Одржано предавање "Перспективе наставника за развој научне писмености ученика и њиховог интересовања за науку"

У Научном клубу у четвртак 7.12.2023.г. у оквиру пројектних активности, реализовано је предавање "Перспективе наставника за развој научне писмености ученика и њиховог интересовања за науку".
Од половине прошлог века говори се о научној писмености да би се указало на потребан ниво научног образовања свих грађана. Научна писменост је водећи оквир у образовној политици и истраживањима. Посматра се као отворен систем знања који се током времена може проширивати према потребама и новим научним сазнањима, који укључује знање о томе шта се сматра науком и разликовање науке од псеудонауке, обухвата способност научног мишљења, способност примене научног знања у решавању проблема, познавање ризика и добити од науке, разумевање значаја науке и технологије за развој друштва и спремност да се користи научна експертиза. Онлајн предавање на Зум платформи за 65 наставника основних и средњих школа, одржала је проф.др Драгица Тривић, редовна професорка Хемијског факултета Универзитета у Београду. Професорка Тривић је информисала наставнике о развоју идеје о научној писмености, различитим визијама научне писмености и циљевима научне писмености. Такође је показала задатке са предходних ПИСА тестирања и протумачила резултате најновијег Писа истраживања из 2022. године за ученике из наше земље. Резултати су показали да је просечно постигнуће ученика из Србије на скали математичке писмености износи 440 бодова (ОЕЦД: 472), на скали читалачке писмености 440 (ОЕЦД: 476), а на скали научне писмености 447 бодова (ОЕЦД: 485). Током предавања разговарало се још о томе: Како вратити потребу за знањем и поверење у науку и како доносити одлуке базиране на научно провереним знањима.

Honeyview 3 Honeyview 17
Honeyview 20 Honeyview 22

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1