Реализован пројекат "Сакупи, преради-идеју разради"

Ученици треће и четврте године нишких средњих школа: Уметничке, Економске, Угоститељско-туристичке и Саобраћајно-техничке школе "12 фебруар", њих 25, имали су прилику да у Центру за стручно усавршавање у понедељак 12.12.2022. учествују у пројекту Сакупи, преради-идеју разради. Пројекат је одобрен по јавном позиву Центра за промоцију науке, за пројекте промоције и популаризације науке у Категорији 1. Аутори пројекта скрећу пажњу на пораст производње текстила и одевних предмета у целом свету. Последица тога су повећање количине генерисаног текстилног отпада који се тренутно не третира на адекватан начин. У оквиру првог званичног друштвеног истраживања о животном циклусу одевних предмета у Србији, Центар за унапређење животне средине је дошао до података, да се у Србији сваке године прода више од 80.000 тона одеће. Циљеви пројекта су оспособљавање ученика да самостално редизајнирају текстилни отпад уз помоћ савремених технолошких софтверских програма за дизајн текстила и одеће и на тај начин израђују нове иновативне одевне предмете. Током радионице ученици су упознати са практичним знањима у области технолошких иновација у области текстилне индустрије, конструкције и дизајна текстилних одевних предмета, као и редизајна и поправке постојећих производа.
Аутори пројекта су Марија Кодрић, истраживач-сарадник у Иновационом центру Универзитета у Нишу; Јована Степановић, асистент на Технолошком факултету у Лесковцу; Невена Томић, асистент на Технолошком факултету у Лесковцу; Зорица Ераковић, истраживач-приправник на Технолошком факултету у Лесковцу и Ивана Мишић, дипломирани инжењер технологије, студент на мастер студијама на Технолошком Факултету у Лесковцу на модулу Индустријски дизајн текстила и одеће.

Honeyview DSC01985 Honeyview DSC01999
Honeyview DSC01986 Honeyview DSC02002
Honeyview DSC01990 Honeyview DSC02004 copy

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1