Пројекат "Од сванућа до постигнућа“

Пројекатне активности из годишњег програма рада НК Ниш у пројекту „Од сванућа до постигнућа“- Утврђивање степена загађености ваздуха помоћу лишајева, отпочеле су по планираној динамици. Пројектом су предвиђене активности које промовишу ботанику, географију и математику.
Централну активност пројекта чини научне шетње на три локације: центар града, периферија града - излетиште Бубањ и село Коритник у близини Нишке Бање. која се реализује кроз тродневне активности и обухвата истрaживање присуства лишајева на тим локацијама.
У пројекту учествују ученици осмог разреда Основне школе „Душан Радовић“ и њихови наставници, представници Института за јавно здравље и професор Славиша Стаменковић са Природно-математичког факултета.
Прва активност за ученике ван њихове школе почела је 17.03.2022. и обухватила је посету Институту за јавно здравље у Нишу. У току посете ученицима је одржано краће предавање и практични приказ поступака који се користе приликом одређивања присуства загађујућих материја у ваздуху. Предавање и приказ су реализовали Миодраг Стојановић директор Института, Душица Стојановић продекан за јавно здравље и Тање Јовановић инжењер заштите животне средине. Проф. Душица Стојановић је говорила о утицају аерозагађења и елементима који утичу на загађење (саобраћај, индустрија, ветар). Објаснила је систем органа за дисање и негативан утицај аерозагађења на тело човека. Тања Јовановић је показала мерне инструменте и практично приказала поступак мерења. Навела је примере загађења у Нишу и показала карту са мерним местима у граду где је Институт надлежан за мерење загађености ваздуха за одређене параметре. Директор Института је говорио о Пастеровом заводу и примерима загађивача који имају негативан утицај на атмосферу.
Следећа активност ученике очекује 01.04.2022. у Научном клубу Ниш, где ће научити како се лишајеви могу користити као индикатори загађености ваздуха у градској средини. Закључке и запажања на крају активности пројекта ученици ће, у Научном клубу, представити основним школама са територије Општине Медијана.

Honeyview 1 (2) Honeyview 7 (2)

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1