Радионице у пројекту "Тајни састојак - микро чаробњак"

Друга и трећа радионица у пројекту "Тајни састојак - микро чаробњак", одржане су 11. и 18. марта 2024. На другој радионици ученици су се упознали са улогом и значаје микробиологије у безбедности, производњи, преради и складиштењу хране. Ученици су имали прилике да се ближе упознају са два микроорганизма значајна у прехрамбеној индустрији - пекарским квасцем (Saccharomyces cerevisiae) и млечно-киселинским бактеријама (Lactobacillus sp.). Чули су како се ови микроорганизми у лабораторији могу изоловати из пекарских производа, сира, пива и вина, какве хранљиве подлоге се користе за њихово гајење и какву улогу имају агар-агар и желатин у овом процесу. У другом (практичном) делу радионице, ученици су могли да погледају и на основу претходно наученог, опишу већ припремљене колоније квасаца и лактобацила, а затим су уз помоћ предавача спроведу сопствено микробиолошко истраживање. Оно је подразумевало припремање стерилнихи безбедних услова за рад (уз коришћење пламеника и заштитних рукавица), а затим прављење препарата квасаца и лактобацила, које су након тога ученици бојили применом одговарајуће методе и на крају посматрали под микроскопом.
На трећој радионици пројекта ученици су се упознали са процесом ферментације код микроорганизама, са посебним освртом на алкохолну и млечно-киселинску ферментацију. Научили су како микроорганизми храни дају специфичне укусе и како утичу на жељену количину алкохола у пиву, вину и другим алкохолним пићима. Ученици су имали прилике да говоре о процесима производње млечних производа и значају пробиотских култура у дигестивном систему. У практичном делу поставили су експеримент где су доказивали услове у којима квасци најбоље ферментишу. Ученици су поставили различите услове – мењали температуру воде и количину шећера у фалкону и на врховима поставили балоне како би доказали етанолну ферментацију уз издвајање угљен-диоксида. Такође, уз помоћ демонстратора, направили су слоновску пасту и показали улогу квасца као катализатора у процесу издвајања кисеоника из хидроген-пероксида. У пројекту учествује 25 ученика из 6 нишких школа. Завршна радионица биће одржана 25.марта. Пројекат је део годишњег програма рада Научног клуба.

Honeyview DSC03061 Honeyview DSC03032
Honeyview DSC03036 Honeyview DSC03068 copy
Honeyview DSC03029 copy Honeyview DSC03016 copy

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1