Мај месец математике

Манифестација Мај месец математике, тринаеста по реду у Србији, а седми пут у организацији Научног клуба Ниш, отворена је 23.05.2024.г. у Центру за стручно усавршавање. Ове године у периоу 23-30.05. сви заинтересовани у прилици су да погледају изложбу "Математичарке широм Европе" у великом холу центра. Изложба представља фотографске портрете уз интервјуе тринаест математичарки из различитих земаља Европе, који осветљавају животни и професионални пут и поручују да се математика и свакодневни живот неминовно преплићу. За ученике нишких основних школа узраста 9-11 година, 23.05. реализована је радионица "Гусари математичари и изгубљено благо". Теме радионице обухватиле су повезивање математике, енглеског језика и предмета Дигитални свет, а кључне речи за ученике биле су: офлајн кодирање, сабирање и одузимање бројева до 1000, финансијска писменост, новчанице. Радионице су део пројекта чији је аутор Ана Живковић, наставница енглеског језика у ОШ "Чегар" и Scientix амбасадорка. На радионици су учествовали ученици ОШ "Ратко Вукићевић"; ОШ Бранко Миљковић" и ОШ "Чегар".

Honeyview IMG c9a02a V Honeyview IMG 687cf3 V Honeyview IMG cd2ffe V
Honeyview DSC03434 Honeyview DSC03436
Honeyview DSC03438 Honeyview DSC03433

Обука за заштиту података о личности

21.05.-23.05.2024. У Центру за стручно усавршавање Ниш настављена је Обука за заштиту података о личности у оквиру пројекта Светске банке „Услуге обуке за службеника за заштиту података и подизање свести државних службеника у складу са Општом уредбом о заштити података (ГДПР), законом о заштити података о личности и сигурности података Републике Србије и Законом о информационој безбедности Републике Србије“, чији је корисник Канцеларија за информационе технологије и електронску управу. Пројекат има за циљ да унапреди примену Закона о заштити података о личности и Закона о информационој безбедности. Овај пројекат спроводи конзорцијум који предводи компанија Ernst & Young d.o.o. Београд, уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личнности и Националне академије за јавну управу.
Дневни ред другог дана био је: Договор о менторству; Попуњавање контролне листе Повереника; Дискусија о задатку (тех., орг. и кадр. мере); Приказ провере усклађености са ЗЗПЛ (мере); Подела задатака.
Дневни ред трећег дана био је: Дискусија о задатку; Посебне обавезе руковалаца; Пријава повреде заштите података; Изношење података из Републике Србије; Процена утицаја на заштиту података; Подела задатака.
Дневни ред четвртог дана био је: Дискусија о задатку; Посебне обавезе руковалаца; Пријава повреде заштите података; Изношење података из Републике Србије; Процена утицаја на заштиту података; Подела задатака.
Циљ обуке био је да се полазницима пружи прилика да унапреде, као и да активно примене стечено знање из области заштите података о личности. Предавачи су били: Игор Ћика, Невена Ружић, Светлана Јовановић и Јелена Симић. Обуци је присуствовало сва три дана 75 државних службеника.

Honeyview DSC03385 Honeyview DSC03406
Honeyview DSC03428 Honeyview DSC03429

"Свети Сава за сва времена"

У склопу активности спољних сарадника Школске управе Ниш, Татјана Јовановић, наставница српског језика ОШ "Свети Сава", у Центру за стручно усавршавање, 22.05.2024. са својим ученицима представила је играни аматерски филм "Свети Сава за сва времена".
Филм је настао као ученички пројекат, а из жеље да се кроз креативни начин изражавања из перспективе садашње генерације представи дело и живот Светог Саве. У филму нас ученици осмог разреда кроз нарацију подсећају да је Свети Сава био велики писац и утемељивач наше религије и културе, уважавао је традицију, али је био отвореног духа и као снажна личност изузетно је инспиративан за драмско тумачење. Ученици су сем улога глумаца и глумица, преузели и послове везане за камеру, дрон, монтажу и показали свестраност и спремност за прихватање иновација, чиме су испунили све пројектне задатке.

Honeyview DSC03422 copy Honeyview DSC03424 copy
Honeyview DSC03425 Honeyview IMG 05c4c69f3

Одржана радионица „е Анкета – израда и обрада анкета за самовредновање школе“

22.05.2024. У Центру за стручно усавршавање Ниш организована је радионица „е Анкета – израда и обрада анкета за самовредновање школе“. Рамонда доо Ниш у сарадњи са Школом креативних вештина покренула је нови сервис „е Анкета – израда и обрада анкета за самовредновање школе“ који олакшава самовредновање школа.
Анкете у сервису „е Анкета - израда и обрада анкета за самовредновање школе“ су урађене у складу са:
1. Правилником о самовредновању стандарда квалитета рада установе;
2. Са конкретним потребама школе за самовредновање.

Крајњи циљ сервиса е Анкета је да постане база готових анкета и упитника које ће за своје потребе користити Тимови за самовредновање школа. Реализатори радионице били су: Бојан Грујић, Школа креативних вештина, Јагодина и Муљевски Зоран, Рамонда доо, Ниш. Радионици је присуствовало 19 запослених у школама из Ниша, Алексинца и Гаџиног Хана.

Honeyview DSC03415 Honeyview DSC03417

Одржана обука за заштиту података и информационој безбедности

22.05.2024. У Центру за стручно усавршавање Ниш одржан је Програм обуке за подизање свести руководиоцима државних институција о информационој безбедности у оквиру пројекта Светске банке „Услуге обуке за службеника за заштиту података и подизање свести државних службеника у складу са Општом уредбом о заштити података (ГДПР), законом о заштити података о личности и сигурности података Републике Србије и Законом о информационој безбедности Републике Србије“, чији је корисник Канцеларија за информационе технологије и електронску управу. Пројекат има за циљ да унапреди примену Закона о заштити података о личности и Закона о информационој безбедности. Овај пројекат спроводи конзорцијум који предводи компанија Ernst & Young d.o.o. Београд, уз подршку Министарства информисања и телекомуникација, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личнности и Националне академије за јавну управу.
Програм је реализован кроз 2 сегмента: Интерактивна симулација и Панел дискусија са колегама из Београда, Новог Сада и Ниша.
Обуком био је представљен специјализовани програм дизајниран да повећа свест руководиоцима државних институција о важности информационе безбедности, њиховој улози у заштити критичне имовине и потенцијалним последицама нарушавања безбедности. Циљ програма био је подизање свести међу руководиоцима о потенцијалном утицају сајбер напада на репутацију државне институције, финансијску стабилност и континуитет пословања.
Предавачи су били: Јован Богићевић, сениор менаџер, одељење за сајбер безбедност, Ненад Бучевац, менаџер, одељење за трансформацију пословања и Владимир Бучевац, сениор консултант, одељење за сајбер безбедност. Обуци је присуствовало 25 државних службеника.

Honeyview DSC03409 Honeyview DSC03410 copy

Одржан актив физике

21.05.2024. У Центру за стручно усавршавање Ниш одржан је актив наставника физике, на комe су предавања oдржали саветници-спољни сарадници Школске управе Ниш за физику. Др Љубиша Нешић oдржао је предавање на тему: „Терминологија у настави физике“ и Владан Младеновић на тему: „Онлајн интерактивне симулације у настави физике“.
Предавању на Активу присуствовало је 25 наставника физике.

Honeyview IMG 20240521 200525 Honeyview IMG 20240521 203216
Honeyview IMG 20240521 203238

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1