како да сами изведу огледе. Координатор пројекта испред Департмана за хемију  била је је доцент др Снежана Јовановић. Пројекат је реализован као део годишњег програма Научног клуба.

Honeyview 1 Honeyview 2
Honeyview 3

 

Одржан завршни део пројекта "Питај и смишљај"

У среду, 19. маја, у просторијама Регионалног центра одржан је завршни део пројекта Питај и смишљај. Ово је уједно био и први уживо сусрет и упознавање са учесницима с обзиром да су све радионице, у складу са мерама заштите од Ковида, реализоване он лајн. Гимназијалци су размењивали ставове и увиде о областима којима се пројекат бавио, резимирали су знања које су добили од предавача и правили нове везе међу њима. На самом крају су истакли поруке које су лично добили, а које би могли да примене у даљем школовању и животу. Учесници су изразили жељу да се сличан пројекат понови. Изразили су жељу да се понови пројекат који на интерактиван и креативан начин осветљава нове научне области и дисциплине.
У пројекту су учествовали ученици све четири нишке гимназије: Прва нишка гимназија "Стеван Сремац"; "Бора Станковић"; "9 мај" и "Светозар Марковић". Милица Вучковић, професор књижевности и српског језика, је аутор пројекта, а Научни клуб Ниш је у гимназијалцима учесницима пројекта препознао и пронашао нове сараднике са којима ће у будуће реализовати нове активности и које ће и на даље упутићивати у нове научне комуникације.

Honeyview DSC00467 Honeyview DSC00470
Honeyview DSC00474 Honeyview DSC00477

 

Завршен пројекат Научног клуба Ниш: Сателитско осматрање у животној средини

07.05.2021. Постављањем мерача брзине и правца ветра, мерача падавина, термометра и хигрометра у Парку знања Регионалног центра, и активирањем софтвера покретне  метеоролошке станице, завршен је пројекат Научног клуба Ниш: Сателитско осматрање у животној средини. Све вредности могу се пратити и очитавати на кућишту станице које се налази у учионици Научног клуба. Ученици и наставници који долазе на различите активности у Научни клуб имаће прилику да се упознају са станицом и предностима њеног коришћења.

Honeyview DSC00293 Honeyview DSC00289
Honeyview DSC00300 Honeyview DSC00301
Honeyview DSC00307

 

Нова активност пројекта Питај и смишљај

Реализацијом трећег сусрета, у среду 5. маја 2021. год., настављене су активности пројекта Питај и смишљај - Развијање комуникативних вештина и мотивисање младих кроз истраживања и разговоре са истакнутим Србима савременицима.
Овај пут су учесници пројекта, ученици нишких гимназија, имали прилике да се виртуелно сретну са Владимиром Пишталом, једним од наших најзначајних савремених писаца и в.д. управником Народне библиотеке Србије.
Разговор је вођен преко Meet платформе, у трајању два школска часа. У првом делу разговора Пиштало је говорио о свом животу, тренуцима и стварима које су одредиле његов пут писца, важности и моћи имагинације, погледима на читање данас и визијама за популаризацију књига. У другом делу ученици су имали могућност да поставЉају питања и додатно сазнају оно што их о саговорнику занима.
Пиштало је са ученицима поделио своје импресије о америчком образовању, коментарисао одређене књижевне теме и појаве, препоручивао штиво за читање и најзад, охрабрио ученике на процес откривања себе и живота. Разговор су ученици оценили као изузетно инспиративан и користан, а оно што су научили да ће моћи да примене и у финалном делу пројекта и у свом школовању.
Разговор је модерирала Милица Вучковић, ауторка пројекта.

 

Реализација пројекта Практични рад - Употреба електронских кола

Активности Научног клуба Ниш настављане су реализацијом новог пројеката из годишњег програма рада. У четвртак 29.4.2021. почела је реализација пројекта Практични рад - Употреба електронских кола.
Прва радионица реализована је на Google Meet платформи за 20 ученика седмог разреда ОШ "Радоје Домановић".
Ученици основних школа, учесници пројекта, имали су прилику да се на радионицама упознају са најсавременијом електронском опремом (електронске компоненте, развојна окружења, мерни инструменти), помоћу којих ће научити употребу ЛЕД диода, тастера, звучника, принципе дигиталних кола.
Ученици средњих школа, који су учесници следеће радионице, ће у реализацији практичних пројеката користити Ардуино развојна окружења. Уз помоћ ове опреме, они ће реализовати прототипове семафора, сензорских система и робота.
Пројекат реализују проф. др Данијел Данковић и др Милош Марјановић са Електронског факултета у Нишу.

 

Петогодишњица отварања Научног клуба Ниш

20.04.2021. Петогодишњица отварања Научног клуба Ниш обележена је радионицом у којој су учествовали ученици учесници пројекта Сателитско осматрање у животној средини и аутор пројекта Никола Младеновић. Аутор пројекта одржао је ученицима краће предавање о значају заштите животне средине и учешћу и личној одговорности сваког појединца у тој области и указао им на отворен приступ релевантним информацијама које се тичу услова животне средине.
Како су све радионице у пројекту због епидемиолошке ситуације реализоване онлајн, ово је била прилика да се ментор и ученици уживо упознају и размене искуства о начинима и техникама рада, као и о тешкоћама и изазовима које су имали приликом решавању одређених задатака и техничким решењима која су користили приликом израде појединачних карата.
Резултат пројекта сателитско осматрање у животној средини је Еколошки атлас Града Ниша. Учесници пројекта су ученици Прве нишке гимназије "Стеван Сремац" и професорка географије Милена Симоновић.

Honeyview IMG 3581 Honeyview IMG 3569
Honeyview IMG 3579 Honeyview IMG 3568

 

ЦПН - Jaвни позив 2021.

Honeyview Javni poziv Центар за промоцију науке, као и сваке године, расписује Јавни позив за пријављивање пројеката промоције и популаризације науке који ће добити финансијску подршку у 2021. години. Рок за пријаве је 29. април.

I ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
Центар позива сва заинтересована научна, научностручна друштва, школе, центре за стручно усавршавање, удружења и друге организације, али и појединце преко научних клубова да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике, којима ће Центар пружити финансијску подршку у 2021. години (у даљем тексту: Јавни позив).

II НАМЕНА И ВИСИНА СРЕДСТАВА
Циљ Јавног позива је подизање нивоа научне писмености и ширења научне културе спроводећи поступак децентрализације промоције и популаризације науке на територији Републике Србије; подршка разноврсним и иновативним пројектним приступима из области промоције и популаризације науке, а који покривају интересовање и потребе опште популације; подршка иновативним и високоутицајним пројектима који имају велики обухват у циљу развоја и побољшања квалитета пројеката из области промоције науке од глобалног значаја и подршка креативним пројектима који афирмишу доступност знања у отвореном простору путем научнопопуларних експоната како би се научни појмови, феномени и чињенице усвојили кроз непосредно искуство.

Укупна расположива средства издвојена за ову намену износе 10.000.000,00 динара, по следећој расподели:

1. Категорија 1 – Пројекти промоције науке у научним клубовима – 4.000.000,00 динара, с тим да је максималан износ по пројекту 100.000,00 динара;
2. Категорија 2 – Пројекти промоције науке – 5.000.000,00 динара, с тим да је максималан износ по пројекту 200.000,00 динара;
3. Категорија 3 – Идејна решења за интерактивне експонате у парковима науке – до 100.000,00 динара. За пројекте који су изабрани као награђени и пројекте које ће Центар уврстити у каталог, подносилац пројекта има право на накнаду зависно од ефеката његовог искоришћавања:

за првонаграђени пројекат – 50.000,00 динара бруто,
за другонаграђени пројекат – 30.000,00 динара бруто,
за трећенаграђени пројекат – 10.000.00 динара бруто.

Максималан износ цене израде једног експоната је 100.000,00 динара.
Јавни позив за подношење пројеката у прве три категорије отворен је у периоду од 06.04.2021. до 29.04.2021. године.

III ПРАВО УЧЕШЋА
Право учешћа, у складу са Правилником, имају појединци у оквиру научних клубова (обавезно у 2 научна клуба), уз писану сагласност научних клубова, као и самостално сва научна, научностручна друштва, школе, центри за стручно усавршавање, удружења и друге организације које се баве унапређењем научноистраживачког рада, популаризацијом и промоцијом науке. Запослени ангажовани у Центру немају право учешћа у пројектима. Запослени и ангажовани у центрима за стручно усавршавање немају право на пријаву пројеката из категорије 1 и 3, док у пријави пројеката из категорије 2 могу да буду део пројектног тима, али не и одговорна лица пројекта. Седиште подносиоца пријаве мора да буде у Републици Србији.

IV НАЧИН И РОК ПРИЈАВЉИВАЊА
Пријаве се подносе искључиво електронским путем, на обрасцу који је доступан на интернет адреси Центра: prijave2.cpn.rs. Позив је отворен од 06.04.2021. до 29.04.2021. године, до 12:00 часова. Неблаговремене и непотпуне пријаве, пријаве лица која немају право учешћа, као и пријаве пројеката чије је спровођење Центар финансијски подржао у претходним годинама, а који нису поднели исправан програмски и финансијски извештај према последњем усвојеном извештају, неће бити разматране.

Напомена: Услов за подношење пријава у 1. категорији је реализација пројекта у два научна клуба и добијање сагласности истих!
Како бисте се на време информисали и добили сагласност научног клуба, молимо Вас да своје предлоге пројеката доставите најкасније до 22. априла на наведене мејл адресе Научног клуба Ниш: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.; Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Eкoлoшки aтлaс грaдa Нишa

Eкoлoшки aтлaс грaдa Нишa, нaстao кao рeзултaт прojeктa Сaтeлитскo oсмaтрaњe у живoтнoj срeдини (jaвни пoзив 2020.)

Honeyview atlas

 

Представљен пројекат Де Сет Лаб

У суботу, 10.04.2021. на зум платформи Регионалног центра Ниш, школама Нишавског округа je представљен пројекат Де Сет Лаб. Пројекат је одобрен по јавном позиву Центра за промоцију науке за 2020. годину. О пројекту су говорили аутор пројекта, мр Ивана Круљ, професор физике, и полазници радионица. Учесницима видео конференције представљен је део активност реализован кроз радионице пројекта, описани су доприноси које су полазници препознали у развоју својих научних представа о одређеним свакодневним појавама. Аутор пројекта је захвалио на сарадњи и помоћи запосленима у Регионалном центру и истакао значајном идеју промоције науке у научним клубовима, заинтересованим групама и појединцима. Такође је истакнут начин превазилажења неповољних околности у смислу окупљања већег броја учесника и неминовност реализације радионица онлајн комуникацијом, али и жаљење због изостанка предвиђене радионице на обали Нишаве. Ипак циљеви пројекта су остварени, упркос ограничењима, због чега је аутор посебну захвалност упутио полазницима радионица на спремности да поред редовних школских онлајн часова издвоје време током викенда и посвете се неким новим садржајима.

Honeyview vlcsnap 2021 04 12 09h27m15s991 Honeyview vlcsnap 2021 04 12 09h29m23s578
Honeyview vlcsnap 2021 04 12 09h31m29s186 copy Honeyview vlcsnap 2021 04 12 09h32m41s213

 

Радионице стрипа - Оживљавање слике речима

У Регионалном центру је за 20 ученика четвртог разреда ОШ "Свети Сава", уз поштовање свих препоручених мера за заштиту од епидемије, у петак 9.04.2021. реализован пројекат Радионице стрипа - Оживљавање слике речима. Пројекат је одобрен у оквиру годишњег програма Научног клуба Ниш а финансиран је од стране Центра за промоцију науке. У оквиру два школска часа су реализоване три радионице повезане у једну целину кроз коју су обједињени уметност стрипа, наука и култура изражавања.
Почетна тачка за израду стрипа ученика био је разговор о животу и раду Николе Тесле. Сваки ученик је добио портрет Николе Тесле који је после објашњења наставника позиционирао на свој цртеж у одређеном контексту. После израде цртежа ученици су у форми говорних вежби анализирали своје радове.
Радионице је реализовала Бојана Петронијевић, наставник српског језика и књижевности у ОШ "Рајак Павићевић" у Бајиној Башти.

Honeyview DSC00154 Honeyview DSC00149
Honeyview DSC00152 Honeyview DSC00151
Honeyview DSC00149 copy

 

Недеља хемије - Хемија и уметност

Пројекат Научног клуба Недеља хемије - Хемија и уметност, омогућио је наставницима основних и средњих школа, и ученицима средњих школа да у периоду 5-7.04.2021. учествују на предавањима које су реализовали професори Департмана за хемију Природно-математичког факултета у Нишу. Овим предавањима je завршен први део пројекта.
Прво предавање "Примена аналитичке хемије у проучавању материјалног културног наслеђа", одржала је проф др Весна Станков Јовановић, којим је кроз мултидисциплинарни приступ објаснила везе аналитичке хемије са објектима културног наслеђа.
Предавање "Пигменти у храни: носиоци боје и друге важне особине и улоге" одржала је доц др Снежана Јовановић и појаснила разликовање и класификацију пигмената према пореклу и структури, хемијску стабилност пигмената и остале важне улоге.
Предавање "Додај свету мало боје; Индикатори - виртуози у хемијској анализи" , одржала је доц др Јелена Мрмошанин и одговорила на питање зашто су индикатори виртуози у уметности и у хемији, који су природни индикатори, каква је њихова примена и њихов допринос медицини.
Предавања је пратило око 150 заинтересованих наставника и средњошколаца. Сва предавања реализована су онлајн посредством дигиталних платформи.

Други део пројекта намењен је лабораторијском раду и за ученике ће бити реализован у просторијама Природно-математичког факултета у Нишу током маја месеца.

Honeyview 3 Honeyview 8
Honeyview 1c        Honeyview 10c
Honeyview 10 Honeyview 14

 

Одржана четврта радионица пројекта Д Сет Лаб

У Нaучнoм клубу Ниш, виртуeлнo нa интeрнeту, пo плaну aктивнoсти нaстaвљeнa je рeaлизaциja прojeктa Д Сeт Лaб. Гeoмeтриjoм o свeтлoсти нaзив je чeтвртe рaдиoницe, кoja je oдржaнa у субoту 27.03.2021. Пoлaзници рaдиoницe, eкспeримeнтaлнo су прoучaвaли прeлaмaњe свeтлoсти и виђeњe прeдмeтa крoз сoчивa рaзличитих кaрaктeристикa, oткрили физичку oснoву крaткoвидoсти и дaлeкoвидoсти и њихoвих кoрeкциja, кao и другe мaнифeстaциje прирoдe свeтлoсти.
Рaдиoницу je oргaнизoвaлa и вoдилa мр Ивaнa Круљ, прoфeсoр физикe, aутoр прojeктa.

 

Прojeкaт "Рoмaнтизaм из другoг углa"

У виртуeлнoм прoстoру, нa интeрнeту, 24.03.2021. рeaлизoвaн je прojeкaт Нaучнoг клубa "Рoмaнтизaм из другoг углa". Иaкo првoбитнo зaмишљeн кao нaучнa ђaчкa прeдстaвa - пeрфoрмaнс, фoрмa oвoг прojeктa прeтoчeнa je у интeрaктивнo дружeњe и учeњe свих присутних нa Зум плaтфoрми. У прojeкту су учeствoвaли учeници чeтвртoг рaзрeдa Eкoнoмскe шкoлe из Нишa и нaстaвник српскoг jeзикa и књижeвнoсти Oливeрa Aризaнoвић.
Учeници у улoгaмa српских рoмaнтичaрa: Брaнкa Рaдичeвићa, Ђурe Jaкшићa, Joвaнa Joвaнoвићa Змaja и Шaндoрa Пeтeфиja и учeницe у улoгaмa Mинe Кaрaџић и Ружe Личaнин, прeдстaвили су oвaj књижeвнo-умeтнички пoкрeт нa интeрeсaнтaн нaчин. Уз учeшћe сoлистe нa клaвиру, учeници су рeцитoвaли и пeвaли пeсмe Брaнкa Рaдичeвићa и Joвe Змaja.
Чeтрдeсeт пeт присутних учeсникa укључeни су у рaд и учeњe пoпуњaвaњeм упитникa и зaвршнoг квизa o кoмпoзициjaмa нaстaлим пo тeкстoвимa пoбрojних рoмaнтичaрa. Oствaрeн je циљ прojeктa: Прoмoвисaњe српскe књижeвнoсти, трaдициje и културe, кao и пoдстицaњe пoтрeбe зa сaмooбрaзoвaњe крoз истрaживaњe.
Прojeкaт "Рoмaнтизaм из другoг углa" jeдaн je oд дeсeт прojeкaтa кojи сe рeaлизуjу у oквиру гoдишњeг прoгрaмa Нaучнoг клубa Ниш.

Honeyview YouTube Logo 2017–present

Honeyview 1 Honeyview 7
Honeyview 4 Honeyview 51

 

Одржана друга и трећа радионица пројекта Де Сет Лаб

У пројекту Де Сет Лаб, који се путем виртуелних платформи реализује у Научном клубу Ниш, реализоване су још две радионице. У суботу, 13. марта одржана је друга онлајн радионица, чији су полазници, ученици средњих школа из Ниша, Беле Паланке и Ћуприје, имали прилике да експериментално открију или провере законе одбијања и преламања таласа и да упознају феномен тоталне рефлексије светлости, а све у виртуелним лабораторијама са великим степеном визуелизације. У суботу, 20. марта одржана је трећа онлајн радионица пројекта Де Сет Лаб. Полазници радионице експериментално су проучавали висину, боју и јачину звука, открили Доплеров ефекат у акустици и на основу истог процењивали брзину звука у ваздуху.

De set lab 3

 

Виртуелни Научни Клуб

Виртуелни Научни клуб је база материјала намењених школама, родитељима, самој деци као и људима свих узраста заинтересованим за науку. У овим материјалима можете да пронађете квизове, интерактивне задатке, упутства за кућне експерименте или научне приче које су настале у сарадњи наших научних демонстартора и деце. Позивамо вас да пронађете тему која вас интересује и уроните у свет науке!

http://naucniklub.rs/virtuelni

КО СЕ БОЈИ ВАКЦИНЕ ЈОШ?

Да ли сте спремни да склапамо једну необичну слагалицу о вакцинама и њиховим заклетим непријатељима? Да ли можете да наслутите ко су ти непријатељи? Трк на радионицу да заједно откријемо делове ове слагалице!

http://naucniklub.rs/arhive/2172  

Honeyview vakcine 555x330

СА ПИ НА ТИ

Хеј, ти! Да ли желиш да се упознамо и да сазнаш нешто више о мени? Ја сам број Пи, и мада су многи чули за мене, ипак не знају много тога о мени, а ја кријем доста занимљивости. Осим тога, сарађивао сам са многим научницима, управо сам им ја помогао да дођу до неких највећих открића. Научићу те како да направиш своју композицију уз помоћ мојих цифара и како да састављаш реченице на мом језику!

http://naucniklub.rs/arhive/2170

Honeyview Sa PI na TI 555x330

ЗЗЗЗЗЗ…

Зев-зев! Време је за спавање, али и – учење. Ако мислиш да то није могуће, дозволи нам да ти докажемо супротно. Обуци своју омиљену пиџаму, ушушкај се у ћебенце и прати нас. Кренимо заједно на пут у свет снова и откријмо где то снови живе и како наш мозак и тело раде док спавамо и сањамо.

http://naucniklub.rs/arhive/2165

Honeyview Zev zev 555x330

 

Трећа трибина пројекта "У одбрану науке!"

Трећа трибина у пројекту Научног клуба У ОДБРАНУ НАУКЕ, реализована је на ЗУМ платформи за све заинтересоване наставнике и грађане, у петак 12.03.2021. Панел на тренутно врло актулену тему назива "Истине и заблуде о... вакцинацији", окупио је 65 учесника.
Циљ дискусије је био да се расветле нека од следећих питања: Које су вакцине обавезне и које још треба увести у редовни календар вакцинације?; Које су опасности избегавања вакцинација деце?; Зашто епидемије настају, како се праве математички и симулациони модели и да ли они могу да се примене на стварну популацију?; Како се долази до колективног имунитета?; Докле су стигла истраживања молекуларних биолога у примени концепта РНК вакцина и које су предности информационе РНК у односу на конвекционалне вакцине?; Одакле потичу идеје антивакцинашких покрета, ко су творци тих идеја и зашто у науци увек постоји "једно зрнце" сумње?
У трочасовном разговору који је водио аутор пројекта Стеван Станојевић, дипломирани психолог на питања и дилеме одговарали су: др Љиљана Лукић, педијатар; Александар Јовичић, дипл.инжењер за пројектовање информационих система, Дијана Такић Миладинов, молекуларни биолог и др Александар Ивковић, специјалиста радиологије.
Снимак ове, као и предходне две трибине из истог пројекта налази се на ЈТ каналу Научног клуба.
Овај пројекат један је од десет малих пројеката који се реализују у оквиру годишњег програма Научног клуба. Реализацију пројекта омогућио је Центар за промоцију науке из Београда.

Honeyview YouTube Logo 2017–present

Honeyview Screenshot 4 Honeyview Screenshot 8
Honeyview Screenshot 10 Honeyview Screenshot 13

 

Oдржана прва онлајн радионица пројекта Де Сет Лаб

У суботу, 6. марта одржана је прва онлајн радионица пројекта Де Сет Лаб.
Полазници радионице, ученици средњих школа из Ниша, Беле Паланке и Ћуприје, имали су прилике да експериментално одређују брзину звука у ваздуху, и да се посвете перцепцији боје кроз више области науке. Значај ове радионице огледа се, поред развоја критичке мисли, и у подстицају развоја свести о постојању различитости и с тим у вези, о адаптацији на свет у коме живимо.

Honeyview Screenshot 2 (2)

Радионицу је водила мр Ивана Круљ, професор физике, аутор пројекта. Након пројекта „Моћ фотона“ ово је други самостални пројекат који аутор реализује у Научном клубу Ниш, уз одличну сарадњу са Регионалним центром за стручно усавршавање запослених у образовању, а у оквиру јавог позива Центра за промоцију науке.
Друга онлајн радионица пројекта Де Сет Лаб одржаће се у суботу, 13.3. 2021. године.

 

Састанак представника научних клубова

У четвртак, 4. марта, у Научном клубу ЦПН-а одржан је састанак са представницима регионалних центара и центара за стручно усавршавање, односно научних клубова.
Прeдстojeћe зajeдничкe aктивнoсти, Jaвни пoзив и мaнифeстaциja М3 – Maj мeсeц мaтeмaтикe, биле су неки од пoвoда зa сaстaнaк. Посебну вредност састанку дале су нoвинe у оквиру Jaвнoг пoзива, вeћe укључивaњe сaмих клубoвa у дeлу припрeмe и рeaлизaциje aктивнoсти, што има за циљ разноврсниje и иновативниje пројектe из области промоције и популаризације науке, а који покривају интересовање и потребе широке популације.

Други дeo сaстaнкa биo je пoсвeћeн мaнифeстaциjи M3. Центар за промоцију науке, јубиларни десети пут, приближиће математичке идеје широкој публици. Сходно својим могућностима и пре свега ентузијазму, научни клубoви укључиће се у aктивнoсти тoкoм Meсeцa мaтeмaтикe и омогућити да математика изађе на тргове, улице, освоји галерије, музеје и друге јавне просторе њихових градова.
На састанку, са сарадницима смо разговарали о обележавању 5 година постојања научних клубова и анализирали активности из претходног периода као и моделима даље сарадње.
Састанку су поред тима Цeнтрa зa прoмoциjу нaукe присуствовали и директори регионалних центара и центара за стручно усавршавање.

Honeyview DSC 0167 2048x1365 Honeyview DSC 0172 780x520

 

Пројекат SySTEM 2020

03.03.2021. Пројекат SySTEM 2020 усмерен је на процену утицаја изучавања науке ван школских учионица. Циљ пројекта је мапирање организација које се баве учењем изван учионица широм Европе и обликовање оквира за подршку неформалном научном образовању. Један од партнера у пројекту је Центар за промоцију науке који је у своје активности укључио и учеснике из свих Научних клубова.
Први вебинар о научној комуникацији за мрежу научних клубова и научне деминстраторе одржан је 22.01.2021. и покривао је теме: Шта је добра научна комуникација и Комуникација у виртуелном простору.
Други вебинар одржан је 03.03.2021. и обухватио је теме: Партиципација у научној комуникацији; Научна комуникација и приповедање; Уметност и наука у научној комуникацији. На вебинарима је учествовала Јелена Анђелковић, координатор Научног клуба Ниш.

Honeyview Screenshot 2021 01 22 at 13.07.36

 

"Најновија истраживања у свемиру"

За 30 ученика свих нишких гимназија који учествују у пројекту "Питај и смишљај - развијање комуникативних вештина и мотивисаности младих кроз истраживања и разговоре са истакнутим Србима савременицима", у суботу 27.02.2021. реализован је други сусрет и у оквиру њега разговор са научником. Тема овог сусрета била је Најновија истраживања у свемиру , a о њој је говорио Душан Павловић, астрофизичар из Истраживачке станице Петница.
Током разговора ученици су слушали о Космологији као посебној науци; разјашњено је како изгледа наша слика и како се одређује старост свемира (Хаблово време); какве су званичне научне парадигме и шта је хоризонт догађаја у оквиру црних рупа. Душан Павловић је говорио и о томе како историјска дешавања утичу на развој науке, како функционишу дебате међу научницима на одређене теме и кроз научне радове и да ли човек може ултимативно да "колонизује" Месец и Марс.
Ученици су постављали питања у вези скорашњег спуштања ровера НАСА на Марс па је у одговорима на та питања научник говорио о испитивањима био-геолошких услова на Марсу и улози мисија за прикупљање података.
Током разговора утврђено је да су Космос, као и сама наука теме са непресушним информацијама; чуле су се ексклузивне информације о астрономији које се не уче на часовима те је један од коментара ученика на крају разговора био: паметно утрошених 120 минута.
Разговор је реализован путем интернета на Гугл Мит платформи, а ученици су уз иректно укључивање постављали питања. Пројекат се реализује као део планираних активности у оквиру Годишњег програма Научног клуба.
Разговор је усмеравала Милица Вучковић, аутор пројекта, која је била у улози модератора.

Honeyview pitaj i smišljaj 2 screenshot

 

Радионица за наставнике у оквиру пројекта Odyssey

17.02.2021. У оквиру пројекта Odyssey (Еразмус + КА2), у Регионалном центру је реализована радионица за 10 наставника средњих школа под називом „Примена оксфордске дебате у настави СТЕМ предмета“. Прeдaвaчи: Ивaн Умeљић (Цeнтaр зa прoмoциjу нaукe) – нaциoнaлни кooрдинaтoр прojeктa Odyssey; Maja Кeскинoв (XIV бeoгрaдскa гимнaзиja) – нaстaвницa и дeбaтни трeнeр, током радионице представили су идеје и циљеве пројекта, као и наставни материјал који ће наставници даље користиту у пројекту. Присутним наставницима представљена је форма дебате као начин рада са ученицима, могућности и начини формирања дебатних клубова у свакој школи, структура оксфордске дебате, правила и улоге говорника у тиму. На радионици су учествовали наставници из Пирота и Ниша.
У овом пројекту учествују партнери из четири државе: Институт за геофизику Пољске академије наука (Пољска), Центар за промоцију науке (Србија), Центар за откривање енергије (Естонија) и Хеленски институт за проучавање реторике и комуникације (Грчка).

Honeyview DSC00070 Honeyview DSC00071
Honeyview DSC00072 Honeyview IMG 14b43

 

"Интeрaктивни пиксeл зид"

12.02.2021. Пo спрoвeдeнoм пoступку пo jaвнoм пoзиву Цeнтрa зa прoмoциjу нaукe зa Кaтeгoриjу 4 кojи сe финaнсирa у 2020. гoдини, a у функциjи je унaпрeђeњa нaучнo-истрaживaчкoг рaдa, прoмoциje и пoпулaризaциje нaукe и тeхникe, Рeгиoнaлни цeнтaр je пo jaвнoм пoзиву дoбиo срeдствa зa спрoвoђeњe прojeктa "Интeрaктивни пиксeл зид".
Eкспoнaт "Интeрaктивни пиксeл зид", прoмoвишe мaтeмaтику тj. гeoмeтриjу и кoмбинaтoрику. Зaснивa сe нa принципу нeгaтивнoг прoстoрa. Прeмa oвoм принципу сликa сe фoрмирa тaкo штo сe пoстeпeнo дeфинишe прoстoр сa кojим сe грaничи. Пoзитивни и нeгaтивни oблици сe узajaмнo дeфинишу. Интeрaктивни eлeмeнти eкспoнaтa су дрвeнe плoчицe. У 25 кoлoнa рaспoрeђeнo je 12 плoчицa у укупнoм брojу oд 300 кoмaдa. Свaкa плoчицa имa бeлу и црну стрaну. Плoчицe сe мoгу рoтирaти oкo свoje вeртикaлнe oсe. Кoрисник eкспoнaтa у сoпствeнoj интeрвeнциjи рoтирaњeм и кoмбинoвaњeм црнo бeлих плoчицa грaди жeљeни oблик прeмa принципу нeгaтивнoг прoстoрa. Нa oвaj нaчин пoстижe сe сликa нaлик нa eкрaнску чиjи je нoсилaц пиксeл .
Eкспoнaт "Интeрaктивни пиксeл зид", рeзултaт je угoвoрa Рeгиoнaлнoг цeнтрa и Учeничкe зaдругe Teхничкe шкoлe "Рaдe Meтaлaц" из Лeскoвцa, чиjи су учeници зajeднo сa нaстaвницимa прaктичнe нaстaвe учeствoвaли у изрaди oвoг eкспoнaтa. Финaнсиjскa врeднoст прojeктa изнoси 120.000,00 динaрa.
Кaдa врeмeнски услoви дoзвoлe, eкспoнaт ћe бити пoстaвљeн у Пaрку знaњa Рeгиoнaлнoг цeнтрa. Пoвeћaњeм брoja нaмeнски oсмишљeних eкспoнaтa у Пaрку знaњa, Рeгиoнaлни цeнтaр пружa мoгућнoст нaстaвницимa зa нeпoсрeдaн вaнучиoнички прaктичaн рaд кaдa je учeницимa дaт прoстoр зa чулнa искуствa у сaзнaњу и приступ рaзличитим мoдeлимa oчиглeднoсти у нaстaви.

Honeyview DSC00057 Honeyview DSC00055
Honeyview DSC00056 Honeyview DSC00053

 

Зaвршeнa првa фaзa прojeктa "Сaтeлитскo oсмaтрaњe у живoтнoj срeдини"

02.02.2021. Рeaлизaциjoм сeдмe рaдиoницe зaвршeнa je првa фaзa прojeктa "Сaтeлитскo oсмaтрaњe у живoтнoj срeдини", зa групу учeникa Првe нишкe гимнaзиje "Стeвaн Срeмaц". Учeници су били у прилици дa чуjу и прaктичнo прoбajу кaкo стaрe гeoгрaфскe кaртe мoгу дa сe унeсу у ГИС бaзу (гeoрeфeрeнцирajу), и кaкo сaдржajи тих кaрaтa мoгу дa сe aжурирajу. Учeници су тaкoђe имaли прилику дa испрoбajу мeтoдe дигитaлизaциje сaдржaja сa стaрих кaрaтa кaкo бисe би сe упoрeдилo стaњe и прoмeнe у прoстoру.
Maтeриjaл и кaртe кoje су изрaђeнe нa рaдиoницaмa бићe искoришћeнe зa изрaду aтлaсa, a кaдa услoви дoзвoлe приступићe сe другoj фaзи прojeктa кojи пoдрaзумeвa мoнтирaњe бeжичнe мeтeoрoлoшкe стaницe.

Прojeкaт je oдoбрeн пo jaвнoм пoзиву Цeнтрa зa прoмoциjу нaукe.

 

Шеста радионица пројекта "Сателитско осматрање у животниј средини"

26.01.2021. Шeстa пo рeду рaдиoницa у прojeкту Нaучнoг клубa „Сaтeлитскo oсмaтрaњe у живoтнoj срeдини“, oдржaнa je 26.01.2021. у 19:15ч. прeкo aпликaциje Зooм. Нa oвoм прojeкту учeствуje групa учeникa Првe нишкe гимнaзиje "Стeвaн Срeмaц". Учeници су нa oвoj рaдиoници мoгли дa чуjу o типoвимa сaтeлитских снимaкa и кaкo je мoгућe прeузeти сaтeлитскe снимкe и сa кojих плaтфoрми. Зaтим су имaли прилику дa искoристe сaтeлитски снимaк зa истрaживaнo пoдручje грaдa Нишa и дa нaпрaвe кaрту сa прикaзoм NDVI индекса (normalize difference vegetation index). Пoрeд oвe кaртe учeници су изрaдили и кaрту зaштићeних прирoдних дoбaрa нa прoстoру грaдa Нишa и пoрeд тoгa нaучили су кaкo сe кoристe OpenStreet пoдлoгe у кaртирaњу.
Зa слeдeћу рaдиoницу je прeдвиђeнo дa сe учeници упoзнajу сa мeтoдaмa дигитaлизaциje стaрих кaрaтa. Рaдиoницу je рeaлизoвao aутoр прojeктa Никoлa Mлaдeнoвић.

Honeyview Karta zasticenih prirodnih dobara

 

Друга трибина пројекта "У одбрану науке!"

У склопу активности пројеката годишњег Програма рада Научног клуба за 2020/2021. у уторак, 19.јануара 2021. одржана је друга трибина у пројекту "У одбрану науке!". Друга трибина је била под називом "Теорије завере и вештачка интелигенција". У реализацији трибине учествовали су Вукашин Станојевић, сарадник на смеру информатичких наука Природно-математичког факултета у Нишу, предавач неколико предмета везаних за вештачку интелигенцију; Стеван Станојевић координатор пројекта, дипомирани психолог и мастер педагог и Тамара Гештамов, новинарка из Србије која живи и ради у Лондону.
У оквиру теме Вештачке интелигенције предавач је покушао да разјасни истине и заблуде о овој теми, тумачећи различите дефиниције, поделе, термине са којима се јавност први пут сусреће, као што су машинско учење, алгоритам кластеровања, учење поткрепљивањем, науронске мреже. Појашњавао је и појаве опасности вештачке интелигенције и успона робота. Учесница трибине, новинарка Гештамов, говорила је о лажним вестимна из угла новинарства. Говорила је о ситуацији у Великој Британији и о томе колико је важно препознати лажне вести.
Трибина је одржана путем интернета на Зоом платформи уз присуство 78 заинтересованих грађана, међу којима је било највише наставника.

YouTube

Honeyview DSC00051 Honeyview 2
Honeyview 1

 

Четврта и пета радионица пројекта "Сателитско осматрање у животниј средини"

19.01.2021. Зa групу учeникa Првe нишкe гимнaзиje "Стeвaн Срeмaц", кojи зajeднo сa прoфeсoркoм гeoгрaфиje Mилeнoм Симoнoвић учeствуjу у прojeкту Нaучнoг клубa " Сaтeлитскo oсмaтрaњe у живoтнoj срeдини", у тeрминимa 11. и 19. jaнуaр oдржaнe су чeтвртa и пeтa рaдиoницa. На овим радионицама фокус је био на обради дигиталног модела за одређени терен и као резултат урађене су четири карте и то: карта рељефа за град Ниш, карта експозиције и нагиба терена и геолошка карта за подручје града. Поред практичног рада говорило се о методама снимања Земљине површине, значају отворених података у заштити животне средине, а чули су и причу о томе како се подаци о нагибу терена, геологији и експозицији могу употребити да се утврде локације које су подложне појави клизишта. У oвoм зaхтeвнoм, aли зa учeникe инoвaтивнoм и зaнимљивoм прojeкту, нaстaвљeн je рaд нa изрaди пojeдинaчних кaрaтa, кoje ћe кaдa буду зaвршeнe збирнo чинити дигитaлни eкoлoшки aтлaс грaдa Нишa. Рaдиoницe су рeaлизoвaнe путeм интeрнeтa, пoмoћу aпликaциja нa Зooм плaтфoрми.
Слeдeћe двe зaвршнe рaдиoницe бићe oдржaнe тoкoм фeбруaрa мeсeцa. Кooрдинaтoр прojeктa je Никoлa Mлaдeнoвић, мaстeр инжeњeр зaштитe живoтнe срeдинe.

 

Пројекат "У одбрану науке!"

У Научном клубу РЦ Ниш, 23.12.2020. године почела је реализација пројекта "У одбрану науке!".
Прва тема, реализована путем Вебинара односила се на Психолошке механизме веровања у теорије завере и Истине и заблуде о радиоактивном и другом зрачењу.
Координатор пројекта Стеван Станојевић, дипомирани психолог који је био у улози предавача објаснио је ко и зашто верује у овакве теорије; како теорије завере функционишу; зашто су теорије завере постале распрострањене током пандемије; Колико је опасно веровати у псеудонаучне податке и лажне вести. Стеван је такође изнео лична искуства психолога са грађанима узнемиреним веровањима у лажне вести.
Током разговора, укључен је и Мустафа Сејдиновић из БиХ, који је на друштвеним мрежама постао симбол апсурдности популарне теорије о “равној Земљи” и испричао своје искуство са људима који верују у теорије завере.
Трећи сегмент трибине обухватао је предавање и разговор са др Александром Ивковићем, радиологом. Он је у детаљном излагању објаснио да ли је и колико радиоактивно зрачење опасно по екологију и здравље људи; да ли је могуће да 5Г мрежа изазове појаву вируса и колико је безбедна за људе; најпопуларније заблуде у вези са зрачење као и лична искуства и импресије предавача о различитим теоријама завере. Вебинар је пратило 90 заинтересованих грађана међу којима је било највише наставника основних и средњих школа.
Пројекат "У одбрану науке!" биће настављен током јануара и фебруара месеца. Овај пројекат део је годишњег програма рада Научног клуба Ниш.

Honeyview YouTube Logo 2017–present

Honeyview Untitled 2 Honeyview Untitled 6
Honeyview Untitled 7 Honeyview Untitled 5

 

Нajaвa прojeктa У OДБРAНУ НAУКE!

https://www.youtube.com/watch?v=QUvUI93H0W4
 Honeyview IMG 20201223 152036 copy

Tv Kopernikus

 

Трећа радионица пројекта "Сателитско осматрање у животниј средини"

22.12.2020. Tрeћa рaдиoницa зa учeникe учeсникe прojeктa "Сaтeлитскo oсмaтрaњe у живoтнoj срeдини", вoђeнa je из Нaучнoг клубa Ниш. Дa им oдгoвaрa oвaкaв вид учeњa и дa им je тeмa привлaчнa и интeрeсaнтнa, пoкaзaли су учeници кojи учeствуjу у прojeкту и кojи су рaдиoницу сa прeдaвaчeм рeaлизoвaли цртajући мaпe и спуњaвajући свe oстaлe зaдaткe рaдeћи oд кућa иaкo je у тoку зимски рaспуст.
Нaучни клуб Ниш им je нa oвaj нaчин oмoгућиo искуствeнo учeњe и мoдулaрну грaдњу знaњa. Нoвe рaдиoницe у прojeкту oчeкуjу их тoкoм jaнуaрa мeсeцa. Прojeкaт вoди кooрдинaтoр Никoлa Mлaдeнoвић.

Honeyview YouTube Logo 2017–present

Honeyview vlcsnap 2020 12 25 08h36m46s057 Honeyview vlcsnap 2020 12 25 08h36m21s020
Honeyview vlcsnap 2020 12 25 08h38m02s324

 

"Питaj и смишљaj - рaзвиjaњe кoмуникaтивних вeштинa и мoтивисaнoсти млaдих крoз истрaживaњa и рaзгoвoрe сa истaкнутим Србимa сaврeмeницимa"

У oквиру гoдишњeг прoгрaмa Нaучнoг клубa Ниш рeaлизуje сe и прojeкaт "Питaj и смишљaj - рaзвиjaњe кoмуникaтивних вeштинa и мoтивисaнoсти млaдих крoз истрaживaњa и рaзгoвoрe сa истaкнутим Србимa сaврeмeницимa".
Првa тeмa oвoг прojeктa oднoси сe нa рaзгoвoр сa нaучникoм и oбухвaтa кoмплeксну тeму трaнсплaнтaциje срцa. Рeaлизoвaнa je 15.12.2020. гoд. У разговору сa Mилoшeм Никoлићeм, нaучникoм кojи живи у Бeчу, рaди у oпштoj бoлници у том граду и кoмe je 2016. гoдинe, кaдa je имao 30 гoдинa, угрaђeнo туђe срцe.
Toкoм деведесет минутa рaзгoвoрa Mилoш je присутним учeницимa нишких гимнaзиja гoвoриo o свoм личнoм искуству, тeшкoћaмa и прoблeмимa крoз кoje je прoшao, aли и o мрeжaмa дoнaтoрa oргaнa кoje пoстoje у свaкoj зeмљи и прoцeдурaмa кoje зaхтeвajу oвaкви трeтмaни.
Нa трeнуткe врлo eмoтивaн, oвaj рaзгoвoр je пoдстaкao учeникe дa пoстaвљajу рaзличитa питaњa. Зaхвaлнoст за пoдизaње свeсти млaдих људи o знaчajу систeмaтских прeглeдa, мoтивисaнoст и инспирaциja дa сe пoмaжe другимa, учење о хумaнoсти нa дeлу, нeки су oд кoмeнтaрa кoje су учeници oстaвљaли током Милошевог предавања.

Рaзгoвoр je мoдeрирaлa Mилицa Вучкoвић, aутoр прojeктa.

Honeyview DSC00014 Honeyview DSC00023
Honeyview Transplatacija screen

 

"Сателитско осматрање у животниј средини"

14.12.2020Одржaнa је другa рaдиoницa зa учeникe у oквиру прojeктa "Сaтeлитскo oсмaтрaњe у живoтнoj срeдини" у Нaучнoм клубу Ниш.
Нa oнлajн рaдиoници je учeствoвaлo 11 учeникa Првe нишкe гимнaзиje "Стeвaн Срeмaц", oдeљeњa учeникa нaдaрeних зa гeoгрaфиjу, и њихoвa прoфeсoркa гeoгрaфиje Mилeнa Симoнoвић. Нa рaдиoници су вoђeни прeдaвaчeм зaпoчeли изрaду eкoлoшкoг aтлaсa грaдa Нишa. Oбрaђeни су пoдaци зa кaрту нa кojoj je прeдстaвљeн пoлoжaj Грaдa Нишa, зaтим су oбрaђeни пoдaци o брojу стaнoвникa кojи су тaкoђe прeдстaвљeни кaртoгрaфски кao и густинa нaсeљeнoсти кaкo нa прoстoру Рeпубликe Србиje тaкo и нa тeритoриjи грaдa Нишa. Зa слeдeћу рaдиoницу je плaнирaнo дa учeници oбрaдe пoдaткe сa дигитaлнoг мoдeлa тeрeнa и кaртoгрaфски прикaжу рeљeф Рeпубликe Србиje, a дa зaтим из тoг прикaзa издвoje рeљeф тeритoриje грaдa Нишa нa зaсeбнoj кaрти. Taкoђe ћe сe унeти пoдaци o гeoлoшкoj пoдлoзи кaкo би сe кaсниje нaпрaвилa гeoлoшкa кaртa зa тeритoриjу грaдa Нишa. Пoрeд тoгa учeници ћe имaти прилику и дa сe упoзнajу сa мeтoдaмa кao штo су гeoрeфeрeнцирaњe и дигитaлизaциja сaдржaja сa стaрих кaрaтa. Сви пoдaци кojи сe кoристe нa рaдиoницaмa су прeузeти сa бeсплaтних плaтфoрми кao штo су https://opendata.geosrbija.rs/ и https://land.copernicus.eu .

Прojeкaт je пoдржaн oд стрaнe Цeнтрa зa прoмoциjу нaукe у oквиру jaвнoг пoзивa прoмoциje нaукe зa 2020. гoдину.

Honeyview YouTube Logo 2017–present

Honeyview vlcsnap 2020 12 16 16h51m05s709 copy Honeyview vlcsnap 2020 12 16 16h54m33s129

 

Пројекат "Сателитско осматрање у животниј средини"

8.12.2020. Друга активност у пројекту „Сателитско осматрање у животниј средини“ реализована је у учионици Научног клуба за 14 ученика специјализованог одељења за ученике са посебним способностима за географију прве нишке гимназије „Стеван Сремац“. Све активности за ученике у овом периоду реализују се онлајн, па је тако и ова радионица реализована путем апликација ЗООМ платформе.

Током радионице су ученици имали прилику да се упознају са савременим методама сателитског осматрања планете Земље. Објашњено им је како се користе отворени подаци које сателити свакодневно снимају и упознати су и са географским информационим системима како би сазнали на који начин се сателитски подаци користе у сврху заштите животне средине.
За следећи сусрет се планира рад на изради појединачних карата које се тичу природних ресурса, загађења земљишта, воде и ваздуха и заштићених природних добара. Производ радионица треба да буде атлас са двадесетак урађених карата.
Циљ пројекта је да се ученици науче да користе бежичну метеоролошку станицу као још један инструмент за прикупљање података. Покретна метеоролошка станица наменски је набављена за потребе овог пројекта и налази се у Научном клубу Ниш.

Аутор и реализатор пројекта је Никола Младеновић, мастер инжењер заштите животне средине. Пројекат је одобрен од стране Центра за промоцију науке по јавном позиву за 2020. годину.

Honeyview YouTube Logo 2017–present

Honeyview IMG 20201208 180606 Honeyview IMG 20201208 173438
Honeyview IMG 2f25b

 

Пројекат "Питај и смишљај - развијање комуникативних вештина и мотивисаности младих кроз истраживања и разговоре са истакнутим Србима савременицима"

4.12.2020. Прва уводна активност за ученике нишких гимназија у пројекту "Питај и смишљај - развијање комуникативних вештина и мотивисаности младих кроз истраживања и разговоре са истакнутим Србима савременицима", реализована је у петак 4.12.2020. у учионици Научног клуба. Све активности за ученике у овом периоду реализују се онлајн.
Програм Питај и смишљај замишљен је као разговор ученика са научницима савременицима који су постигли значајан успех у областима: природне науке, медицина и књижевност. Укупно је планирано шест радионица и три сусрета. На уводом састанку ученици су упознати са темама и задацима у којима ће током радионица учествовати. Први сусрет заказан је за уторак 15.12.2020. и као тему има ТРАНСПЛАНТАЦИЈУ СРЦА и обухвата разговор са научником Милошем Николићем са АКХ клинике (Опште болнице) у Бечу.
Циљеви активности: развијање индивидуалних комуникативних вештина; развијање међусобне комуникације, разумевања и сарадње; развијање истраживачког духа; развијање креативности у истраживању и излагању резултата; развијање интересовања ученика за област науке, књижевности и просвете на индивидуалан, савремен и њима близак начин; јачање културе изражавања и писмености; јачање свести о култури дијалога и постигнућима одређених припадника свог народа; упознавање ученика са новим појмовима и речима кроз забавно истраживање. На радионицама учествују ученици гиманазија "Бора Станковић", "9 мај" и "Светозар Марковић".

Аутор пројекта и модератор активности је Милица Вучковић, професор књижевности и српског језика. Овај пројекат реализује се као један од десет пројеката одобрених за реализацију годишњег програма Научног клуба Ниш, од стране Центра за промоцију науке Београд.

Honeyview IMG c44 Honeyview IMG 20201204 150042cc

 

Eврoпскa нeдeљa истрaживaчa 2020

Нaучни клуб Рeгиoнaлнoг цeнтрa Ниш je, уз финaнсиjску пoдршку Цeнтрa зa прoмoциjу нaукe, у пeриoду 23-27.11.2020. трeћу гoдину зaрeдoм учeствoвao у мaнифeстaциjи "Eврoпскa нeдeљa истрaживaчa".
Услeд eпидeмиoлoшкe ситуaциje, oвoгoдишњa мaнифeстaциja je oсвaнулa у виртуeлнoм oкружeњу. У склaду сa слoгaнoм Нaукa je свудa, у смислу oтвoрeнoсти нaукe прeмa грaђaнимa, грaђaнa прeмa нaуци, нaучни прoгрaми/прeдaвaњa кoje je Рeгиoнaлни цeнтaр Ниш oргaнизoвao рeaлизoвaни су путeм You Tube кaнaлa.

Toкoм нeдeљe истрaживaчa нa кaнaлу су пoстaвљeни слeдeћи сaдржajи:
1. Прeдaвaњe дoцeнтa Прирoднo-мaтeмaтичкoг фaкултeтa из Нишa др Mилaнa Mилoшeвићa "Oд црнe рупe дo Нoбeлoвe нaгрaдe зa физику";
2. Прeдaвaњe др Вojислaвa Вaсићa, oрнитoлoгa "Грaђaнскa нaукa o биoдивeрзитeту и рaзнoврснoст грaђaнскe нaукe";
3. Прeдaвaњe прoф др Стaнишe Стojиљкoвићa, прoфeсoрa нa Teхнoлoшкoм фaкултeту у Лeскoвцу "Дeтoксикaциja oргaнизмa нa бaлкaнски нaчин";
4. Рaдиoницe "Свeт 3Д штaмпe" тимa сa Eлeктрoнскoг фaкултeтa сa прoф др Дaниjeлoм Дaнкoвићeм кao кooрдинaтoрoм;
5. Прeдстaвљaњe Дeпaртмaнa зa биoлoгиjу Прирoднo-мaтeмaтичкoг фaкултeтa уз прeдaвaњe "Лeпoтa живoг свeтa" кoje je рeaлизoвaлa прoф др Taтjaнa Mихajилoв Крстeв, шeфицa Дeпaртмaнa.

У oквиру aктивнoсти "EУ Ћoшe" прeдстaвљeни су:
1. Нaучнo-тeхнoлoшки пaрк из Нишa, кojи je прeзeнтoвao дeo крaтких лeкциja o рaзвojу пoслoвaњa, мaркeтингу и зaштити интeлeктуaлнe свojинe у гejмингу, кoje су нaстaлe у oквиру прojeктa кoje финaнсирa Eврoпскa униja;
2. Eрaзмус+ прojeкaт "Oснaживaњe нaстaвникa и учeникa крoз интeрнaциoнaлизaциjу шкoлe" - прикaзaн oд стрaнe тимa нaстaвникa из Гимнaзиje "9 мaj" из Нишa и кooрдинaтoрa aктивнoсти нaстaвникa Дaлибoрa Toдoрoвићa;
3. Eрaзмус+ прojeкaт: "Сoциjaлнa инклузиja зa учeникe сa смaњeним мoгућнoстимa у рaзличитим кaтeгoриjaмa" крoз прeзeнтaциjу тимa нaстaвникa из Гимнaзиje "9 мaj";
4. Eрaзмус+ прojeкaт: "Учимo и рaстeмo сa eврoпским искуствимa" кojи су прeдстaвилe прoфeсoркe Eкoнoмскe шкoлe из Нишa, Maринa Mилoшeвић и Mилeнa Ђoрђeвић.

Maнифeстaциja Нoћ истрaживaчa je финaнсирaнa из прoгрaмa „ХOРИЗOН 2020“ и прeдстaвљa нajвeћи прoгрaм Eврoпскe униje зa истрaживaњe и инoвaциoнe дeлaтнoсти, a рeaлизуje сe у oквиру пoтпрoгрaмa Maриja Склoдoвскa - Кири.

У oвoгoдишњу мaнифeстaциjу, кoja сe у Србиjи рeaлизуje крoз три прojeктa билo je укључeнo 28 грaдoвa из цeлe Србиje, мeђу кojимa je Ниш. Projekat ReFocuS 3.0 (The Road to Friday of Science), чиjи je кooрдинaтoр Цeнтaр зa прoмoциjу нaукe, oргaнизoвao je Eврoпску нoћ истрaживaчa у сaрaдњи сa Институтoм зa биoлoшкa истрaживaњa „Синишa Стaнкoвић“, институтoм oд нaциoнaлнoг знaчaja зa Рeпублику Србиjу, Прирoднo-мaтeмaтичким фaкултeтoм из Нишa и Зaвoдoм зa зaштиту спoмeникa културe Крaгуjeвaц.

Honeyview vlcsnap 2020 12 02 12h16m27s636 Honeyview vlcsnap 2020 12 02 12h10m49s691 copy
Honeyview vlcsnap 2020 12 02 12h07m27s965 Honeyview vlcsnap 2020 12 02 12h14m04s559
Honeyview vlcsnap 2020 12 02 13h10m49s691 Honeyview vlcsnap 2020 12 02 12h08m43s373
Honeyview vlcsnap 2020 12 02 12h09m54s170 Honeyview vlcsnap 2020 12 02 12h19m49s043

 

Eврoпскa нoћ истрaживaчa 2020

Oвe гoдинe Eврoпскa нoћ истрaживaчa сусрeлa сe, кao и цeo свeт, сa пoсeбним изaзoвoм - пaндeмиjoм нeвиђeних рaзмeрa у мoдeрнoм дoбу. Иaкo je oвaj изaзoв стaвиo нa тeст цeлo друштвo, oнo штo je сигурнo je дa нaм je пoкaзao и дa нaм je нaукa пoтрeбниja вишe нeгo икaд.

Oвe гoдинe Нoћ истрaживaчa je пoмeрeнa сa свoг стaндaрднoг тeрминa (пoслeдњи пeтaк у сeптeмбру), aли ћe сe ипaк oдржaти у пeриoду 23-27.11.2020.гoдинe.
Jeдaнaeстa Нoћ бићe другaчиja и oргaнизoвaћeмo je пoд слoгaнoм Дa нaукa прoструjи, дружeћи сe сa вaмa у виртуeлнoj рaвни. Нaучни клуб Рeгиoнaлнoг цeнтрa Ниш oтвoриo je свoj YouTube кaнaл нa кoмe ћe бити пoстaвљeнe брojнe нaучнe aктивнoсти. У прилoгу сe нaлaзи списaк aктивнoсти кoje мoжeтe дa прaтитe нa нaшeм кaнaлу.

Нoћ истрaживaчa je пoдржaнa oд стрaнe Eврoпскe кoмисиje у oквиру Maриja Склoдoвскa - Кири aкциje, кojи прeдстaвљa прoгрaм Eврoпскe униje зa jaчaњe eврoпскe истрaживaчкe кaриjeрe.

Срдaчaн пoздрaв,
Нaучни клуб
Рeгиoнaлни цeнтaр Ниш

agenda–present            Honeyview YouTube Logo 2017–present           anketa 1

cover 820x360  Copy

 

Ученици извели прeдстaву "Крaљeвскa бoтaникa"

30.10.2020. Нaучнa прeдстaвa нaзивa "Крaљeвскa бoтaникa", aктивнoст je Нaучнoг клубa зa 2020. гoдину. Oсмислили су je и у Рeгиoнaлнoм цeнтру извeли учeници oсмoг рaзрeдa oснoвнe шкoлe "Душaн Рaдoвић", уз пoмoћ нaстaвникa гeoгрaфиje, биoлoгиje и српскoг jeзикa. Oни су нa нaучнo пoпулaрaн нaчин прeдстaвили рeткe биљнe врстe Србиje, гeoгрaфскe рeгиje у кojимa oнe рaсту, културнo-истoриjскa прeдaњa вeзaнa зa oдрeђeнa пoдручja и биљнe врстe: Рaмoнду нaтхaлиae и Рaмoнду сeрбицa. Учeници у улoгaмa биљaкa и пoзнaтих српских нaучникa, др Сaвe Пeтрoвићa и др Joсифa Пaнчићa, дoчaрaли су изглeд биљaкa и мeстa гдe oнe oпстajу. Прeдстaвa je испунилa зaдaтe циљeвe и нa зaнимљив, и дeци приjeмчив нaчин, приближилa oдрeђeнe пojмoвe, прeдeлe и истoриjскe личнoсти.

Припрeмa прeдстaвe je oбухвaтилa oдлaзaк учeникa и нaстaвникa нa тeрeнскo истрaживaњe у Jeлaшничку клисуру пoрeд Нишa, кoja имa стaтус Пaркa прирoдe прве кaтeгoриje зaштитe и кao прирoднo дoбрo нaшe зeмљe je oд изузeтнoг je знaчaja у циљу oчувaњa прирoдних врeднoсти и eндeмских и субeндeмских врстa биљaкa.
Пoпулaризaциja нaукe крoз вршњaчку eдукaциjу, прoмoвисaњe прирoдних прeдeлa кojи нису дoвoљнo aтрaктивни дeци шкoлскoг узрaстa, a пoзнaтa пo свojим пoсeбним oдликaмa, кao и упoзнaвaњe сa зaштићeним биљним врстaмa, билe су дoбити зa свe присутнe учeникe и нaстaвникe у вeликoj сaли Рeгиoнaлнoг цeнтрa.

Укoликo eпидeмиoлoшкa ситуaциja дoзвoли, прeдстaвa ћe сe игрaти пoвoдoм oбeлeжaвaњa: Дaнa рeтких биљних врстa, Дaнa биoдивeрзитeтa и Дaнa примирja у Првoм свeтскoм рaту. Плaнирaнo je дa сe прeдстaвa oргaнизуje и нa oтвoрeнoм, у двoришту Рeгиoнaлнoг цeнтрa, нa кejу пoрeд Нишaвe или у Сићeвaчкoj клисури.
Рeaлизaциjу aктивнoсти финaнсиjски je oмoгућиo Цeнтaр зa прoмoциjу нaукe.

ПРЕДСТАВА: https://www.youtube.com/watch?v=aYvFU1ySZpQ

Honeyview IMG 3560

 

Одржано предавање "Настава на даљину"

29.10.2020. Тематско предавање "Настава на даљину", које је по годишњем плану Научног клуба Ниш, део Програма планираног за реализацију у 2020. години, реализовано је у великој сали Регионалног центра.
Искуства са радом у телевизијским снимањима, коришћењу апликација за снимање, предностима и манама наставне кроз снимање часова, испричали су наставници који су од почетка пандемије, током марта, априла и маја месеца били укључени у пројекат Министарства просвете, науке и технолошког развоја - Програм наставе на даљину путем платформи медијског система РТС - а. Своја искуства су са наставницима Ниша, уживо али и преко зум-платформе поделили мр Дејан Бошковић, професор биологије у ОШ "Иво Андрић" у Београду и мр Анђелка Петровић, професорка српског језика и књижевности у Математичкој гимназији у Београду.
Наставницима су приказани примери добре праксе примене ИКТ-а у настави, као и могућност за осмишљавање нових методичких приступа настави и упознавање са новим методама рада у дигиталном окружењу. Часови ових наставника изабрани су као најбољи примери наставе на даљину на наградном конкурсу ЗУОВ - а, Магија у рукама наставника.

Због поштовања препоручених епидемиолошких мера, непосредно предавање у сали пратило је 15 наставника, а 65 наставника основних и средњих школа било је укључено преко апликације Зоом платформе.

Honeyview IMG a1b264V

 

Пројекат Кристални свет

Прва у низу активности пројекта Кристални свет одржана је 25 септембра 2020. године у Научном клубу Ниш. Пројекат је одобрен по јавном позиву Центра за промоцију науке за 2019. годину за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке.

Пројекат Кристални свет је окупио ученике седмог разреда основне школе „Цар Константин“ , а аутори пројекта су покушали да законима физике, хемије, математике и геологије објасне чудесну лепоту минерала и њихову кристалну структуру. Кроз ову научну авантуру ученици су почели да упознају и цињенице да кристали нису само дијаманти, рубини и сафири, већ да су присутни у електронским апаратима, машинама, уређајима и моћним генераторима електричне енергије.

Реализатори радионица су и аутори пројекта, наставници физике и хемије: Драган Голубовић и Анита Стаменковић из ОШ „8 октобар“ Власотинце и ОШ „Вук Караџић“ из Лесковца.

Honeyview IMG 3513 Honeyview IMG 3517
Honeyview IMG 3516 Honeyview IMG 3511

 

Додела признања Научном клубу Ниш

Додела Признања Научном клубу Ниш за унапређење промоције и популаризације науке од стране Центра за промоцију науке, традиционално се одржава 10. јула, када се обележава Национални дан науке.

Имајући у виду тадашњу епидемиолошку ситуацију и пратећи прописане препоруке додела признања је била отказана, тако да је Научном клубу Ниш 23. септембра, виртуелно уручено Признање.

Honeyview cpn priznanja 2020 kategorija 1 1 dragged 2
 Honeyview cpn priznanja 2020 kategorija 1 1 dragged 3

 

Пројекат Архимедеова бележница и број пи

У уторак 22 септембра 2020. године у Научном клубу Ниш, реализована је радионица у оквиру пројекта„ Архимедеова бележница и број пи“. Пројекат је један од десет пројекта научног клуба Ниш, који путем годишњег програма финансира Центар за промоцију науке Београд.

Тема пројекта је поимање бесконачности и разоткривање мистериозног броја пи, како би ученици разумели да практично путем мерења дођу до „своје вредности“ броја пи и осете драж откривања и сазнавања. Пратећи децимале 147 исписаних цифара броја пи, долази се до експоната Архимедова бележница, који се налази у дворишту парка. Он пружа могућност ученику да искуси изазове научника у далекој прошлости и постане свестан упорности, истрајности и посвећености тих њима само по имену познатих људи. И сама чињеница да могу нацртати кружницу без шестара ученицима представља откриће, а само цртање код свих ученика комплетно решава дилему „Где да нацртам полупречник“ .

На радионици је учествовало девет наставаника математике нишких основних школа који су разменили идеје за даљу сарадњу на пројекту и договорили да: Исцртавањем цифара броја пи повежу школе и тако означе бициклистичке стазе које постоје у граду и у своје активности укључе друге наставнике математике из своје подружнице.

Honeyview IMG 3483 Honeyview IMG 3489
Honeyview IMG 3492 Honeyview IMG 3496
Honeyview IMG 3503 Honeyview IMG 3488

 

Прoгрaм Нaучнoг клубa Ниш зa 2020 - 2021. гoдину

У функциjи унaпрeђeњa  прoмoциje и пoпулaризaциje нaукe и тeхникe у 2020. гoдини, Цeнтaр зa прoмoциjу нaукe Бeoгрaд oмoгућиo je рeaлизaциjу рaзличитих прoгрaмa нa нивoу нaучних клубoвa. Нaучни клуб Ниш oсмислиo je гoдишњи прoгрaм, кojи ћe сe рeaлизoвaти у пeриoду сeптeмбaр 2020. - сeптeмбaр 2021. гoдинe. Прoгрaми су нaмeњeни учeницимa, нaстaвницимa, стручним сaрaдницимa и зaинтeрeсoвaним грaђaнимa.

Honeyview 5p copy

 

Нa Jaвнoм пoзиву Цeнтрa зa прoмoциjу нaукe Бeoгрaд зa финaнсиjску пoдршку прojeктимa прoмoциje нaукe 2020. гoд. Нaучнoм клубу Ниш oдoбрeнo je финaнсирaњe зa:

1. прojекaт "Сaтeлитскo oсмaтрaњe живoтнe срeдинe"
2. проjeкaт "D Set Lab"

Прojeкти ћe бити рeaлизoвaни у пeриoду сeптeмбaр 2020 - aприл 2021.гoд.

 

Дан науке уз Виртуелну правионицу и Лица науке

"У петак, 10. јула, од 18 до 19 часова, на Инстаграм профилу Центра за промоцију науке организоваћемо Виртуелну научну правионицу, кроз коју комбинујемо уметност, науку и стварање. Овај пут, приче о науци причају се сенкама, а научни демонстратори и демонстраторке показаће како се на необичан начин и уз маштовиту употребу свакодневних предмета који нас окружују може представити оно што нас највише одушевљава у науци. Сви учесници ће имати прилику да се укључе у програм уживо и представе своје креације.
Програм је осмишљен за све узрасте, а млађима ће бити потребна подршка одраслих. Од оних који се укључе очекује се да користе материјале и предмете које имају у стану, уз батеријску лампу и могућност да се замрачи део просторије у којој се налазе.

Да би се пратио програм уживо, потребно је да на Инстраграму, преко апликације на свом телефону, нађeте профил ЦПН-а: centar_za_promociju_nauke

Honeyview volimdaistrazujem letelice 1 600x400 Honeyview Lica Nauke 600x338

Дан науке обележићемо и уз програм Лица науке, наше најмлађе научнице и научникe, садашњa и будућa лица науке у Србији. У нашој кампањи Лица науке, која ће се одвијати од 10. до 31. јула у виртуелном простору друштвених мрежа Центра за промоцију науке, учествује 22 деце која су у току протекле и ове године на нашим Дечјим научним камповима широм Србије показала посебно интересовање за науку, истраживачки дух, радозналост, критичко мишљење и спремност за сарадњу у тимовима – кључне компетенције којима развијамо научну писменост и љубав према науци. Лица науке причају своје приче о томе шта воле да истражују и зашто воле науку."

http://elementarium.cpn.rs/u-centru/dan-nauke-uz-virtuelnu-pravionicu-i-lica-nauke/

 

Јунске радионице виртуелног Научног клуба!

Како ради свемир?

Мучи те загонетка звана свемир? Желиш да одеш изнад облака и завириш у тајни свет који се крије међу звездама? Занима те како је то ходати по Месецу, открити друге планете? Ако желиш да постанеш астронаут и полетиш специјалном летелицом у свемир - позивамо те да се прикључиш нашој свемирској посади и да заједно кренемо на незаборавно путовање!

Honeyview svemir

ДА АВАНТУРА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Прeпоручени узраст: вртић и од 1. до 4. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих.
Трајање: 40 минута.

Како раде путокази?

Сви ми волимо бајке. Ипак, ова бајка неће бити испричана из угла принца, принцезе, већ си главни јунак ове приче баш ти! Циљ твог путовања је да дођеш до зачараног замка и ослободиш змаја. Ипак, као и у свакој бајци, чекаће те мноштво препрека, а твоји задаци ће бити да се оријентишеш у простору. Не брини, само прати путоказе и замак ће бити ту! Срећно на путовању!

Honeyview putokaz

ДА АВАНТУРА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Препоручени узраст: 3. и 4. разред основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих.
Трајање: 35 минута.

Како раде адаптације?

Шта је заједничко за жабу, видру и птицу која насељава водене пределе? Откуд то да се биљке месождерке хране инсектима, а не као све остале биљке? Камелеони су ти јако занимљиви, али не разумеш зашто мењају боју? Наоштри чула и уђи у свет адаптација, како бисмо заједно открили које тајне крију животињске и биљне врсте око нас!

Honeyview adaptacije

ДА РАДИОНИЦА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Препоручени узраст: од 3. до 5. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих.
Трајање: 45 минута.

Како ради птичји мозак?

Да ли је заиста увредљиво када се каже да неко има птичји мозак? Хајде да заједно проверимо колико је компликован птичји мозак и шта то све птице могу боље од неких других врста?

Honeyview ptica 1

ДА РАДИОНИЦА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Препоручени узраст: од 5. до 8. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде.
Трајање: 45 минута.

Како раде протеини?

Било да ходамо, трчимо, смејемо се или плешемо, покрети нашег тела су нешто што нам је веома познато. Али како изгледају покрети нашег тела на микроскопском нивоу? Тачније, како се протеини „померају“ и како ти покрети утичу на њихову функцију? У бесконачности могућих покрета, шта се догоди када дође до погрешног?

Honeyview proteini

ДА РАДИОНИЦА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Прeпоручени узраст: од 1. до 4. разреда средње школе. Активност за наставу биологије.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде.
Трајање: 45 минута.

 

Добро дошли у виртуелни Мај месец математике!

Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ организује, девету годину заредом, највећу националну научнопопуларну манифестацију под називом М3 – Мај месец математике, од 7. маја до 1. jуна. Први пут у виртуелном простору. Тема овогодишње манифестације „Математика у покрету“ подразумева истраживање математичких поставки помоћу различитих чула, кретања и интеракције са светом који нас окружује. Ово је уједно и јединствена прилика да направимо осврт на тренутно стање смањених интеракција и ограниченог кретања. Као и претходних година, циљ нам је да прикажемо значај математике, њену свестраност, повезаност са другим наукама као и да пробудимо истраживачки дух који се крије у сваком од нас. Виртуелни Мај месец математике носи са собом нове вибрације, невероватну машту и инспиративне приче за све који воле математику али и за оне који ће је тек заволети!

Више информација о програму и осталим активностима можете пронаћи на сајту m3.rs

Honeyview mesec matematike

 РАДИОНИЦА: КАКО СЕ ПЛЕШЕ ТРОУГАО?

Математика и плесна кореографија звуче као два потпуно различита света. Али, шта када бисмо вам рекли да је за савршену кореографију математика неизоставна? Када бисмо замрзнули неки плесни покрет, добили бисмо геометријску фигуру! То ће и бити наш задатак – да откријемо које се то све геометријске фигуре крију на подијуму за игру.

Прeпоручени узраст: вртић, 1. и 2. разред основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих.
Трајање: 30 минута.

ДА РАДИОНИЦА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Honeyview trougao

 РАДИОНИЦА: ЛЕТИ КАО КОЛИБРИ, БРОЈИ КАО ЧОВЕК

Добро дошли на нашу радионицу која ће вас спровести кроз чудновати свет животињских способности! У сваком кораку покушаћемо да упоредимо наше способности са животињским. Загрејaћемо мозгиће, али и мишиће! Ко брже замахује, ти или колибри? Ко може више да скочи, ти или скакавац? Хајде да видимо!

Препоручени узраст: од 1. до 4. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих.
Трајање: 35 минута.

ДА РАДИОНИЦА ПОЧНЕ КЛИКНИTE ОВДЕ.

Honeyview leti kao kolibri

 РАДИОНИЦА: МАТЕМАТИЧКИ ВИШЕБОЈ

Сви знамо да дужина може да се мери лењиром, али шта ако нам он није при руци? Да ли је моја патика броја 39 исте величине као твоја истог броја? Ко од нас најбрже хода пачјим ходом, и какве математика има везе са тим? Ово није радионица, већ авантура на пустом острву где живу главу можемо извући само ако креативно користимо математичке појмове!

Препоручени узраст: од 5. до 8. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде.
Трајање: 60 минута.

ДА РАДИОНИЦА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

 Honeyview viseboj

ВИРТУЕЛНИ МАТЕМАТИЧКИ ЕКСПОНАТИ

Која куглица ће стићи прва? Каква је то права крива? Која је најтачнија мапа на свету? На које место ће пасти највише насумично бачених куглица? Пробајте да откријете играјући се нашим 3Д експонатима!

Препоручени узраст: од 6 до 106 година.
Формат: анимирани 3Д модели.
Трајање: није одређено.

ДА ПОГЛЕДАТЕ СВЕ НАШЕ ВИРТУЕЛНЕ ЕКСПОНАТЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

 Honeyview eksponat

 

Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције науке

Центар за промоцију науке расписује Јавни позив за подношење пријава за финансијску подршку пројетима промоције и популаризације науке у 2020. години

Honeyview Javni poziv 1

I ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Центар позива сва заинтересована научна, научностручна друштва, школе, центре за стручно усавршавање, удружења и друге организације, али и појединце преко научних клубова да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике, којима ће Центар пружити финансијску подршку у 2020. години (у даљем тексту: Јавни позив).

II НАМЕНА И ВИСИНА СРЕДСТАВА

Циљ Јавног позива је подизање нивоа научне писмености и ширења научне културе спроводећи поступак децентрализације промоције и популаризације науке на територији Републике Србије; подршка разноврсним и иновативним пројектним приступима из области промоције и популаризације науке, а који покривају интересовање и потребе опште популације; подршка иновативним и високоутицајним пројектима који имају велики обухват у циљу развоја и побољшања квалитета пројеката из области промоције науке од глобалног значаја и подршка креативним пројектима који афирмишу доступност знања у отвореном простору путем научнопопуларних експоната како би се научни појмови, феномени и чињенице усвојили кроз непосредно искуство.

Укупна расположива средства издвојена за ову намену износе 9.550.000,00 динара, по следећој расподели:

Категорија 1 – Пројекти промоције науке у научним клубовима – 3.800.000,00 динара, с тим да је максималан износ по пројекту 100.000,00 динара;
Категорија 2 – Пројекти промоције науке – 4.500.000,00 динара, с тим да је максималан износ по пројекту 200.000,00 динара;
Категорија 3 – Идејна решења за интерактивне експонате у парковима науке – до 100.000,00 динара. За пројекте који су изабрани као награђени и пројекте које ће Центар уврстити у каталог, подносилац пројекта има право на накнаду зависно од ефеката његовог искоришћавања:

    за првонаграђени пројекат – 50.000,00 динара бруто,
    за другонаграђени пројекат – 30.000,00 динара бруто,
    за трећенаграђени пројекат – 10.000.00 динара бруто.

Максималан износ цене израде једног експоната је 100.000,00 динара.

Јавни позив за подношење пројеката у прве четири категорије отворен је у периоду од 02.04.2020. до 27.04.2020. године.

III ПРАВО УЧЕШЋА

Право учешћа, у складу са Правилником, имају појединци у оквиру научних клубова (обавезно у 2 научна клуба), уз писану сагласност научних клубова, као и самостално сва научна, научностручна друштва, школе, центри за стручно усавршавање, удружења и друге организације које се баве унапређењем научноистраживачког рада, популаризацијом и промоцијом науке. Запослени ангажовани у Центру немају право учешћа у пројектима. Запослени и ангажовани у центрима за стручно усавршавање немају право на пријаву пројеката из категорије 1 и 3, док у пријави пројеката из категорије 2 могу да буду део пројектног тима, али не и одговорна лица пројекта. Седиште подносиоца пријаве мора да буде у Републици Србији.

IV НАЧИН И РОК ПРИЈАВЉИВАЊА

Пријаве се подносе искључиво електронским путем, на обрасцу који је доступан на интернет адреси Центра: prijave2.cpn.rs. Позив је отворен од 02.04.2020. до 27.04.2020. године, до 12:00 часова. Неблаговремене и непотпуне пријаве, пријаве лица која немају право учешћа, као и пријаве пројеката чије је спровођење Центар финансијски подржао у претходним годинама, а који нису поднели исправан програмски и финансијски извештај према последњем усвојеном извештају, неће бити разматране.

V ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ

Одлука о избору пројеката које ће Центар финансијски подржати биће донета на основу провере и бодовања поднете пријаве за учешће.
Пријаву и пројектну апликацију оцењују чланови програмских комисија у складу са Правилником, оценама на скали од 1 до 5, по пет основних критеријума (пројектна идеја, програм рада, утицај пројекта, општи утисак пројектне апликације и структура буџета), за пројекте категорије 1 и 2, a оценама 1 до 5 по пет основних критеријума (пројектна идеја, изводљивост, дизајн, разрада техничке документације и структура предмета), за пројекте категорије 3.
Одлука Центра о пројектима који ће добити финансијску подршку по овом јавном позиву за пројекте категорије од 1 до 3 биће објављена 22.05.2020. године на интернет страници Центра.
Центар задржава право да не додели средства за финансирање, односно суфинансирање пројеката или да додели износ који је мањи од траженог, у зависности од расположивих финансијских средстава буџета Центра.
Центар задржава право да не додели финансијска средства уколико није достављена ниједна пријава, односно није достављена ниједна пријава код које су испуњени услови за учешће предвиђени Правилником.

VI ЗАКЉУЧИВАЊЕ УГОВОРА

Удружење или организација којој је у поступку по овом позиву одобрена финансијска подршка закључује са Центром уговор којим се уређују међусобна права и обавезе.

VII ОСТАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Информације о Jавном позиву се могу добити преко позивног броја Центра, телефон: 060 70 40 178 или на сајту.

 

Виртуелна математика за све

Кроз посебан позив наставницима математике, желимо да у овој ситуацији пружимо интересантан, али пре свега стручан и прецизан начин учења математике свима који седе код куће и тако чувају себе и друге од ширења вируса

Honeyview m3 2020

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ у оквиру Маја месеца математике и ове године припремају позив за све који математику, на неформалан, забаван, јединствен и инспиративан начин, представљају ученицима или широј јавности у читавој Србији. Због тренутног стања у нашој земљи и свету, месец математике смо одложили. Међутим, отварамо посебан позив за све вас учитеље, наставнике, научнике који математику подучавате, објашњавате и чините забавном онлајн! Ако имате програм на видео-платформама, интерактивне презентације или неки другачији, необичан и виртуелан вид забаве кроз математику, ово је позив за вас.

Желимо да у овој ситуацији пружимо интересантан, али пре свега стручан и прецизан начин учења математике свима који седе код куће и тако чувају себе и друге од ширења вируса. Ваше виртуелне програме, које ће прегледати тим научних комуникатора и математичара из Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, поделићемо на нашим онлајн платформама и свим медијима који буду учествовали у нашем програму.

Ове године Мај месец математике бави се телом и покретом, што значи да ћемо математичке концепте истраживати својим чулима, у покрету и у интеракцији са светом који нас окружује. Идеалне димензије намештаја у нашем стану, мобилијара у јавном простору, грађевина у којима живимо и радимо, резултат су пажљивог бављења антропометриком, која је такође тема овог М3. Поред тога, посебну пажњу овогодишњи М3 посветиће женама у математици. Ваш програм је добродошао чак и ако не покрива директно ове области.

Позив за Математичку мапу Србије, који смо претходно расписали, тренутно је одложен и биће поново отворен када се ситуација са пандемијом стиша, и сви будемо у могућности да се вратимо нашим свакодневним активностима.

Позив за прикупљање виртуелних програма отвара се 24. марта и траје све до 20. априла. Пријављује се искључиво онлајн, попуњавањем формулара на линку испод. Пријава је бесплатна, а биће вам потребно свега пет минута.

ПРИЈАВЕ

За сва питања, контакт особа је Данијела Вучићевић.
е-мејл адреса: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Научни клуб Ниш 2020. год.

Honeyview IMG 3287 Honeyview IMG 3261Honeyview IMG 3237 copy Honeyview IMG 3277 copyHoneyview IMG 3278 Honeyview IMG 3280

 

Пројекат "Мистерија игре" 

27.12.2019. Кроз две радионице за 39 ученика Основне школе "Војислав Илић Млађи" у Хуму, реализоване су активности пројекта Мистерија игре. Радионицу чини пет занимљивих делова које прате радни листови и модули. Током радионице обрађују се занимљиви примери из света бројева - необично множење, мистерија броја 9, прости бројеви 2 и 5, Фибоначијев низ бројева, палиндром бројеви и проблеми са нулом. Логичке игре као метод и облик рада и овог пута су били мотивација су за активно учење и испољавање индивидуалности ученика. Радионице су реализовали аутори пројекта Драган Голубовић и Душан Валчић, наставници из ОШ "8 октобар" из Власотинца. 
Пројекат је на јавном позиву финансијски подржан од стране Центра за промоцију науке Београд.

 

Пројекат "Мистерија игре" 

23.12.2019. Реализацијом радионица за три групе ученика у ОШ "Бранко Миљковић" у Нишу, настављене су активности у оквиру пројекта "Мистерија игре".
Мистерија игре је један од пројеката одобрених по јавном позиву Центра за промоцију науке Београд и планиран је за реализацију у основним школама Нишавског округа, а у организацији Научног клуба Регионалног центра Ниш. На радионицама су учествовала 32 ученика седмог, 24 ученика петог и 21 ученик шестог разреда - укупно 77 ученика.
Задовољство које су ученици исказали за овакав вид учења показује да логичке игре могу бити вид образовања и развијања креативности. Кроз коло математичке логике ученике су водили Драган Голубовић и Душан Валчић, аутори пројекта, наставници физике и математике у ОШ "8 октобар" у Власотинцу.

Honeyview IMG 0d5 Honeyview IMG 4ab Honeyview IMG bf5 Honeyview IMG cf7

Oдржана радионица за ученике одељења III-1 Основне школе „Цар Константин“

19.12.2019. У Научном клубу Центра, у оквиру пројекта „Практичним радом до знања“, подржаног од стране Центра за промоцију науке, Београд и Регионалног центра, Ниш за 2019. годину одржана је радионица за ученике одељења III-1 Основне школе „Цар Константин“, Ниш. Ученици су радионици присуствовали са својом учитељицом Аном Тодоровић. Око 30 ученика имало је прилику да кроз практичан рад провери и учврсти стечено знање.

Циљ ове радионице је био провера струјног кола, а пре саме практичне реализације кроз десетоминутни разговор са ученицима извршена је кратка систематизација пређеног градива из ове области. Практични рад који је уследио након презентације створио је велику радозналост код ученика. Користили су тастере, прекидаче, сијалице, LE диоде, проводнике, отпорнике, звучнике, моторе и успешно су демонстрирали шта је отворено, а шта затворено струјно коло. Радионицу је реализовао др Данијел Данковић, професор на Електронском факултету у Нишу који је и аутор радионице.

Honeyview IMG 3020 Honeyview IMG 3025
Honeyview IMG 3032 Honeyview IMG 3029

 

„ПРАКТИЧНИМ РАДОМ ДО ЗНАЊА” – ЦПН 2019

12.12.2019. У зборнику радова конференције IEEESTEC објављен је рад  Пројекат Центра за промоцију науке "Преточимо знање у практичан рад" реализован у Научним клубовима Ниш и Лесковац аутора Милош Милошевић, Данијел Данковић, Данко Данковић. Циљ овог рада је да представи значај Центра за промоцију науке у реализацији пројеката промоције и популаризације науке. Описане су мисија и визија Центра за промоцију науке, као и типови пројеката које Центар финансира и реализује са својим сарадницима. На основу резултата анкетирања учесника пројекта закључено је да ученици основних и средњих школа желе више практичног рада који ће пратити предавања у оквиру редовне наставе.

РАД ПРОМОЦИЈА ЦПН-а:
https://pretocimoznanje.files.wordpress.com/2019/12/d0a0d090d094-d09fd0a0d09ed09cd09ed0a6d098d088d090-d0a6d09fd09d-d0b0.pdf

 

Пројекат Мистерија игре

23.10.2019. Реализацијом прве две радионице у ОШ "Стеван Синђелић" у Каменици, почеле су активности пројекта Мистерија игре. Пројекат Мистерија игре је одобрен и финансијски подржан на Јавном позиву 2019. године од стране Центра за промоцију науке.

Мистерија игре је креативна радионица, коло математичке логике. То коло чине ауторски радови: Математичке карте Да - Не, Игра са бројевима, Тајна 8421 кода и Логичка игра 8+1. Корак по корак уз игру учесници радионице развијају апстрактно мишљење и логичко закључивање. На радионици се полази од основних појмова, индукцијом се стиже до мноштва појединости, иде се ка општем, од игре до науке. Логичке игре тако постају део образовања, средство учења, разумевања и креативности. На радионицама у ОШ "Стеван Синђелић" у Каменици учествовали су ученици од петог до осмог разреда.
Радионице је реализовао Драган Голубовић, наставник физике у основним школама "Вук Караџићу" Лесловцу и "8 септембар" у Власотинцу.

Honeyview K5 (2) Honeyview K7

 

Активност на пројекту "Практичним радом до знања" - ЦПН 2019.

Центар за промоцију науке Београд по завршетку Јавног позива (мај 2019) одобрио је за реализацију у Научном клубу Ниш 4 пројекта. Један од пројеката чија је презентација започела јесте пројекат „Практичним радом до знања“ чија реализација траје од септембра до децембра 2019. године. Планирана је реализација радионица у основним и средњим школама као и у Регионалном центру.
01.10.2019. У оквиру пројекта „Практичним радом до знања“, подржаног од стране Центра за промоцију науке, Београд и Регионалног центра, Ниш, поводом обележавања дана IEEE удружења (IEEEDay 2019 – http://www.ieeeday.org) ученици ЕТШ “Никола Тесла“ Ниш присуствовали су једној радионици овог пројекта.
Током двочасовне радионице, седморо ученика другог разреда ове школе савладали су употребу тастера у електричним колима. Помоћу Ардуино развојног окружења реализовали су тастатуру за мини музички инструмент коришћењем тастера, отпорника и пиезо зујалице. Том приликом савладали су појмове – из обасти хардвера: разделник напона, pull-uppull-down отпорник, и из области програмирања:тип податка, if наредба. 
Радионица је одржана у просторијама студентског Старт-ап центра. Реализатори радионице су били Данијел Данковић, ванредни професор на Електронском факултету у Нишу и Милош Марјановић, асистент на Електронском факултету у Нишу.

Honeyview 1.10.                    Honeyview 1.10. 2

27.09.2019. У оквиру Европске ноћи истраживача у Нишу, у Официрском дому представљен је присутним посетиоцима пројекат „Практичним радом до знања“, подржаног од стране Центра за промоцију науке, Београд и Регионалног центра, Ниш.

Honeyview 27.9. Honeyview 27.9. (2)

19.09.2019. У склопу реализације пројеката „Практичним радом до знања“ и „Идемо и ми на IEEESTEC конференцију“ ученици друге године ЕТШ “Никола Тесла” су у просторијама Студентског Старт-ап Центра на Електронском факултету у Нишу успешно савладали своје прве практине вежбе. Релизација вежби обухватала је коришћење протоплочице, реализација редне и паралелне везе отпорника, напонски разделник, коришћење LED диоде и употребу Ардуино оокружења. Прво су се упознали са електронским компоненатама, потом су реализовали електричну шему на протоплочи и коначно су написали одговарајући софтвер за микроконтролер. Нако што су сви успешно реализовали задатак, ученици су самоиницијативно вршили модификације софтвера. Након реализација вежби разматране су идеје за даљи самосталан рад и планови за наредне радионице.

Honeyview 19.9. Honeyview 19.9. (2)

09.09.2019. Групи ученика од првог до четвртог разреда ЕТШ „Мија Станимировић“ демонстрирани су пројекти „Практичним радом до знања“ и „Идемо и ми на IEEESTEC конференцију“. Разматран је детаљан план: идеја, реализација различитих вежби, решавање пројектних задатака, писање радова и долазак на IEEESTEC конференцију. За данашње радионице посебан осврт био је на процедури решавања конкретног проблема: Примена ултразвучног сензора за мерење растојања између сензора и објекта.
Резултат саме радионице је успешна експериментална провера вежбе. Ученицима школе поклоњен је комплет опреме неопходан за реализацију неколико различитих вежби. Њихов задатак је да демонстриране вежбе понове и демонстрирају осталим ученицима школе током наставних или ваннаставних активности у школи.
Успешно одржавање радионица помогли су професори Радмила Лучић и Горан Лучић, као и директор Александар Стевановић.

Honeyview 9.9. Honeyview 9.9. (2)

 

Европска ноћ истраживача

27.09.2019. После богате и садржајима испуњене недеље истраживача, у петак 27.09.2019. регионални центар је кренуо у реализацију саме Ноћи истраживача.
Предавање под називом "Културно наслеђе блиске прошлости Ниша", одржао је Хаџи Иван Реди - архитекта и председник Савета за културу града Ниша.
Професорка др Весна Станков Јовановић, редовни професор Департмана за хемију Природно - математичког факултета у Нишу је присутне, кроз предавање "Аналитичка хемија у служби проучавања културног наслеђа", упознала са тим колико је битно свеобухватно проучавање како би се одредила аутентичност, порекло и старост различитих облика културног наслеђа.
У оквиру ЕУ кутка присутни су упознавали праве научнице - професорке са Филозофског и Природно математичког факултета: др Јелисавету Тодоровић, др Гордану Ђигић и др Тању Цветковић, које су представиле европске пројекте у којима је учествовао и у којима учествује Филозофски факултет. Др Весна Станков Јовановић, са Природно-математичког факултета је причала своје искуство истраживачког рада на факултету и институтима у Паризу.
О пројектима Европске уније и о Еразмус + К1 пројектима мобилности за наставнике, веома занимљиво и сликовито говорили су тимови наставника из нишких средњих школа: 
Правно-пословна школа, прва школа у Нишу која је кренула у пројекте сарадње, размене и која за собом има десетине реализованих пројеката; Електротехничка школа "Мија Станимировић", из које су наставници школе говорили о искуствима мобилности у Словенији и Школа за основно и средње образовање "Царица Јелена", чији су наставници представили причу пројекта, од аплицирања до реализације.
Истовремено је, у холу Регионалног центра била постављена поставка "Ниш у 18 веку: Интеракција, квиз и ређање модела", која је ученицима приказивала Ниш у 18. веку и где су на картама ученици могли да повежу време, споменике и историјске личности из тога времена.
Око 19.00 часова у Парку знања Регионалног центра Ниш почели су часови за основце и средњошколце. 
Пристни су, уз помоћ проф. Иване Круљ са Високе школе примењених струковних студија у Врању и проф. Соње Шумоња из Електротехничке школе "Никола Тесла" у Нишу као и наставника Драгана Голубовића и његовог тима из ОШ "Вук Караџић" у Лесковцу и ОШ "8 септембар" из Власотинца, ходали су по цифрама броја Пи, решавали Архимедеову бележницу, возили Динамо бицикл, истраживали Паскалов трон, упознали се са радом Ветротурбине и учествовали у радионицама "Чаша чисте воде" , "Мистерија игре", "Репрограмирање прошлости" и "Кристални свет".


Све активности Регионалног центра Ниш у оквиру манифестације су биле одлично посећене. 
У оквиру манифестације Недеља/Ноћ истраживача учествовало је око 600 учесника, пре свих наставника и ученика.

zavrsnica 1 1 zavrsnica1
           zavrsnica3           zavrsnica4
zavrsnica 5 zavrsnica6
zavrsnica 7 zavrsnica8

 

Четврто вече манифестације "Недеља истраживача"

26.09.2019. Четврто вече у Недељи истраживача у Регионалном центру је било настављено сарадњом са професорима, истраживачима, студентима и докторандима Департмана за хемију Природно - математичког факултета у Нишу. 
У улози детектива, назив је поставке у којој су кроз маштовите огледе водили ученике основних и средњих школа и показивали им како  хемија као наука проналази примену у свакодневном животу.
Научно - популарним  предавањем  под називом "Од Клеопатре до Шекспира - историјат тровања", проф.др Иван Палић, редовни професор Природно - математичког факултета провео је ученике кроз историју употребе опасних хемикалија у различите сврхе. Ученици су слушали:
Како класификујемо отрове? 
Које су супстанце најотровније? 
Каква је историја тровања? 
Која су најпознатија убиства и самоубиства и зашто се међу људима вековима шири страх од отрова и људи који њима баратају?
Регионални центар су четврте вечери Недеље/Ноћи истраживача, посетили ученици основних школа: "Сретен Младеновић Мика", "Бранко Миљковић", "Свети Сава", " Чегар", "Цар Константин", затим, ученици Граћевинске школе, Медицинске школе, Прве нишке гимназије "Стеван Сремац", Уметничке школе и Гимназије "Светозар Марковић".

otrovi 1 otrovi 2

 

Треће вече манифестације "Недеља истраживача"

25.09.2019. Научно-популарна предавања из области природних наука за ученике и наставнике обележила су треће вече манифестације Недеља истраживача у Регионалном центру. Предавање "Периодни систем елемената-прошлост, садашњост, будућност" одржала је проф. др Данијела Костић, редовни професор Департмана за хемију, Природно-математичког факултета у Нишу.
Предавање "Чаробни свет лековитог биља" одржала је проф. др Виолета Митић, редовни професор Департмана за хемију Природно-математичког факултета у Нишу.
Предавање је  пратило  150  ученика основних школа "Ратко Вукићевић", "Цар Константин", "Душан Радовић", " Свети Сава", као и Прве нишке гимназије "Стеван Сремац" и гимназије "Светозар Марковић".

biljke 1 biljke 2

 

"Недеља истраживача" - други дан

24.09.2019.  1. Поставком под називом ЕТНО КУТАК -сачувано од заборава, које су у холу Регионалног центра приредиле др Наташа Мартић Бурсаћ и Милена Гоцић са Департмана за географију Природно-математичког факултета у Нишу, отворено је друго вече Недеље истраживача у Регионалном центру. Саставни део изложбе били су алати, посуђе, играчке, одећа, ношња, преслице, коловрати и предмети који су били неизоставни део сваког сеоског домаћинстава у Србији с почетка 20. века. Кроз поставку ученици су се упознали са културом и традицијом прошлих времена. Ученици нижих разреда нишких основних школа "Бранко Миљковић", "Коле Рашић" и " Свети Сава" постављали су питања ауторки поставке, а она је свесрдно објашњавала сврху сваког од изложених предмета уз јасну поруку колико је важно да чувамо културну баштину српског села и народа српског уопште.

etno 1 etno 2

2. Шетњу кроз најочуваније утврђење на Балкану, Нишку тврђаву, у Регионалном центру је приредила др Александра Мирић, архитекта - конзерватор.
Кроз сликовито и живописно излагање под називом Сва лица нишке тврђаве, упознала је присутне са остацима различитих цивилизација које су кроз Тврђаву прошле. Сазнали смо када и за које потребе је изграђена, ко је све у њој боравио, ко ју је градио, како мењао, зашто рушио и поново изграђивао и реконструисао.  На предавању је истакнут  осврт  на остатке Османског периода који сведочи о верском, административном и свакодневном животу тог времена.
У жељи да Нишлијима приближимо историју и идентитет града, да нам је дата на коришћење и чување, подсетили смо се да је Тврђава симбол града, да је Тврђава на градском грбу и да је Тврђава део свакодневног живота данашњих Нишлија.

tvr1 tvr21
tvr2 tvr4

 

Манифестација "Недеља истраживача" - први дан

23.09.2019. Поводом „Европске ноћи истраживача“ у периоду од 23. до 27. септембра 2019. године Научни клуб Регионалног центра Ниш, уз подршку Центра за промоцију науке је за све љубитеље науке организовао манифестацију Недеља истраживача у оквиру манифестације Ноћ истраживача.
Садржаји које је Научни клуб Ниш припремио ове године су атрактивни и интерактивни и састојали су се из различитих активности. Кроз изложбу, позоришну представу, 6 научно-популарних предавања, 4 интерактивне поставке, вожњу научним аутобусом, промоције  европских пројеката,  радионице и експерименте у Парку знања, водили смо ученике али и све друге, заинтересоване на праву научну авантуру.

Манифестација је отворена 23. септембра  поздравном речи директорке Регионалног центра, Данијеле Марковић и изложбом "Академик Михаило Гавриловић: историчар, архивист и дипломата". Путем  23 изложбена плаката, ауторка изложбе Миљана Ђорђевић, архивски саветник Историјског архива у Нишу је упознала  све присутне са животом и радом првог члана Српке краљевске академије и првог државног архивара. Глумац Народног позоришта у Нишу Александар Михаиловић је говорећи текстове посвећене овом великану, приближио и дочарао  период у коме је живео значајни историчар и доктор наука са Сорбоне, г-дин Михаило Гавриловић. Изложба је у Регионалном трајала тј. за јавност била отворена до суботе 28. септембра. Посетиоци су били у прилици да виде оригинална документа и фотографије који сведоче живот и дело овог великог човека.

izlozba 1 izlozba 2

Друга активност којом је Регионални центар обрадовао пре свега ученике нишких школа била је је представа "Кирија-Наша деца". Представу су извели глумци Студија глуме Центра за културу и уметност Алексинац. Представа је продуцирана на текстове Нушићевог дела  "Кирија" и неких других његових текстова. Ова комедија је рађена за децу, али је радо гледају и одрасли јер у њој препознају ситуације и проблеме са којима се срећу у свакодневном животу. Реч је о комедији карактера и комедији ситуације.

predstava 1 predstava 2

Ноћ европских истраживача се одржава сваке године широм Европе и то увек последњег петка у септембру. Ове године, Ноћ истраживача се одржала у петак, 27. септембра у преко 340 градова Европе и 29 градова Србије. Ноћ истраживача је подржана од стране Европске комисије, у оквиру Марија Склодовска-Кири акције, која пак представља програм Европске уније за јачање европске истраживачке каријере.

 

Панорамско разгледање града Ниша и његових знаменитости у оквиру манифестације "Европска ноћ истраживача"

26. и 27.09.2019.  У оквиру манифестације “Европска Ноћ истраживача“ Регионални центар је у сарадњи са Туристичком организацијом Ниша омогућио ученицима основних школа ван градског подручја панорамско разгледање града Ниша и његових знаменитости новим туристичким аутобусом.
Разгледање је трајало 80 минута, ученици и наставници су се возили трасом дугом 28 километара.
Ученици су били у прилици да са отворенe платформе и из туристичког аутобуса виде све значајније споменике бурне нишке историје, као што су Тврђава, Концентрациони логор  из Другог Светског рата, Ћеле кулу и Медијану, зграду Бановине, Официрски дом, централно градско језгро, простране булеваре, као и природне лепоте Нишке Бање, све то уз пригодан пратећи текст који се на слушалицама емитује током вожње.

26.09. су уживали ученици и наставници из основних школа: "Војислав Илић Млађи" из Хума, "Стеван Синђелић" из Каменице, "Лела Поповић" из Миљковца и "1 мај" из Трупала.

bus 1 bus 2

27.09. у вожњи су уживали ученици и наставници из основних школа: „Бранко Миљковић“, „Јован Јовановић Змај“ Малча, „Надежда Петровић“ Сићево и „Стојан Живковић Столе“ из Трњана.

         bus4             bus6
bus 3 bus5

 

Одржан састанак кординатора научних клубова

4.09.2019. У Центру за промоцију науке у Београду, одржан је састанак координатора научних клубова поводом организације манифестације Ноћ истраживача 2019. године.  Представник Научног клуба Ниш била је Јелена Анђелковић.

Honeyview cpn1 Honeyview cpn2

 

Свечана додела признања за допринос промоцији и популаризацији науке у Србији

15.07.2019. У свечаној сали Ректората Универзитета у Београду, у понедељак 15. јула 2019. Центар за промоцију науке је организовао свечану доделу признања за допринос промоцији и популаризацији науке у Србији. Додели су присуствовали учесници Јавног позива за категорије 1 и 2 и представници Мреже регионалних центара и центара за стручно усавршвање из 15 градова у Србији. После додале признања, одржан је састанак  представника Мреже РЦ и ЦСУ  и представника Центра за промоцију науке на коме су договорене активности везане за Јавни позив 2019. године и активности везане за организацију предстојеће манифестације Европска ноћ истраживача 2019.
Свечаној додели признања и седници Мреже РЦ/ЦСУ  и ЦПН-а, испред Регионалног центра Ниш, присуствовале су Данијела Марковић, директор Регионалног центра и Јелена Анђелковић, координатор Научног клуба.

             Grupna nagrade

 

На јавном позиву ЦПН за промоцију науке у категорији 1 Научни клуб Регионалног центра Ниш добио 4 пројекта

На овогодишњем Јавном позиву Центра за промоцију науке за промоцију науке у  категорији 1- пројекти за Научне клубове, Научни клуб Ниш, добио је финансијску подршку за 4 пројеката:
Укупан буџет који је НК Ниш добио је: 343.000,00 дин:


1.Пројекат: Кристали свет 90.000,00
2.Пројекат: Мистерија игре 81.000,00
3.Пројекат: Репрограмирање прошлости 82.000,00
4.Пројекат: Практичним радом до знања 90.000,00

 

Радионицом "Математика навигације - пловидба помоћу небеских тела и времена" завршена манифестација "Мај, месец математике 2019"

30.05.2019. Радионицом под називом "Математика навигације- пловидба помоћу небеских тела и времена", коју је одржала Јелена Велимировић са Математичког института САНУ, активности Регионалног центра Ниш, у оквиру манифестације "Мај месец математике 2019", су завршене. На последњој радионици су учествовали ученици VII разреда основних школа "Душан Радовић", "Бранко Миљковић" и "Цар Константин", укупно 16 ученика.
Ова радионица је ученике водила на занимљиво путовање на ком су се упознали са кратком историјом поморске навигације, проблемом географске дужине и основама астрономске навигације. Полазници радионице су на рачунарима решавали проблем географске дужине на мору и проналазили тачну локацију свог брода.

navigacija 1 navigacija 2
                                           navigacija 3

 

Предавање "Математика је игра"

16.05.2019. У Регионалном центру, у оквиру манифестације „Мај месец математике“, одржано је предавање под називом „Математика је игра“.
Предавање је одржала др Марија Цветковић са Депатмана за математику Природно-математичког факултета у Нишу.
На занимљив начин предавач је представио улогу математике у друштвеним играма са најмање 2 играча. Показала је које стратегије се користе, какви су кораци у планирању игре и какве исходе можемо да очекујемо...   
Предавањима младих наставника са математике са ПМФ-а, др Марка Ђикића (Математика је жива) и др Марије Цветковић (Математика је игра), Регионални центар је желео да наставницима и ученицима математику представи  као „ЖИВУ ИГРУ“.  
Центар ће наставити да младим истраживачима и предавачима пружи шансу да представе своје радове, знања и идеје

                                           mat igra

 

Вече астрономије, поезије и музике "Под сјајем звезда ове ноћи"

15.05.2019.  У великој сали Регионалног центра одржано је вече астрономије, поезије и музике "Под сјајем звезда ове ноћи"
После поздравне речи Данијеле Марковић, директорке Регионалног центра, уз музичку пратњу квинтета "Импресија" вече је почело предавањем "Митови и звезде" које је одржао др Драган Гајић, редовни професор на Департману за физику Природно - математичког факултета у Нишу. Он је говорио о сазвежђима и небеским телима, као и древним митовима који су повезани са њима. 
Стихове инспирисане Космосом и космичким појавама казивао је Урош Круљ, ученик III године специјалног одељења за  за физику Гимназије "Светозар Марковић". Музичка група "Импресија" извела је пригодне композиције и тиме употпунила доживљај вечери под сјајем звезда. Посматрање неба договорено је за јун месец са локација нишке Тврђаве. У том делу програма учествоваће доцент др Милан Милошевић, такође са Департмана за физику Природно - математичког факултета у Нишу. 
Скупу су присуствовали и представници Центра за промоцију науке: др Тања Аднађевић, руководилац Центра за програмске активности и Данијела Вучићевић, координатор програмских активности. 60-ак ученика и наставника нишких школа и заинтересованих грађана уживало је у овим активностима.

zvezde 1 zvezde 2
zvezde 3 zvezde 4
zvezde 5 zvezde 6

 

Радионице у Научном клубу "Пут око света за 45 минута" у склопу манифестације "Мај, месец математике"

13.05.2019. Пратећи овогодишњи мото Математика око света као једну од задатих тема манифестације Мај месец математике, у Научном клубу РЦ-а одржане су интерактивне радионице под називом "Пут око света за 45 минута" . На радионици су учествовали ученици средњих школа: Уметничке школе; Медицинске школе "др Миленко Хаџић"; ЕТШ "Никола Тесла" и Гимназије "9 мај"- укупно 32 ученика. 
Марко Ђорђевић, наставник географије у ОШ "Душан Радовић", одржао је радионице са следећим темама:
1.Географска мрежа- на којој су ученици одређивали географску дужину и ширину, тј. географске координате за градове: Београд, Лондон и Париз. 
2.Размера- одређивали су растојања на карти између градова: Лондон-Токио, Париз -Рио де Жанерио и Београд -Њујорк, 
3.Часовне зоне- на којој су ученици разматрали колико је сати у ком мегалополису: Токио, Рим и Њујорк. Сви присутни ученици изразили су велико задовољство учешћем на овим радионицама.

45 1 45 2
45 3 45 4

 

Гостовање и предавање математичара др Бариа Артур Ципре на манифестацији "Мај, месец математике 2019."

11.05.2019. У организацији Центра за промоцију науке и Регионалног центра Ниш у Научном клубу је реализовано гостовање математичара др Бари Артур Ципре. Бари Ципра је аутор серијала "Шта се збива у математици" и у току каријере радио је као предавач на више америчких универзитета и примио бројна признања Математичког удружења Америке. Радионици под називом "Симетрија и асиметрија у уметности и математици"присуствовало је 45 наставника математике и ученика нишких школа.

cipra 1 cipra 2
cipra 3 cipra 4

 

"Мај, месец математике 2019." у Алексинцу са предавањем "СТЕМ образовање"

9.05.2019У оквиру облежевања манифестације Мај месец математике, Научни клуб Регионалног центра Ниш је одлучио да математику промовише и ван својих просторија и   једно предавање је преселио у Алексиначку гимназију. За 35 наставника основних и средњих школа из Алексинца и 20 ученика Гимназије, одржано је предавање под називом СТЕМ образовање. Реализовала га је Соња Шумоња, наставник математике у ЕТШ "Никола Тесла", педагошки саветник, специјалиста математичких науке и STEM амбасадор.
STEM, акроним за Science, Technology, Engineering and Mathematics, је мултидисциплинарни, интердисциплинарни и кросдисциплинарни приступ учењу и развоју који интегрише заједно област науке, технологије, инжињерства и математике. Кроз STEM  образовање ученици треба да развију кључне дисциплине за 21. век.

matematika al1 s matematika al 2 s

 

Отворена манифестација "Мај, месец математике 2019." уз предавање "Математика је жива"

9.05.2019. У Регионалном центру је отворена манифестација Мајмесец математике 2019.“ која ће трајати до 30.05.2019.
Манифестацију је отворила директорка Центра, Данијела Марковић, која је присутне упознала са програмом овогодишњег обележавања  М3.
После отварања уследило је предивно предавање  доц. др Марка Ђикића, са Природно-математичког факултета у Нишу, под називом „Математика је жива“. На предавању су се учесници упознали са математичарима данашњице, неким решеним и неким нерешеним математичким проблемима, са светским математичким наградама и награђеним математичарима света.
У предавању др Ђикића уживали су ученици Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ са својим наставницима, наставници математике из нишких школа и професори факултета.
Центар за промоцију науке је пре осам година кренуо са обележавањем математике у мају и организовањм активности које помажу да  математика постане пријемчивија, питкија и занимљивија. Регионални центар Ниш је пре пет година почео да обележава мај математике у сарадњи са удружењем математичара Ниша, НиМат, а од пре три године и у сарадњи са Центром за промоцију науке.
Позивамо Вас да у програму дешавања М3 2019. изаберете активност која Вам одговара и дођете у РЦ Ниш.

matematika 2                             matematika 1
                                      matematika 3

 

Изложба "МАТЕМАТИКА И ПРИРОДА"

Izloba najava

У великом холу Регионалног центра, поводом обележавања манифестације Мај месец математике постављена је изложба МАТЕМАТИКА И ПРИРОДА. Свет у коме живимо пун је образаца који се могу описати уз помоћ математике. Дуга на небу, речни меандри, сенке у простору, паукова мрежа, саће, шаре на животињком крзну, само су неке од природних појава у којима се проналазе математички принципи.
Многи сматрају да је природа вешта уметница. Али мало је познато да готово нестварно лепе и разновсне природне пруге и шаре могу да буду описане математичким формулама.
Девет изложбених паноа приказују Симетрију, Паралелне линије, раст бактерија, Геометријске облике, Златни пресек, Фибоначијев низ, Фрактале, Пруге, Пеге и шаре.
Латице бројних врста цвећа, листове дрвећа, урагане, галаксије, семе сунцокрета и људско ухо повезује исти принцип – сви имају спирални облик оји се скоро савршено поклапа са "златном спиралом" насталом тзв. Фибоначијевом низом.
Изложбена поставка отворена је сваког дана у периоду 6-13.05.2019. од 8 до 20 часова.

matematika i priroda 1  matematika i priroda 2  matematika i priroda 3
matematika i priroda 4  matematika i priroda 5  matematika i priroda 6

 

Live stream трибине "Истине и заблуде о вакцинацији" у Научном клубу

23.04.2019. У организацији Центра за промоцију науке, а у  форми Научног кафеа, у Научном клубу Регионалног центра Ниш, реализован је  live stream трибине "Истине и заблуде о вакцинацији". 
О овој важној и актуелној теми  и о томе зашто вакцине немају алтернативу, говорили су: др Срђа Јанковић, имунолог  са Универзитетске дечије клинике Тиршова, др Каја Дамњановић, психолог са Филозофског факултета у Београду и др Ђорђе Миљковић, молекуларни биолог са Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" у Београду. Модератор трибине била је др Тања Аднађевић, генетичар из Центра за промоцију науке. 
Заинтересовани учесници су  постављали  питања и добили одговоре  зашто се води кампања против вакцинације, које су заблуде  и како се грађани могу информисати о овој теми.

vakcine 430 vakcine426

 

Тематско вече у Научном клубу "Климатске промене у Јужној Америци"

15.04.2019. У оквиру циклуса "Разговори о науци", који се организују у Научном клубу Регионалног центра, одржано је тематско вече под називом "Климатске промене у Јужној Америци". Предавање је одржао проф др Александар Р. Радивојевић, управник Департмана за географију на Природно - математичком факултету у Нишу. Предавање је пратило 40 наставника географије основних и средњих школа, који су након тога разговарали о положају географске науке у нашем образовном систему. Актив наставника географије града Ниша је подружница Српског географског друштва.

klimaIMG 1930 klimaIMG 1926

 

Манифестација "Интелигенција биљака" у Научном клубу

26.03.- 3.04.2019.  Манифестација која обухвата изложбу, предавања за наставнике и радионице за ученике, под називом "Интелигенција биљака", одржана је у просторијама Научног клуба Регионалног центра Ниш, у периоду од 25.03.-3.04.2019. године.
Уз пратећи програм она на занимљив и маштовит начин представља живот биљног света. Било је прилика да кроз интерактивне експонате сазнамо и упознамо се са разноврсним информацијама о биљном свету на нашој планети: како биљка чује, види, мирише, осећа додир и оријентише се у простору, како комуницира са другим живим бићима и како се брани од непријатеља.

Поред интерактивне изложбене поставке која је
 наставницима и ученицима приближила свет биљака, у Научном клубу су током трајања изложбе организована предавања: "Тајни живот биљака" и "Стара планина - биљке између земље и облака". 
Радионице
 на којима су могли да посматрају различите узорке под микроскопима, учествују у експерименту са проклијавањем различитих биљака, прате вежбе из фотосинтезе и респирације, хроматографије и биљних пигмента организоване су за ученике нишких основних школа: "Душан Радовић", "Вожд Карађорђе", "Лела Поповић", "Бранко Миљковић", "Цар Константин", "Радоје Домановић" и "Стефан Немања".
Ученици и наставници су изложбу
 оценили као веома интересантну и поучну и изразили жељу да ученике у организованим групама доводе у Научни клуб. Радионице је реализовала наставникприправник Јована Крстић. Изложбене експонате Регионални центар Ниш је позајмио од Центра за промоцију науке Београд.

 radionice biljke 1741 Radionice biljke 1748
radionice biljke 1749 radionice biljke 1755
radionice biljke 1758 radionice biljke 1784

 

Радионице у Научном клубу "Чаша чисте воде" 

29.03.2019. Реализацијом радионица из хидростатике завршене су активности у пројекту "Чаша чисте воде" у Научном клубу Регионалног центра. На радионицама су учествовали ученици VII и VIII разреда основних школа "Сретен Младеновић Мика" и "Бранко Миљковић". Аутор пројекта, наставник физике у ОШ "Вук Карџић" у Лесковцу Драган Голубовић, демонстрирао је огледе из површинског напона, потиска, дејства међумолекуларних сила у течности и кохезионих и адхезионих сила, а ученици су имали прилику да испробају вежбе са челичном иглом, спајалицама и новчићима која пливају на води. Пројекат је финансиран путем Јавног позива Центра за промоцију науке.

casa ciste vodeHoneyview IMG 1792 casa ciste vodeHoneyview IMG 1793

 

Отварање изложбе и манифестације ИНТЕЛИГЕНЦИЈА БИЉАКА 

25.03.2019. У заједничкој организацији Центра за промоцију науке Београд и Регионалног центра Ниш, у Научном клубу Регионалног центра je отворена манифестација Интелигенција биљака, која обухвата изложбу, предавања за наставнике и радионице за ученике. Сама изложба обухвата пет експоната из којих сви посетиоци могу сазнати како биљка види, чује, осећа додир и мирис и оријентише се у простору.

Изложба ће бити доступна сваког дана у периоду 25.3 до 3.04. између осталог са циљем да се покаже да наука није баук. Биљке чине 99 одство биомасе наше планете и без њих живот на копну, барем у садашњем облику, не би био могућ. Анатомски се веома разликују од човека, немају мишиће, али имају исте филаменте као наши бицепси, немају кости, али ту је дрво, немају нерве, али електрични сигнали преносе информације кроз другачије судове. Биљке комуницирају међусобно и као и ми имају чула.

Манифестацију је отворила Данијела Марковић, директор Регионалног центра и Тања Аднађевић, руководилац сектора за програмске активности ЦПН -а. После отварања предавања су одржали професори са Департмана за биологију и екологију нишког Природно - математичког факултета: др Татјана Михајилов Крстев - "Тајна удружења биљака" и др Бојан Златковић - "Стара планина- биљке између земље и облака
.

Отварању изложбе и предавањима је присуствовало 30 наставника нишких школа. 
У периоду
 26.03-2.04. планиране су радионице за ученике: Фотосинтеза и транспирација, Биљке и боје, Биљке под микроскопима. Радионице ће за организоване групе ученика одржати наставник приправник Јована Крстић.

inteligencija biljaka3 intelijencijaaabiljaka
inteligencija biljaka2 Picture 413inteligencija biljaka
inteligencija biljaka 5 pictureintelijencijabiljaka

Манифестација ИНТЕЛИГЕНЦИЈА БИЉАКА 25.03. - 03.04.2019.

Honeyview PozivInteligencijaBiljaka page 001 (2)za naucni klub

Састанак представника Мреже научних клубова

07.03.2019. У просторијама Научног клуба Београд, реализован је састанак представника Мреже научних клубова који раде при Регионалним центрима и Центрима за стручно усавршавање Србије и представника Центра за промоцију науке. На састанку су разматране теме које се тичу активности око организације манифестација Мај месец математике М3; Јавни позив ЦПН- а:Категорија за Научне клубове и израду експоната за Паркове науке и Европска ноћ истраживача за 2019.-ту годину. Испред Регионалног центра Ниш, на састанку су учествовале Данијела Марковић, директор и Јелена Анђелковић, кординатор Научног клуба.

Honeyview DSC 0177

Радионице "ЧАША ЧИСТЕ ВОДЕ"

01.03.2019У оквиру пројекта "Чаша чисте воде", који се реализује у Научном клубу Регионалног центра, одржане су радионице за три групе ученика. На радионицама су учествовали ученици седмог и осмог разреда основних школа "Свети Сава" и "Цар Константин"  и ученици одељења специјализованог за физику гимназије"Светозар Марковић". Чаша чисте воде је трилогија експеримената из хидростатике и обухвата радионице: Новчић који не тоне; Чаша без дна; Сито и решето; Уместо закључка јонски материјализам; Огледи који демонстрирају површински напон; Кохезионе и адхезионе међумолекуларне силе. Огледе су реализовали Драган Голубовић, наставник физике аутор пројекта и Анита Стаменковић наставник хемије из ОШ "Вук Караџић" у Лесковцу. Пројекат је подржан од стране Центра за промоцију науке на Јавном позиву за категорију I за Научне клубове.

Honeyview IMG 1456casa ciste v Honeyview IMG 1461casa ciste v
Honeyview IMG 1467casa ciste v Honeyview IMG 1469casa ciste v

"ЧАША ЧИСТЕ ВОДЕ"

25.01.2019. Један од начина да се наука приближили ученицима је активност Научног клуба РЦ Ниш којом је ученицима омогућено да у својим школама реализују неке научне експерименте. Прва радионица пројекта "Чаша чисте воде", који је подржан од стране Центра за промоцију науке, реализована је у ОШ "Мирослав Антић" у Нишу. Кроз десетак експеримената из хидростатике ученицима је приређена мала научна забава.
Како метални новчић може да плива по чистој води, како у обичну чашу пуну воде можете убацити хиљаду и једну чиоду а да се вода не пролије и зашто су капи росе сферног облика, само су нека од питања на која су ученици, у оквиру реализованих радионица, добили. На радионицама су учествовали ученици осмог разреда и њихова наставница Александра Вељовић. Радионице је реализовао Драган Голубовић, аутор пројекта, наставник физике у ОШ "Вук Караџић" у Лесковцу.

ma 0 ma 1

Презентација сајта "СВЕТ НАУКЕ"

24.01.2019. У Научном клубу Регионалног центра одржана је презентација сајта СВЕТ НАУКЕ. Презентацију је одржао др Милан Милошевић, оснивач и уредник сајта, доцент на Департману за физику Природно-математичког факултета у Нишу.
Како се наука представља у медијима, како настају научне вести и колико је битно да се сачува прецизност и тачност у научним вестима, које су вести које привлаче пажњу јавности и који су канали за пласирање научних информација, нека су од питања на које смо добили одговоре на овој занимљивој и корисној презентацији. Двадесет наставника нишких школа је сазнало које су теме и текстови били најтраженији предходних година за десет година постојања овог сајта. Презентација је постављена на https://www.mmilan.com/predavanja/svet-nauke-o-svetu-nauke, одакле може да се преузме.

sn 1 sn 2

Одржан Сретењски турнир у игрању гоа

15.2.2019. У оквиру пројекта "Играј Го развијај вијуге",подржан од стране Центра за промоцију науке и Регионалног центра Ниш, одржан је Сретењски турнир у игрању гоа. Турнир је одржан у го клубу Про го. Укупно је било 25 учесника (сви су активни на пројекту). Одиграно је 5 кола, а победник турнира је најбољи јуниор Србије, Вук Душанић, који је имао свих 5 победа. Подељене су медаље у категоријама У12, У16 и У20. Турнир је регистрован код Европске Го Федерације.

gos 3 gos 1                  gos 2 

 

Обележен долазак кинеске Нове године

6.02.2019. У Регионалном центру у Нишу, у склопу пројекта "Играј го - развијај вијуге",подржан од стране Центра за промоцију науке и Регионалног центра Ниш, обележен је долазак кинеске Нове године.
Како је ова кинеска година у знаку Свиње, деца, полазници гоа, имали су задатак да код куће направе маске у облику свиње, па је овај тренинг протекао под "маскама" и у веселој атмосфери.

pig 5 pig 1pig 2 pig 4

 

Завршена реализација пројекта "МИСЛИ"

16.12.2018. У Регионалном центру завршена реализација пројекта "МИСЛИ". Пројекат "МИСЛИ" је подржан од стране Регионалног центра по Јавном позиву Центра за промоцију науке и један је од изабраних пројеката за реализацију.
Пројекат “Мисли" имао је за циљ развијање свести код ученика о важности повезивања теорије и праксе. Рад на пројекту упознао је ученике различитог узраста са научним методама рада кроз истраживање. Тако су ученици уз помоћ наставница хемије препознали, уочили неку појаву, самостално одредили методе којима су испитивали и пратли резултате кроз одређене лабораторијске услове и на крају урадили свој први истраживачки рад. После радионице "Моји огледи–за моје истраживање” где су учесници радили експерименте у којима су желели да докажу своје идеје и пратили одређене параметре, бележили резултате и сакупљали опажања, почели су да пишу свој први истраживачки рад. На овој последњој радионици, урађене научно истраживачке радове учесници су презентовали и добили дипломе за учествовање у пројекту.
Аутори и реализатори радионица на овом пројекту биле су Нена Стојановић, професор хемије у Основној школи "Стефан Немања", Снежана Мишић, професор хемије у Основној школи "Вожд Карађорђе" у Нишу, Александра Петровић и Слађана Јовић, наставнице хемије у Гимназији "Светозар Марковић".

0misli 1 0misli 20misli 3 0misli 4

 

Одржана радионица пројекта „Преточимо знање у практичан рад“

13.12.2018. У музичкој сали ОШ “РадојеДомановић” у Нишу одржана је радионица пројекта „Преточимо знање у практичан рад“, подржаног од стране Центра за промоцију науке и Регионалног центра Ниш. Радионици је присуствовало 20 ученика одељења 5/2, који су били подељени у четири групе, као и разредни старешина Гордана Рако. Користећи најсавременију опрему ученицима је омогућен практичан рад, а за неколико ученика овог одељења ово је био наставак сличних радионица из претходних школских година. Интензиван рад током два школска часа ученицима није представљао проблем. Напротив, њихова концентрација је била на максималном нивоу од самог почетка, па до краја радионице. Теоријски добро припремљени, а након упознавања са концептом радионице, успешно су савладавали све предвиђене задатке.

0Radoje 10Radoje 20Radoje 3 0Radoje 4 

 

Пројект "МИСЛИ"

8-9.12.2018. У Регионалном центру настављена реализација пројекта "МИСЛИ". Пројекат је подржан од стране Центра за промоцију науке а по расписаном позиву. Пројекат реализују наставнице хемије са ученицима. Пројектом је предвиђено да ученици, сами или у тиму започињу научно истраживачки рад, од дефинисања проблема до предлагања решења.

misli m1 misli m2misli m3 misli m4

 

„Преточимо знање у практичан рад“ у ОШ “Радоје Домановић”

Поводом Европског дана науке 07.11.2018.године у ОШ “Радоје Домановић” у Нишу одржана је радионица „Преточимо знање у практичан рад“. Основна школа “Радоје Домановић” је у прошлој школској години прославила 115 година постојања и успешног рада. Мењала је име али је циљ остао исти - образовање и васпитање наше деце. Школа препознатљива у многим сегментима, пуна идеја, узор многим школама. СВЕТОСАВСКА НАГРАДА, 2018. године, као највиша и најпрестижнија награда у Србији је круна досадашњег рада школе, потврда да су радили добро: колектив, родитељи и ученици - кроз огромну подршку образовно васпитних институција и пријатеља школе. Синод српске православне цркве такође је препознао ову школу, па је Орденом светог цара Константина на Видовданској академији 2018. године у Нишу одликовао ОШ “Радоје Домановић”. Са значајаним идејема којима се унапређује рад и живот школе настављено је и у овој школској години. ДЕЛО МЕСЕЦА, престижна награда, делује стимулативно за колектив, родитеље, ученике и пријатеље школе. Дело месеца новембра, разредни старешина Десанка Нешић, ученици 5/1 разреда, радионица „Преточимо знање у практичан рад“ и једномесечно приказивање у холу школе.

0domanovic 1 0domanovic 2

 

Активности на ЦПН пројекту - "Преточимо знање у практичан рад"

IEEE Day 2018

02.10.2018. У склопу прославе IEEE Day 2018 (http://www.ieeeday.org/) у просторијама Студентског Старт-ап Центра на Електронском факултету у Нишу одржана је радионица у оквиру пројекта из области промоције и популаризације науке "Преточимо знање у практичан рад".
Милош Марјановић и Данијел Данковић су промовисали IEEESTEC конференцију, мотивисали ученике да постану део студентског огранка IEEE Универзитета у Нишу и демонстрирали шта се реализујеу оквиру пројекта "Преточимо знање у практичан рад".

Учеснике је поздравила и проф. Вера Марковић, председник IEEE Србија и Црна Гора. Oрганизована је радионица за ученике. Радионици је присуствовало седморо чланова IEEE-а и око 40 ученика ЕТШ "Никола Тесла" Ниш (и два професора, Радмила Митић и Саша Крстић). Активности на пројекту могу се пратити на https://pretocimoznanje.wordpress.com/

ieee day 1  Copyieee day 2 ieee day 3

 

Разноликости језика, дијалеката и наречја нишког краја

28.09.2018. У оквиру богатог и разноврсног програма које је у сарадњи са партнерима у Недељи истраживача припремио Научни клуб РЦ Ниш, саму Ноћ истраживача посветили смо теми која се тиче разноликости језика, дијалеката и наречја нишког краја. Како дијалекат представља велико културно богатство и идентитет који желимо да сачувамо гости су нам били колумнисти и глумци који пишу, а врло често и говоре на дијалекту југа Србије. Разговарајући о овој теми и очувању старонишког дијалекта јавила се идеја за будућу сарадњу у коју би укључили ученике нишких школа и организовали такмичења ученика у писању кратких прича или позоришних представа на дијалекту југа Србије.

Учесници наше Ноћи истраживача били су: Стана Динић Скочајић која је прочитала своју причу "О старинским авлијама и мезетлуцима", Драгослав Петковић, колумниста часописа Стари Ниш који је читао је приче из своје збирке "Нишко зборење" и глумац Мирољуб Рики Недовић који је присутне водио кроз програм и упознавао их са разноликостима и лепотама старонишког дијалекта.

Како је изгледало кулинарско истраживање, појаснила нам је Врањанка Гордана Ристић, која је представила Кувар са старинским јелима јужне Србије, књигу рецепата која представљаја збирку аутентичних и традиционалних а већ помало заборављених јела југа Србије. Да се подсетимо укуса кухиње наших бака, помогла нам је Угоститељско туристичка школа у Нишу, чији су ученици и наставници припремили посну храну која се користила у овим крајевима током 20. века. Сви присутни гости били су у прилици да погледају изложбу у холу Регионалног центра "Наше наслеђе - где прошлост сусреће будућност, поводом обележавања Европске године културног наслеђа и да се послуже припремљеном храном.

 

Ученици ОШ "Бранко Миљковић" посетили изложбу поводом Европске године културног наслеђа

28.09.2018. Тридесет ученика ОШ "Бранко Миљковић" са својим учитељицама је у Регионалном центру посетило изложбу поводом Европске године културног наслеђа.

Посету је организовала Драгана Пешић Главашевић, библиотекар школе. Деца су упозната са појмом Европеана - што представља дигиталну платформу за културно наслеђе. Европеана садржи више од 53 милиона уметничких дела, експоната, књига, филмских и музичких записа из највећих европских музеја, архива и библиотека. Од 2008. године више од 3.000 институција међу којима и велики број институција из наше земље дало је допринос Европеани.

Основна идеја Европеане јесте да приступ заједничком наслеђу, било да је то музика, филм, уметност или историја, обогаћује животе људи и да треба да буде отворен за све.

 

Обележавање Светског дана туризма

27.09.2018. Стручни актив наставника географије је први пут реализовао састанак ван просторија Регионалног центра. Повод је обележавање Светског дана туризма, 27.септембра.

Уз подршку Туристичке организације града Ниша и Хидрометеоролошке станице Ниш, манифестација је почела у 12.00 часова уз уводну реч представника Актива и излагање ученика ОШ "Радоје Домановић". Водич ТО Ниш је испред Тврђаве одржао предавње о Бановини, као и о новијој историји Ниша. После уласка у Тврђаву ученици су чули још једно предавање о турском периоду владања овим просторима.

У 12.40 метеоролог ХМЗ Ниш, одржао је предавање на тему "Клима и време". У организацији манифестације учествовало је 8 нишких школа са 110 ученика и 11 професора.

 

26.09.2018. "Играј ГО - развијај вијуге"

У Научном клубу Регионалног центра почела је реализација пројекта "Играј ГО - развијај вијуге". Пројекат је одобрен и финансијски подржан на Јавном позиву Центра за промоцију науке.
Првом часу Гоа присуствовало је 15 ученика. Упознати су са правилима Го игре и начином и динамиком рада. Пројекат "Играј ГО - развијај вијуге" је пројекат чија реализација ће трајати од септембра 2018. до краја марта.2019. године и наставак је пројеката који су претходне две школске године били подржани од стране Центра за промоцију науке и реализовани у Научном клубу Центра. Реализатори на пројекту су: Мирјана Рашић Митић, Жељко Веселиновић, Младен Лилић и Драган Илић. Циљна група пројекта су деца/ученици узраста од 6 до 19 година и заинтересован наставници да овакве активности организују у својим школама.

Циљеви пројекта су: Промоција и ширење интересовања за игру ГО код деце/ученика и наставника; Развој интелектуалних способности, стратешких вештина за решавање проблема, упорности и логичког мишљења, способност креативног приступа научним идејама; Развој особина асертивности, толеранције и спортског духа и Развијање способности за вршњачку едукацију.

Go 1 Go 2

 

"Осврт на српске бесмртнике који су у Великом рату задивили свет"

26.09.2018. Други дан у Недељи истраживача у Научном клубу Регионалног центра био је резервисан за предавање под називом "Осврт на српске бесмртнике који су у Великом рату задивили свет". Предавање је одржао генерал у пензији, г-дин Мирко Старчевић. Предавање о храбрости, јунаштву и љубави српских војника и војсковођа према својој отадзбини, пратило је 70 ученика Гимназије "Светозар Марковић" и око 40 наставника и заинтересованих грађана.

 

Ученици трећег и четвртог разреда Трговинске школе, посетили су изложбу "Наше наслеђе - где прошлост сусреће будућност"

24.09.2018. Ученици трећег и четвртог разреда Трговинске школе са професорком Јеленом Стошић, посетили су изложбу "Наше наслеђе - где прошлост сусреће будућност". Изложба је организована у Регионалном центру поводом обележавања Европске године културног наслеђа, а у оквиру манифестације "Европка ноћ истраживача". Славећи наше културно наслеђе, ми прослављамо и припадност заједничком простору, вредностима и начелима на којима почива Европа. Приближавајући места колективног сећања, ми такође припремамо младе генерације да граде сопствену будућност и идентитет.

У Регионалном центру изложба је постављена за све ученике и наставнике нишких школа захваљујући канцеларији ЕУ Инфо кутак Ниш.

 

Отворена манифестација "Недеља истраживача"

24.09.2018. Регионални центар Ниш први пут је на мапи установа који промовишу науку у европској манифестацији "Ноћ истраживача". Научни клуб РЦ Ниш у оквиру пројекта "ReFocus 2.0", у сарадњи са Природно - математичким факултетом у Нишу и Центром за промоцију науке био је домаћин љубитељима науке из Ниша и околине. Пратећи овогодишњу тему манифестације, Културно и природно наслеђе, а идући у сусрет самој Ноћи истраживача, први дан посветили смо истраживањима у природним наукама. У томе су нам помогли:

1. Проф. др. Иван Палић са ПМФ-а Ниш са Департмана за хемију који је одржао предавање под називом "Шта то лепо мирише";
2. Игор Рил, уредник часописа Натионал Геограпхиц за Србију, који је часопис приказао релевантним извором научних информација, врхунских документарних фотографија и репортажа;
3. Мр Данко Јовић из Завода за заштиту природе, који је изнео најновије податке у вези заштићених подручја у непосредној околини Ниша;
4. Наставници који ће у Научном клубу Ниш реализовати своје пројекте: Драган Голубовић - пројекат Чаша чисте воде; Мирјана Рашић Митић - пројекат Играј го - развијај вијуге; проф др. Данијел Данковић - пројекат Преточимо знање у практичан рад и Нена Стојановић, Слађана Јовић и Александра Петровић - пројекат Мисли...

Подстицајна атмосфера, велико интересовање, позитивни коментари учесника и присуство око 150 наставника и ученика, сведоче да смо први дан у Недељи истраживача почели на најбољи начин. Ноћ истраживача је подржана од стране Европске комисије у оквиру Марија Склодовска-Кири акције, који представља програм Европске Уније за јачање европске истраживачке каријере.

 

ЦПН пројекти за промоцију и популаризацију науке за 2018. годину

На основу Јавног позива Центра за промоцију науке Београд за подношење пријава за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке за 2018. годину - за категорију промоције науке у Научним клубовима - у просторијама Научног клуба Ниш реализоваће се 5 пројеката који су на конкурсу добили финансијску подршку. Пројекти су намењени ученицима и наставницима нишких школа, а у реализацији учествују наставници основних и средњих школа, научни радници, студенти, докторанти и професори. Реализације пројектних активности биће у периоду од 01.09.2018. до 31.08.2019. године. Износ финансијских средстава који подржава ове пројекте је 366.134,00 динара.

Локални пројекти промоције науке за 2018. годину су:
1. Олтар науке
2. Чаша чисте воде
3. Преточимо знање у практични рад
4. Играј го - развијај вијуге
5. Мисли...

Преточимо знање у практичан рад

Почетком септембра, према плану пројектних активности започела је реализација пројекта "Преточимо знање у практичан рад". Пројекат је одобрен по Јавном позиву Центра за промоцију науке а реализација пројекта предвиђа подршку Научног клуба Регионалног центра Ниш. Пројекат под истим називом биће реализован и у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу.

Реализатори пројекта су проф.др Данијел Данковић, Милош Марјановић и Данко Данковић.

За почетак реализације пројекта предвиђене су припремне активности тако да је тим реализатора до сада израдио сајт, унео важне информације о пројекту https://pretocimoznanje.wordpress.com/ и урадио идејно решење за rollup (у прилогу).

Пројекат има главни циљ да се ученицима омогући да практично провере оно што су теоријски проучавали из предмета природа и друштво, информатика и физика. Циљна група су ученици основних школа и гимназија. Пројекат ће трајати до краја децембра 2018. године.

 rollup

 

 

Часопис за промоцију науке - ЕЛЕМЕНТИ

У библиотеци Научног клуба Регионалног центра налазе се сви бројеви часописа за промоцију науке под називом Елементи. Часопис је у издању Центра за промоцију науке Београд. Елементи излазе 4 пута годишње и представљају први домаћи илустровани научнопопуларни часопис. Садржај часописа припрема Сектор продукције ЦПН-а. До сада је публиковано 13 бројева. Поуздане информације, као и научна релевантност почива на сталној сарадњи редакције са Научном заједницом у Србији.

Наставници и ученици нишких школа могу позајмити неки од бројева часописа Елементи из Научног клуба.

IMG 0094

IMG 0096 IMG 0095  Copy

Додела признања Центра за промоцију науке

10.07.2018. Осму годину заредом, Центар за промоцију науке обележио je национални Дан науке. У Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду, у уторак, 10. јула, тим поводом додељeна су признања организацијама и појединцима који су учешћем на Јавном позиву за финансирање пројеката промоције науке представили оригиналне идеје и који ће током наредне године развијати своје пројекте.

Међу награђенима су четири наставника из Ниша и један наставник из Лесковца који су за средства Центра за промоцију науке конкурисали у сарадњи са Регионалним центром за професионални развој запослених у Нишу (Наташа Ћирић, учитељица у ОШ "Чегар", Мирјана Рашић, наставник математике у ОШ "Свети Сава", Снежана Мишић, наставник хемије у ОШ "Вожд Карађорђе", Драган Голубовић, професор физике у одељењу за математичке таленте у Лесковцу и Данијел Данковић, професор на Електронском факултету у Нишу).

Скупу је присуствовао и окупљене поздравио г-дин Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Признање за свој рад и сарадњу са Центром за промоцију науке добио је и Научни клуб Регионалног центра у Нишу. Признање је у име установе примила директор установе, Данијела Марковић.

 1

3  2

4

 

Гостовање на ТВ Коперникус - Јутро

Logo of YouTube

Месец математике у Нишу

Научни клуб Ниш организује низ активности у оквиру овогодишњег Маја месеца математике
Велики број радионица са интерактивним поставкама за све узрасте, као и предавања познатих математичара обележиће овогодишњи Фестивал математике, који четврти пут у Регионалном центру организује удружење НиМат. Фестивал ће се одржати 12. маја у Регионалном центру од 10 до 18 часова, а улаз ће бити бесплатан. Циљ овог фестивала је промоција математике и њено повезивање са другим научним областима, али и са процесима и појавама у свакодневном животу. Учесници и наставници који доведу своје ученике добијају потврде о стручном усавршавању.
У организацији удружења наставника НиМат 14. маја ће бити одржано предавање ”Пребројавање и упоређивање бесконачних скупова”. Предавач је проф. др Панкај Џаин са Департамана за математику Јужноазијског универзитета Акбар Баван у Индији. Предавање је намењено наставницима и љубитељима математике, а пријављивање је на пријавном листу РЦ до 11. маја.
У оквиру представљања примера добре праксе наставника нишких школа, у Научном клубу Ниш 17. маја ће се одржати презентација три часа математике под називом ”Час математике као могућа база за развијање међупредметних компетенција”. Презентацију држи Душица Марковић, професор математике и самостални педагошки саветник ОШ ”Стефан Немања”. Пријављивање је на пријавном листу РЦ до 15. маја.

12.04.2018. БУКирање лектире

Предавање БУКирање лектире: како да обавезно читање ван школе постане атрактивније, одржано је у Научном клубу Ниш. На који начин е-ера може да помогне развоју читалачког укуса код средњошколаца говорила је Милица Вучковић, књижевна критичарка и професорка књижевности у нишкој Школи моде и лепоте.
На предавању си изнети предлози, савети и трикови за приступ и обраду слободних лектира као и идеје на који начин их обрађивати на часовима и ван њих како би се подстакло читање међу средњошколцима.

11-24.04.2018. Изложба Живот смећа

У Научном клубу Ниш у организацији Француског института отворена је изложба ”Живот смећа” која је конципирана тако да кроз уметничке фотографије и педагошки приступ открива како смеће које производе људи својим активностима делује на животну средину у Србији, Француској и Средоземљу.
За ученике нишких школа, који у организованим групама посећују изложбу, ово уметничко путовање показује колико отпаци остају у природи и подстиче их да преиспитају своје понашање у циљу смањења производње смећа, рециклаже и поновне употребе.
Изложба је отворена од 11. до 24. априла од 8 до 15 часова. Овај догађај организован је у сарадњи са компанијом СУЕЗ, партнером Француског института у Србији у оквиру иницијативе ”Караван за климу – сви активни у борби против климатских промена”.

16.03.2018. Округли сто о игри Го

У оквиру NIŠOPEN 2018 у Научном клубу Ниш одржан је округли сто под називом ”Утицај Гоа на развој интелигенције код деце”. Модераторка округлог стола била је Мирјана Рашић Митић, наставница математике из Основне школе ”Свети Сава” и тренер нишког Го клуба.
На округлом столу су говорили Јана Хрицова, потпредседница европске Го федерације, Александра Боровић, председница MENSA Србије, др Лазар Велимировић, Математички институт САНУ, др Јулијана Поповић, неуропсихијатар, Исидора Динић, психолог.
Скупу је присуствовало 50 заинтересованих учесника који су чули информације о овом спорту, резултате дo којих се дошло кроз пројекат „Клуб мисаоних игара 2″ и како је бављење гоом утицало на побољшање школских постигнућа код деце и како на то гледају стручњаци за го, лекари и психолози. Овом приликом најбољи такмичари на Сретењском турниру, у оквиру реализације пројекта Центра за промоцију науке, добили су признања.

15.03.2018. Тридесет година србистике

Катедра за српски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу организујући предавања у Научном клубу Ниш обележава 30 година србистике. Професорке Ирена Арсић и Кристина Митић одржале су предавања ”Нишлије у Дубровнику: владика Никанор Ружић, Спиро Калик и Јовица Перовић” и ”Како је писана књижевност постала усмена (од превода Хајнеове Азре до босанске севдалинке)”. Предавањима је присуствовало 25 ученика и наставника.

05-09.02.2018. Зимска школа Go-а

У Научном клубу Ниш jе у оквиру пројекта ”Клуб мисаоних игара 2” одржана Зимска школа Go-а. Часови са стручним инструкторима одржавају се током зимског распуста 5, 7. и 9. фебруара од 11 часова и бесплатни су.
Игра је добра за развој деце јер је забавна, развија меморију, побољшава концентрацију, вежба логичко размишљање, учи стрпљењу, помаже учењу стратегија и тактике.

30.01.2018. Да учимо заједно

У Научном клубу Ниш је представљен део активности пројекта ”Да учимо заједно” Основне школе ”Сретан Младеновић Мика”, реализованог у Италији у оквиру ERAZMUS+ пројекта Европске уније.
О искуствима које су прошли при аплицирању и реализацији пројектних активности, шта су KA1 пројекти мобилности за школе, ко у њима може учествовати, шта се све пројектом финансира, како наћи партнерске школе и институције и са којим су се тешкоћама сусрели при реализацији, говорили су Јасмина Станковић, директорка школе, и Бобан Јовановић, наставник разредне наставе.
Чланови школског пројектног тима у току неколико студијских посета Италији присуствовали су семинарима и обукама из области: развој нових метода учења и наставе, развој и унапређење дигиталних компетенција наставника, развој димензија европске школе.
Презентацији је присуствовало 30 наставника основних и средњих школа, заинтересованих да аплицирају за пројекте KA1 и KA2 Мобилности за школе у новом конкурсном року за 2018. годину.

 


 

27.12.2017. На завршном састанку представника Центра за промоцију науке и Регионалних центара/Центара за стручно усавршвање при којима успешно раде Научни клубови,Тања Аднађевић, руководилац сектора за програмске активности ЦПН- а, доделила је захвалнице свим Научним клубовима за допринос популаризацији науке у 2017. години. Пројектне активности биће заједнички реализоване и током 2018. 

naucni klub

 


 

Активности на пројекту "Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике"

У току децембра 2017. године настављена је реализација активнисти на ЦПН Београд/РЦ Ниш пројекту "Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике".

Један од аутора и реализатора пројекта Милан Данковић, ученик четвртог разреда Гимназије "Бора Станковић" је:
•    Снимио је филм о пројекту, стрмој равни и лабораторијској макети, https://www.youtube.com/watch?v=ZDMkKaiYc00&feature=youtu.be и поставиће га на неколико сајтова нишких школа и учинити га доступнијим.
•    Као резултат реализације пројектних активности настали су радови: "Стрма раван - лабораторијска макета заснована нa Raspberry Pi рачунару" којома конкурише код Природно математичког факултета у Нишу у категорији "Најбољи рад ученика средњих школа". У самом раду (у прилогу рад) захваљује се ЦПН-у и РЦ Ниш.  
•    На Међународној конференцији о настави физике у средњим школама (10.3.2018.), конкурише за најбољи експериментални рад ученика средњих школа са радом "Лабораторијска макета стрме равни реализована коришћењем Raspberry Pi рачунара".

Као завршну активност свог пројекта, професорка Снежана Јанковић и Милан Данковић су путем анкете урадили евалуацију пројектних активности. Резултати анкете су у прилогу.

11.12.2017. изашао је чланак на порталу “Нишке вести”. Чланак је посвећен серијалу “Млади таленти Ниша” а у овом броју представљен је ученик Гимназије „Бора Станковић” Милан Данковић, аутор и реализатор пројекта „Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике”.
http://niskevesti.rs/mladi-talenti-nisa-fizika-i-informatika-su-buducnost/


08.12.2017. У Гимназији “Бора Станковиц” у Нишу извршена је промоција ЦПН/РЦ Ниш пројекта „Рачунарске апликације за Галилејеве законе  физике”. Промоција је извршена код ученика 7. и 8. разреда Основне школе “Вожд Карађорђе” у Нишу. Ученици су били подељени у групе, а уз помоц ученика Милана Данковића и професорке Снежане Николић, аутора пројекта, реализовали су комплетну лабораторијску вежбу, резултате су уписивали у табеле које су им биле подељене заједно са промо материјалом, а добили су и домаћи задатак да срачунају грешке мерења. Резентација овог пројекта за већину је представљала први контакт са експерименталним радом. Радионици је присуствовало 25 одабраних ученика Основне школе “Вожд Карађорђе”.
Фотографије

07.12.2017. У Гимназији “Бора Станковић” у Нишу извршена је промоција ЦПН/РЦ Ниш  пројекта „Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике”. Промоција је извршена код ученика свих година природно-математичког смера и ученика који наставу похађају по специјалном програму за физику из ове гимназије. Ученик Милан Данковић и професорка Снежана Николић, аутори пројекта, представили су пројекат, приказан је промо филм, извршено је тестирање свих апликација и урађена је лабораторијска вежба “одређивање коефицијента трења између две глатке дрвене подлоге”. Радионици је присуствовало 60 ученика.
Фотографије

01.12.2017. У просторијама Гимназије “Светозар Марковић” у Нишу извршена је промоција пројекта (ЦПН Београд/РЦ Ниш) "Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике". Промоција је извршена у оквиру редовне наставе са ученицима треће године природно-математичког смера и неколико ученика који наставу похађају по специјалном програму за физику.
Одржана је презентација пројекта, приказан је промо филм, извршено је тестирање свих апликација и урађена је лабораторијска вежба “Одређивање коефицијента трења измедју две глатке дрвене подлоге”. Ученици су сами реализовали лабораторијску вежбу и рачунали грешку мерења. Промоцију пројекта је реализовао Милан Данковић, ученик и аутор пројекта из Гимназије "Бора Станковић" у Нишу. Радионици су присуствовала 32 ученика.

Фотографије

23.11.2017. На Електронском факултету у Нишу одржана је јубиларна 10. IEEESTEC конференција. Конференцију су организовали студентски огранак IEEE SB Ниш, EESTEC LC Ниш и Електронски факултет у Нишу, у сарадњи са IEEE Serbia and Montenegro Section, IEEE Electron Devices/Solid-State Circuits Chapter и IEEE Microwave Theory and Techniques Chapter, уз подршку Српске академије науке и уметности, огранак у Нишу (САНУ). 137 аутора на 75 радова (области: електроника, микроелектроника, телекомуникације, аутоматика, енергетика, рачунарство и информатика, физика, мобилност студената... ), било је у прилици да колегама, професорима и посетиоцима представе резултате свог рада.

На конференцији је представљен рад ученика Милана Данковића и наставнице физике Снежане Николић, из Гимназије "Бора Станковић" настао као резултат активности у оквиру пројекта "Рацунарске апликације за Галилејеве законе физике" који је подржан од стране  Центра за промоцију науке и Регионалног центра Ниш.

Рад под насловом: Лабораторијска макета за проучавање кретања тела по стрмој равни заснована на Raspberry Pi mini računaru,  освојио је 2. награду у категорији најбољег и наинтересантнијег рада и то на основу резултата анонимне анкете присутних аутора радова.

Ову манифестацију посетило је више од 500 учесника.

У прилогу фотографије и постер припремљен за конференцију

15.11.2017. од 16.30 до 19.30 на Електронском факултету у Нишу извршена је промоција пројекта "Рачунарске апликације за Галилејеве законе  физике". Промоција је извршена код студената прве године у оквиру редовне наставе из предмета Лабораторијски практикум – Физика. Наиме, уз сагласност професора Електронског факултета поред реализације 12 редовних лабораторијских вежби извршена је и промоција пројекта "Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике". У оквиру редовне наставе ради се лабораторијска вежба математичко клатно. Међутим, студенти не раде симулацију за ову вежбу, а осим тога студенти уопште не проучавају кретање тела низ стрму раван ни као симулацију ни као практичну реализацију. Из тих разлога вежбе које сам презентовао за студенте су представљале новину у експерименталном смислу.
Одржана је презентација пројекта, све време је на пројектору приказиван промо филм, извршено је тестирање свих апликација и урађена је лабораторијска вежба “одређивање коефицијента трења између две глатке дрвене подлоге”. Радионицама су присуствовала 62 студента прве године Електронског факултета у Нишу.
У прилогу се налази део фотографија.

24.10.2017. у Официрском дому у Нишу одржана је Конференција “Ја кажем, остајем у Србији” коју је посетило око 600 људи. Један од 6 учесника главног панела “Млади таленти кажу: Ми остајемо у Србији” био је и Милан Данковић, ученик Гимназије "Бора Станковић" и реализатор и идејни творац пројекта ЦПН “Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике”. Пренос конференције уживо вршило је неколико телевизија са националном фреквенцијом. Милан је великом броју учесника представио досадашњи рад као и пројекат “Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике”.
У прилогу су фотографије и линкови са овог догађаја:

https://www.facebook.com/events/288141618358708/
http://www.politika.rs/sr/clanak/391581/Ja-kazem-ostajem-u-Srbiji
http://odskoledoposla.org/ja-kazem-ostajem-u-srbiji/
https://www.juznasrbija.info/lat/drustvo/poruka-mladih-iz-nisa-ja-kazem-ostajem-u-srbiji.html
https://www.youtube.com/watch?v=0pJeRqFlJUE

 

Извештај са промоције на Форуму напредних технологија: пројекат “Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике”

Од уторка 17. октобра до четвртка 19. октобра 2017. у Официрском дому у Нишу одржан је Форум напредних технологија. На Форуму је презентован пројекат “Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике”, ученика Милана Данковића и наставнице физике Снежане Јанковић.
Презентоване су:
- све апликације које су Пројектом обухваћене и посетиоци су их користили,
- Брошура – ВЕРЗИЈА 1 која је била тамо представљена,
- Промотивни плакат (70x100цм).
Искоришћена је идеална прилика да се овај Пројекат презентује већем броју људи из области информационих технологија. На форуму је било више стотина учесника и висе стотина посетилаца.

Плакат   Фотографије

26. 9. 2017. Пројекат "Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике", из области промоције и популаризације науке у 2017. години, реализовао је своју прву активност која се тиче промоције пројекта. Пројекат је представљен наставницима физике на састанку актива 26.9.2017. од 20.00 сати у  Научном клубу РЦ Ниш. Милан Данковић, ученик четвртог разреда Гимназије "Бора Станковић" и наставница физике у истој школи, аутори пројекта,  присутне наставнике су упознали са циљевима пројекта, активностима које предстоје и динамиком реализације пројекта. Представљању пројекта присуствовало 25 наставника физике из основних и средњих школа.
Пројекту "Рачунарске апликације за Галилејеве законе физике" претходила су три научна рада које су аутори пројекта наставник и ученик објавили и за њих добили награде. Циљ овог пројекта је да све развијене апликације научним радовима, додатно усаврше и прилагоде за коришћење гимназијалцима и ученицима основних школа. Пројектом је предвиђено повезивање физике, програмирања и информатике.
Пројекат је финансијски подржан од стране Центра за промоцију науке.

IMG 2265 IMG 2266 IMG 2268

Пројекат Научног клуба РЦ Ниш на Сајму образовања

24.10.2017. У оквиру Сајма књига и Сајма образовања, на штанду Центра за промоцију науке је представљен пројекат Научног клуба Регионалног центра из Ниша "Клуб мисаоних игара 2". Пројекат је представила аутор и реализатор Мирјана Рашић Митић, наставник математике и информатике у ОШ "Свети Сава".
Пројекат "Клуб мисаоних игара 2" је наставак прошлогодишњег пројекта "Клуб мисаоних игара" који пропагира мисаону игру го. Увођењем игре го међу децу школског узраста, развијају се мисаоне активности на два нивоа: интелектуалном и креативном. Го подстиче интелектуалне способности, развија логичко и креативно размишљање, рационалност, стратегијске вештине, подстиче сарадњу младих на бази међусобног уважавања и толеранције. Го је и одлична основа у оспособљавању младих за бављење разним научним дисциплинама.

22810400 1604470832945214 2043852293 o 22812850 1604470796278551 971421387 o

IMG 20171024 130011

Реализација пројекта "Физика за најмлађе"

28.11.2017. Четврта, завршна радионица у пројекту "Физика за најмлађе", за ученике основних школа " Вук Карџић", "Бранко Миљковић", "Његош" и "Војислав Илић Млађи", реализована је у Научном клубу Регионалног центр. Ученицима нижих разреда прдстављен је метод научног експеримента који је одличан за дечију знатижељу. Овакви пројекти деци дозвољавају да постављају питања, претпостављају резултате и траже решења.
Радионицу су реализовали аутори пројекта Љубиша Нешић и Драган Радивојевић са Департмана за физику Природно математичког факултета у Нишу. Пројекат је подржан од стране Центра за промоцију науке.

IMG 2803 IMG 2804 IMG 2805

20.11.2017. Трећа  радионица у пројекту Физика за најмлађе реализована је у Научном клубу Регионалног центра за ученике основних школа "Коле Рашић", "Мирослав Антић", "Карађорђе" и " Свети Сава". Кроз организоване радионице, за ученике од првог до петог разреда, реализатори пројекта Драган Радивојевић и Љубиша Нешић са Департмана за физику ПМФ-а Ниш и Татјана Мишић, наставница из ОШ "Чегар", ученицима су приближили садржаје физике у контексту који подсећа на игру. Они су показали да уколико се представи на примерен начин, физика може бити интересантна и стимулативна за раст и развој сваког детета.

IMG 2763 IMG 2766 IMG 2757

23.10.2017. У Регионалном центру почиње реализација пројекта "Физика за најмлађе", чију је финансијску подршку омогућио Центар за промоцију науке.  Циљна група су ученици првог, другог, трећег и четвртог разреда основних школа. Број ученика по школи није ограничен.
Пројекат има за циљ да најмлађим ученицима основних школа приближи садржаје физике на начин примерен њиховом узрасту.
Реализација пројекта је у три термина током јесени 2017. године.
Термини за реализацију пројекта су: 23.10.2017.; 13.11.2017. у 12:30; 20.11.2017.; 4.12.2017.

Основне школе су добиле распоред за долазак својих ученика.
Више детаља о пројекту налази се у прилогу. Пријављивање је на пријавном листу до 20.10.2017.

Позив и пријавни лист

Реализација пројекта "Учионица у свемиру"

20. 9. 2017.   Још један пројекат са листе одобрених за промоцију и популаризацију науке, почиње са активностима у Научном клубу. Пројекат под називом "Учионица у свемиру", замишљен је тако да је прва активности кренула током јуна месеца. Ученици који учествују у пројекту (трећи разред ОШ "Чегар"), добили су задатак да за време распуста истражују и прикупљају информације о сунчевом систему, распореду и удаљености планета, занимљивостима и звуковима у свемиру.
Са ауторком пројекта, учитељицом Наташом Ћирић, током септембра месеца уследила је друга активност када су сви заједно анализирали  прикупљене податке и порадили на појму размере како би деца схватила реалну величину планета сунчевог система. Ова активност довела је до реализације треће, за ученике најзанимљивије активности - прављење сунчевог система од воће и поврћа.
Овакве активности код ученика подстичу машту, креативност и жељу да сазнају више. После уочавања односа величина, до краја пројекта је остала још једна фаза која обухвата примену стечених знања кроз израду тродимензионалних планета у већим размерама полазећи од Сунца, чије ће димензије бити 2.5 м у пречнику. На основу ове почетне димензије, правиће се све остале планете, које ће бити постављене на зиду "свемирске учионице".

ucionica

Реализација пројекта "Клуб мисаоних игара 2"

18.11.2017. У Регионалном центру, у оквиру пројекта „Клуб мисаоних игара 2“, одржано је интерно такмичење нових полазника го играча. На такмичењу је учествовало 30 учесника. Пројекат „Клуб мисаоних игара 2“ је пројекат који је финансијски подржан од стране Центра за промоцију науке, а један је од четири пројекта који Регионални центар Ниш логистички подржава.
Циљ пројекта је да код ученика развије интелектуалне способности, стратешке вештине за решавање проблерма, упорност као особину и логичко мишљење.
Више о такмичењу:

https://www.facebook.com/mirjana.rasicmitic/media_set?set=a.2117047438309062.1073741872.100000114804561&type=3&pnref=story

20. 9. 2017.   Отварањем пројекта "Клуб мисаоних игара 2" у Научном клубу Регионалног центра почела је реализација пројекта по Јавном позиву за промоцију и популаризацију науке за 2017. год. Овим пројектом промовишу се природне и техничке науке као и мултидисциплинарни приступ учењу. Основна идеја пројекта је увођење игре ГО међу децу школског узраста. Тиме се помаже њихов интелектуални развој и креативност. Игра развија обе мождане хемисфере, концентрацију, рачунање, аналитичност, као и сарадњу деце на бази међусобног уважавања и толеранције. ГО је и одлична основа у оспособљавању младих за бављење разним научним дисциплинама.
Аутори и реализатори пројекта су Мирјана Рашић Митић, наставница математике и информатике у ОШ "Свети Сава " и Жељко Веселиновић, наставник економске групе предмета у Правно-послвној школи. Циљна група су ученици узраста од 6 до 19 година. Очекује се да ће током пројакта, кроз школе гоа различитих нивоа у Научном клубу Ниш, проћи око 100 деце. Очекује се и напредовање у стицању категорија.

IMG 2229 IMG 2230 IMG 2233

  

Активности на пројекту "Направи своју прву апликацију"

8.12.2016. У Научном клубу Регионалног центра реализована је завршна активност у оквиру пројекта "Направи своју прву апликацију". Радионица је  одржана за наставнке информатике основних школа. Циљ ове радионице је упознавње наставника са платформом која је реализована у овом пројекту, а на којој се налазе детаљна упутства за коришћење образовног програмског језика Скреч. Дужност наставника је да након радионице упознају своје ученике са платформом и покажу начин на који ученици могу да креирају најразличитије анимације, игрице, интерактивне приче и сл. Аутор пројекта који је реализовао активности је др Лазар Велимировић. Он је наставницима представио цео сајт о програму Скреч. Материјал на сајту је конципиран тако да га ученици основних школа моги сами користити.

IMG 0782 IMG 0783

 


 

Активности на пројекту "Прези пуном снагом"

24-25.11.2016. У рачунарској учионици Регионалног центра реализоване су две радионице за наставнике у оквиру пројекта "Прези пуном снагом". Циљ пројекта је јачање дигиталних компетенција запослених у школама, као и популаризација нових алата који спадају у слободан софтвер. Аутори и реализатори пројекта који је добио подршку на Јавном позиву ЦПН-а су професорке информатике из нишке Гимназије "Светозар Марковић" - Дијана Ђорђевић и Соња Николић Влаховић. На радионицама је учествовало 35 наставника нишких основних и средњих школа.

IMG 0698

 


 

Активности на пројекту „Физика на извол’те“

5.11.2016. У Научном клубу Регионалног центра за професионални развој Ниш, у оквиру Пројекта „Физика на извол’те“, организована је друга  у низу радионица, са циљем популаризације научног метода кроз примере из области физике. Учешће у радионицама узели су ученици средњих школа града Ниша. Рад је организован у оквиру тимова, научних група које спроводе експериментална истраживања задатих физичких феномена, које заједнички осмишљавају и изводе експерименте, дискутују о резултатима и унапређују апаратуре. Реализатори радионица били су Александра Алорић и Владимир Вељић. На радионици је било 19 ученика нишких школа. Следеће радионице са заинтересованим  средњошколцима у оквиру овог пројекта, биће реализоване 19.11. и 3. и 17.12.2016.

 IMG 0514 IMG 0515 IMG 0512

 4.12.2016. У Регионалном центру, у оквиру пројекта ЦПН "Физика на изволте", одржана је радионица за ученике средњих школа под називом "ЛЕД". Радионицу су реализовали  Владан Павловић – физичар, студент докторских студија на ПМФ-у у Нишу и Стефан Илић - студент Електронског факултета у Нишу, док је присутно било 7 ученика из гимназија и средњих стручних школа.

IMG 0753 IMG 0754

10.12.2016. У Регионалном центру у оквиру пројекта ЦПН "Физика на изволте" одржана је трећа радионица за ученике средњих школа под називом "БАЗУКА". Радионицу су реализовали Стефан Илић, студент Електронског факултета у Нишу и Владимир Вељић, физичар, докторант треће године докторских студија на Физичком факултету у Београду.

 


 

Активности на пројекту "Актуелни проблеми и савремена методологија научних истраживања у биологији"

 5.11.2016. У оквиру сарадње Центра за промоцију науке и Регионалног центра, у просторијама Научног клуба је реализован пројекат под називом ''Актуелни проблеми и савремена методологија научних истраживања у биологији'', аутора проф. Др. Татјане Михајилов-Крстев. Тема овог предавања је била компилација резултата истраживања из области микробиологије која су спровели мастер студенти на Департману за биологију и екологију, Природно-математичког факултета у Нишу. Студенти Милица Пејчић, Мартина Стојковић, Наташа Цветковић, Никола Стојановић, Никола Јовановић и Владимир Глигоријевић су, у препуној сали слушаоца,  говорили о својим резултатима испитивања антимикробне активности етаских уља и екстраката лековитог биља, биљкама као природним конзервансима за храну, антимикробној активности меда, деловању антибиотика и резистентним сојевима патогених микроорганизама, ферментацији сојиног млека пробиотским стартер културама, микробиолошким ђубривима и токсинима микроалги који су опасне по здравље људи. Професор Метогологије научно-истраживачког рада, Др Зорица Стојановић-Радић, је одржала кратко предавање о основним корацима у планирању истраживања и замолила ученике гимназија да се и сами опробају у осмишљавању идеје и писању сопственог плана. На крају спроведене активности сви студенти предавачи су на поклон добили по једну едукативну књигу.

Metodologijaistraivanja

14.12.2016. Трећа пројектна активност у пројекту  "Актуелни проблеми и савремена методологија научних истраживања у биологији" реализована је у Научном клубу. Овог пута теме из ботанике, физиологије биљака и заштите животне средине, ученицима нишких школа приближили су професори и докторанти са ПМФ а Ниш, са Департмана за биологију и екологију под вођством проф.др.Татјане Михајилов Крстев. Завршна активност пројекта је 23.12. у Научном клубу, када ће ученици који су присуствовали предавањима одржати презентације за своје вршњаке.

IMG 0823 IMG 0841 IMG 0817

23.12.2016. Завршна активност пројекта "Актуелни проблеми и савремена методологија научних истраживања у биологији" одржана је у Научном клубу. Ученици седмог и осмог разреда ОШ "Свети Сава" представили су ученицима и наставницима теме из биологије које су усвојили током трајања пројекта. Теме из области микробиологије, ботанике и зоологије заинтересовале су 60 ученика који су били на презентацији. Ученике је усмерила и организовала Гордана Рилак, наставник биологије.

IMG 0943 IMG 0950 IMG 0954

 


 

Активности на пројекту "Ефикасност учења и трансфер знања у зависности од окружења"

26.10.2016. и 31.10.2016. У великој сали Регионалног центра реализовано је предавање у оквиру пројекта "Ефикасност учења и трансфер знања у зависности од окружења". Предавању је присуствовало 45 студената Филозофског факултета (са групе за педагогију) и 40 учитеља и педагога нишких школа. Ауторке пројекта које су одржале предавање су: Наташа Ћирић - мастер педагог и професор разредне наставе у ОШ "Чегар" и проф. др Татјана Михајлов Крстев са Природно математичког факултета у Нишу.
Након предавања присутни су упознати са литературом која је наменски набављена за овај пројекат, а налази се у Научном клубу. Учитељи  су показали велико интересовање за коришћење литературе и приказане примере у учионици.

IMG 0362 IMG 0367 IMG 0369

31.10.2016. Треће и завршно предавање у оквиру пројекта "Ефикасност учења и трансфер знања у зависности од окружења" одржано је на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Пироту. Предавању је присуствовало око 40 студената прве године студија. Након предавања присутни су се упознали са литературом која је наменски набављена за овај пројекат а налази се у Научном клубу.

nata1 nata2 nata3

 


 

Активности на пројекту "Phet za teblet"

25.10.2016. Радионицом на којој су учествовали наставници физике нишких школа, у Научном клубу почела је реализација пројекта "Phet za teblet". Кроз радионице су наставници  упознати са interaktivnim PHET симулацијама (https//phet.colorado.edu) за природне науке и математику. Радионице се реализују на таблет уређајима и "паметним"  телефонима. Наставницима је представљен и принцип Bring your own device (BYOD) - (понеси властити уређај). Они  су позвани да у наредних месец дана примене научено у својој учионици и након тога резултате прикажу у Научном клубу. Аутор пројекта је Владан Младеновић, наставник физике.

IMG 0347 IMG 0348

29.11.2016. Као завршна активност пројекта "Phet za tablet", који је током новембра месеца реализован у нишком Научном клубу, комисија је имала задатак да прегледа радове наставника који су учествовали на пројекту.
Задатак наставника био је да испробају примену Phet симулација на часу и упознају ученике са могућностима овог програма у различитим предметима природних наука. Своје припреме за часове на коима је планирана употреба фет симулације су наставници послали комисији, која је онда, најбољи радом прогласила рад наставнице Мирјане Рашић из ОШ "Свети Сава" за планирани час мтематике. Награђена наставница  је на поклон добила таблет уређај. Комисију су чинили: аутор пројекта Владан Младеновић, стручни консултант др Лазар Велимировић и испред РЦ Ниш - Виолета Тесла и Јелена Анђелковић.

 IMG 0719 IMG 0721

 


 

Посета министра просвете Научном клубу

15.10.2016.  Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је током своје посете Нишу, обишао Регионални центар за професионални развој запослених у образовању и том приликом обишао и Научни клуб. У Научном клубу је била реализација три  пројекта која су добила подршку Центра за промоцију науке кроз јавни позив за 2016.годину: “Моја савремена лабораторија”, “Моћ фотона” и "Физика на извол’те".


- У пројекту „Моја савремена лабораторија“ учествовало је 25 ученика првог и другог разреда специјалних одељења Гимназије “Светозар Марковић” Ниш, који су упознати са савременим училом под називом ЛабКит, који омогућава извођење лабораториских вежби из биологије, хемије и термодинамике уз помоћ ПЦ рачунара и сензора. Аутор и реализаотор пројекта је професорка математике Слађана Трајковић запослена у Техничкој школи "15. мај" у Прокупљу.

- Пројекат „Физика на извол’те“ има за циљ популаризацију научног метода кроз примере из физике. На радионицама су учествовали ученици гимназија "Стеван Сремац" и "9 мај" који су у тимовима спроводили експериментална истраживања задатих физичких феномена. Задаци за ученике били су отвореног типа уз могућност различитих приступа. Унутар тима ученици су функционисали као научна група: заједно су осмислили и спроводили експерименте и дискутовали о резултатима.Тимови су затим међусобно упоређивали и тумачили резултате симулирајући научну заједницу. Радионицу су водили аутори пројекта Александра Алорић и Владимир Вељић. Осим ове прве уводне радионице ученике очекују још 4 радионице у новембру, чиме ће ученици имати директан увид у методологију научног истраживања.

- Реализација пројекта „Моћ фотона“ почела је у Научном клубу 15.10. за 20 ученика нишких гимназија. Ученици су кроз радионице учили о значају разумевања коришћења обновљивих извора енергије, о карактеристикама соларних ћелија, подстицају проучавања светлости и разматрања друштвеног контекста научног открића. У оквиру пројекта биће реализована још једна радионица у оквиру које ће полазницо припремити и презентације својих активности за групу вршњака и одређени број наставника који ће у својству евалуатора присуствовати другој етапи пројекта. Аутор и реализатор пројекта је Ивана Круљ, професор физике.

IMG 0186 IMG 0188 IMG 0189 IMG 0191 IMG 0192 IMG 0194 IMG 0196 IMG 0200 IMG 0202 IMG 0209

 


 

Активности пројекта "Клуб мисаоних игара"

30.9.2016. У оквиру пројекта "Клуб мисаоних игара", који је подржан од стране ЦПН/РЦ, Го- секцију у ОШ "Свети Сава" посетио је  јапански аташе за културу господин Јуићиро Омора који је био одушевљен толиким интересовањем деце за ову древну јапанску игру.
1 и 2.10.2016.  Го секција је организовала и Државно јуниорско првенство у просторијама Универзитетске библиотеке Никола Тесла. Такмичило се у чак 3 категорије: до 12, до 16 и до 20 година. Нови државни прваци су:

 • до 12 година: Немања Гајић, ОШ "Свети Сава", Ниш,
 • до 16 година: Сташа Раденковић, ОШ "Свети Сава", Ниш,
 • до 20 година: Михајло Јаћимовић, Гимназија Крагујевац.

Током трајања такмичења одржана је и промоција за ученике средњих школа, који ће се такође придружити секцији. Подељене су дипломе, а додела медаља је планирана у Регионалном центру, 18.10.2016. од 18.00 часова када ће се отпаковати нове гарнитуре.

Аутор и координатор пројекта је Мирјана Рашић Митић, наставница математике у ОШ "Свети Сава" Ниш.

14600844 1134151350010517 4496800950007108260 n IMG 20161002 124222 IMG 20161002 142702

18.10.2016. У Регионалном центру започета је реализација пројекта "Клуб мисаоних игара". На Јавном позиву Центра за промоцију науке одобено је 12 наставничких пројеката који ће се до краја 2016. године реализовати у Научном клубу Регионалног центра. Пројекат "Клуб мисаоних игара" је осмислила Мирјана Рашић Митић, наставник математике у ОШ "Свети Сава" у Нишу. Пројектне активности су усмерене на промоцију мисаоне иге Го код деце и ученика. За потребе пројекта набављено је 10 Го гарнитура за игру које су распаковане у присуству 30 деце и ученика, родитеља као и мајстора гоа из Ниша. Најмлађи учесник радионице је дете узраста од 5 година а најстарији су средњошколци. Клуб мисаоних игара имаће радионице сваког уторка у Регионалном центру од 18.00 часова. Го подстиче интелектуалне способности, развија логичко и креативно размишљање, рационалност, стратегијске вештине, подстиче сарадњу младих на бази међусобног уважавања и толеранције. Го је и одлична основа у оспособљавању младих за бављење разним научним дисциплинама. Програм рада ГОНК обухвата 3 нивоа обуке за стицање основних и такмичарских знања.

IMG 0256 IMG 0263 IMG 0265

 24.12.2016. У Регионалном центру је одржан званични категоризациони турнир за све учеснике школе Гоа у оквиру пројекта "Клуб мисаоних игара". Турниру је присуствовало 12 ученика и 4 тренера.Победник турнира је Душанић Вук који је у 5 партија остварио свих 5 победа.
Пројекат "Клуб мисаоних игара" осмислила је и и касније пројектом координирала Мирјана Рашић Митић, наставник математике у ОШ "Свети Сава". Пројекат је одобрен за реализацију и финансијски подржан од стране Центра за промоцију науке.
Пројекат је реализован у ОШ "Свети Сава" у периоду 3.9. - 18.10., после набавке табли за го игру и демонстарационе табле. Пројекат се реализовао у Регионалном центру до 24.12.2016.

 


 Активности на пројекту "ХЕМИЧАРЕЊЕ"

22.08.2016. У Научном клубу Регионалног центра почео је да се реализује пројекат ”Хемичарење” намењен деци од 6 до 12 година, који још увек нису почели да уче хемију. 

Реализаторке и ауторке пројекта су наставнице хемије нишких основних и средњих школа: Нена Стојановић, Александра Петровић, Слађана Јовић и Снежана Мишић. ”Хемичарење” чини седам интерактивних радионица, изложба ученичких радова и учешће ученика на научним манифестацијама, а у пројекту учествује преко 30 деце. Кроз радионице ће деци бити омогућено да развијају позитиван однос према хемији и њеном значају у свакодневном животу. Радионице ће се реализовати током целе недеље, до 28.08.2016.

На радионицама ће бити обрађене теме рециклаже папира, прављења сапуна, загађења воде, здраве хране и хроматографије биљних пигмената.

  Hemicarenje resize IMG 0390 resize IMG 0402 resize IMG 0406 resize IMG 0409 resize IMG 0410 resize

 


ЦПН пројекти за промоцију и популаризацију науке за 2016. годину

На основу Јавног позива Центра за промоцију науке Београд за подношење пријава за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке за 2016.годину - за категорију промоције науке у Научним клубовима - у просторијама Научног клуба Ниш реализоваће се 12 пројеката који су на конкурсу добили финансијску подршку.
Пројекти су намењени ученицима и наставницима нишких школа, а у реализацији учествују наставници основних и средњих школа, научни радници, студенти, докторанти и професори са неколико универзитета. Реализације пројектних активности биће у периоду 20.08. до 30.12.2016.


Локални пројекти промоције науке за 2016. годину су:

1.Направи своју прву апликацију
2.Фет за таблет
3.Хемичарење
4.Физика на извол'те
5.Моја савремена лабораторија
6.Промоција радијационих технологија
7.Актуелни проблеми и савремена методологија научних истраживања у биологији
8.Клуб мисаоних игара
9.Знати = делити
10.Прези - пуном снагом
11.Моћ фотона
12.Ефикасност учења и трансфер знања у зависности од окружења

 CPN poster resize


 

 

Нови експонат у Научном клубу - „Ротација параболе“

08.07.2016. Научни клуб Ниш је захваљујући Центру за промоцију науке добио још један експонат. Реч је о експонату „Ротација параболе - природна линија у води“.
Парабола је крива која се веома често јавља у природи. Од путање лопте у гравитационом пољу која је бачена хоризонтално, па до ретких случајева кретања космичких тела. Посетиоци научног клуба моћи ће да виде како се парабола јавља и у експерименту у ком се суд напуњен течношћу окреће око своје осе. На молекуле воде делује центрифугална сила,па се површина течности деформише и формира параболу

IMG 0313 resize IMG 0317 resize IMG 0320 resize IMG 0350 resize

 


 

Позоришна представа у Научном клубу

17.05.2016.   У Научном клубу РЦ-а  реализована је позоришна едукативна представа ученика седмог разреда ОШ "Стефан Немања" на тему "Вода". Наставници ове школе изабрали су да ову важну тему приближе ученицима кроз пројектну наставу. С обзиром да је питање воде један од највећих изазова 21. века тема је увек актуелна и зато је и искоришћена за ову активност. Кроз интердисциплинарни приступ више школских предмета,  кроз ученичку представу објашњена је улога, значај  и неопходност чувања воде.
Презентацији је присуствовало 45 наставника нишких школа. У припреми ученика учествовале су наставнице: Весна Коцић, Станислава Нешић Вагаја, Весна Вукојевић и Нена Стојановић.

IMG 9868 resize IMG 9874 resize IMG 9875 resize IMG 9882 resize IMG 9883 resize IMG 9880 resize IMG 9865 resize IMG 9878 resize

 


 

Посета ученика гимназије "Стеван Сремац"

27.04.2016. У Научном клубу РЦ-а, за два одељења другог разреда Прве нишке гимназије "Стеван Сремац", професорка физике Биљана Јовановић одржала је час. Ученици су подстакнути изложбом "Спектри" постављали питања и решавали задатке. Презентована им је и књига "Урнебесна физика" којом располаже научни клуб РЦ-а.

 IMG 9807 resize IMG 9813 resize

25.04.2016. Ученици Прве нишке гимназије "Стеван Сремац" са професорком физике Весном Јанићијевић, посетили су данас изложбу "Спектри" у Научном клубу РЦ-а и упозналисе са изложеним експонатима. Један од коментара ученика: "Заиста прелепо да у граду постоји оваква установа и оваква учионица". Ученици су записали питања и теме о којима би волели више да чују на предавањима у Научном клубу. Центар ће исте проследити ЦПН-у и договорити могућности за одговоре на њих.

IMG 9793 resize IMG 9800 resize IMG 9798 resize


ОТВАРАЊЕ НАУЧНОГ КЛУБА У РЦ НИШ

19.04.2016. У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Ниш, отворен је Научни клуб. Мрежа регионалних центара и центара за стручно усавршавање и Центар за промоцију науке Београд уз помоћ локалних самоуправа градова у којима постоје центри кренула је у акцију децентрализације промоције науке марта 2016.год. Последица те децентрализације је отварање 12 научних клубова у дванаест градова Републике Србије. У уторак, 19. априла отворен је, трећи по реду, научни клуб у Регоионалном центру.

На свечаној конференцији у великој сали РЦ а, после поздравне речи директорке РЦ-а, Данијеле Марковић, градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића и директора Центра за промоцију науке, Немање Ђорђевића, потписан је Меморандум о сарадњи. Научни клуб је отворен у учионици 9 на првом спрату Регионалног центра. Клуб је отворен у присуству великог броја гостију, директора школа, представника општине Медијана, професора са нишких факултета, наставника, новинара и заљубљеника у науку.

Тренутна поставка у нишком Научном клубу је изложба под називом "Спектри" и она је посвећена светлости- оној коју видимо, али и оној коју не видимо, али нас свакодневно окружује. ("Спектри" покривају шест области које чине електромагнетно зрачење, радио- таласи, инфрацрвено зрачење, видљиви део спектра, ултраљубичасто зрачење и џ и гама зрачење високих енергија).

Након обиласка Научног клуба, предавање за све присутне госте под називом "Научни клуб - концепт и активности" одржао је Бранимир Ацковић -координатор сектора за програмске активности ЦПН-а. Он је најавио да ће Центра за промоцију науке током идуће недеље објавити јавни позив за учешће на три врсте пројекта и позвао заинтересоване наставнике, школе и појединце да учествују на конкурсу.

Погледајте како су о овом догађају извештавали медији:

Srbija Online - Jelena Andjelkovic - (TV KCN 19.04.2016)

http://tvzonaplus.rs/naucni-klub-otvoren-u-nisu/

http://tvkcn.net/?p=4166

http://www.cpn.rs/aktivnosti/otvoren-naucni-klub-u-nisu/

http://www.telegraf.rs/vesti/2105161-ovo-je-mnogo-lepa-i-vazna-vest-za-srbiju-otvoren-naucni-klub-u-nisu

http://www.ni.rs/2016/04/20/naucni-klub/

IMG 9738 resize  IMG 9744 resize

 IMG 9746 resize  IMG 9751 resize

  IMG 9754 resize NK Nis 1

 IMG 9745 resize IMG 9749 resize

IMG 9757 resize IMG 9711 resize

IMG 9713 resize IMG 9716 resize

IMG 9717 resize IMG 9721 resize

 IMG 9724 resize NK Nis 3

Уплата котизације: 840-842668-41 без позива на број

Најава догађаја

 • Недеља Goethe-Instituta у Регионалном центру Ниш +

  Goethe-Institut је културна установа Савезне Републике Немачке која своју делатност обавља широм света.
  У периоду 20.09.2021 - 24.09.2021. у Регионалном центру Ниш, Goethe-Institut Beograd представиће неке од својих активности.
  Пријављивање за радионице за наставнике немачког језика на пријавном формулару РЦ.

  Пријаве за инфо радионицу:
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  Пријавни лист 

  Honeyview AktivnostiGoethe Institut 1 page

 • НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2021 +

  У сусрет научном петку у Научном клубу РЦ Ниш, позивамо Вас да посетите овогодишњу
  НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 24.09.2021. од 17:00 до 21:00 часова

  Учесници ће имати прилику да прате разне презентације и радионице и да интерактивно учествују у њима.
  Све активности су онлајн на ЗООМ платформи.

  У прилогу је агенда и пријавни лист.

  Сви наставници учесници активности, добиће потврду о стручном усавршавању.
  Пријављивање је до 23.09.2021. на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  Honeyview Агенда Ноћ истраживача21 за школе page 0001 

 • Активности Научног клуба у првом полугођу +

  Активности у Научном клубу

   

  Годишњи програм Научног клуба Ниш

  Honeyview Godisnji 2021

 • ПОСЕТИТЕ ПАРК ЗНАЊА У РЕГИОНАЛНОМ ЦЕНТРУ НИШ +

  Посетите Парк знања у дворишту зграде Регионалног центра - Париске комуне бб (поред Општине Медијана) и играјте се у песку Архимедове бележнице и СИ школице, испробајте рад Галилејевог клатна и Фарадејевог тунела, седите на ексерима Факирове столице, упознајте се са 147 цифара броја Пи, покрените радио, пуњач за мобилни и лампу помоћу динамо бицикла и играјте Ботаничку слагалицу!
  Групне посете обавезно најавити ради обезбеђивања стручног водича најкасније 7 дана пре доласка. Да би посета парку била испраћена предавањем о експонатима група треба бити од најмање 40 особа, у супротном Парк можете посетити и о експонатима се информисати у сопственој режији. Најава на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на телефон 018/202-300.
  Цена улазнице за школе ван Ниша је 80 динара по ученику.

  IMG 1851IMG 1793IMG 1863IMG 1764IMG 1766Honeyview IMG 2318 (2)Honeyview IMG 2324 (2)

 • +++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +

   

 • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje zavod za vrednovanje mreza copy CPN NIS unops  
 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1