Друга и трећа радионица у пројекту "Тајни састојак - микро чаробњак", одржане су 11. и 18. марта 2024. На другој радионици ученици су се упознали са улогом и значаје микробиологије у безбедности, производњи, преради и складиштењу хране. Ученици су имали прилике да се ближе упознају са два микроорганизма значајна у прехрамбеној индустрији - пекарским квасцем (Saccharomyces cerevisiae) и млечно-киселинским бактеријама (Lactobacillus sp.). Чули су како се ови микроорганизми у лабораторији могу изоловати из пекарских производа, сира, пива и вина, какве хранљиве подлоге се користе за њихово гајење и какву улогу имају агар-агар и желатин у овом процесу. У другом (практичном) делу радионице, ученици су могли да погледају и на основу претходно наученог, опишу већ припремљене колоније квасаца и лактобацила, а затим су уз помоћ предавача спроведу сопствено микробиолошко истраживање. Оно је подразумевало припремање стерилнихи безбедних услова за рад (уз коришћење пламеника и заштитних рукавица), а затим прављење препарата квасаца и лактобацила, које су након тога ученици бојили применом одговарајуће методе и на крају посматрали под микроскопом.
На трећој радионици пројекта ученици су се упознали са процесом ферментације код микроорганизама, са посебним освртом на алкохолну и млечно-киселинску ферментацију. Научили су како микроорганизми храни дају специфичне укусе и како утичу на жељену количину алкохола у пиву, вину и другим алкохолним пићима. Ученици су имали прилике да говоре о процесима производње млечних производа и значају пробиотских култура у дигестивном систему. У практичном делу поставили су експеримент где су доказивали услове у којима квасци најбоље ферментишу. Ученици су поставили различите услове – мењали температуру воде и количину шећера у фалкону и на врховима поставили балоне како би доказали етанолну ферментацију уз издвајање угљен-диоксида. Такође, уз помоћ демонстратора, направили су слоновску пасту и показали улогу квасца као катализатора у процесу издвајања кисеоника из хидроген-пероксида. У пројекту учествује 25 ученика из 6 нишких школа. Завршна радионица биће одржана 25.марта. Пројекат је део годишњег програма рада Научног клуба.