Tрибина "Архео Парк Плочник - Учионица на отвореном"

03.02.2017. У Регионалном центру одржана је трибина "Архео Парк Плочник - Учионица на отвореном". Организастори трибине биле су Јулка Кузмановић Цветковић, археолог у Народном музеју Топлица у Прокупљу и Слађана Трајковић, наставник математике у ТШ "15.мај" у Прокупљу.
Архео парк Плочник је формиран 2009.године на простору налазишта Плочник, с циљем да се неолит извуче на површину и уживо покаже како се живело у то време. У реконструисаним кућама од прућа и блата пече се хлеб, тка платно, праве посуде од глине, топи руда бакра као у време неолита.
Спој науке и археологије у Плочнику започео је 2015. године часом математике Логаритми у археологији. Час је одржала Слађана Трајковић са својим ученицима.
У току маја 2016. одржана је "Велика научна неолитска журка", а у августу исте године ирадионоца "Летњи дан у неолиту волим". 
Учесници трибине у Регионалном центру су, путем презентација, предавања, фотографија и радионица имали прилику да се упознају са садржајима реализованим на ова два догађаја. Предавања су одржали проф. др Драган Гајић са ПМФ-а на тему “Зашто је астрологија астролагија“; Нада Стојичевић, професор из ЕТШ "Никола Тесла" је говорила о мобилној апликацији “Потрага у Плочнику из Панчева”, Јулка Кузмановић, Слађана Трајковић и Ирена Петровић Костич - наставник биологије из ОШ "Иво Андрић" у Нишу  одржале су предавање о "Златном пресеку у неолиту". Радионице прављења посуде од глине и ткања реализовали су наставници ШОСО "14.октобар".
Посетиоци трибине могли су да виде и сунчани сат из доба неолита, неолитски златни пресек и копије предмета нађених на Плочнику.
Наставници и остали присутни могли су да се упознају са наредним активностима намењених ученицима и наставницима у 2017. години који ће се дешавати на Плочнику.

Прилог телевизије БеллеАмие о догађају https://www.youtube.com/watch?v=t1y_P3PNHrM

Прилог РТС, емисија Ово је Србија: https://www.youtube.com/watch?v=yQizIh3wj_o

Прилог ТВ Зона Плус: https://www.youtube.com/watch?v=Tdaf-lRFt-4

Све о догађају се налази на сајту Наука у Плочнику: O V D E

IMG 1031 IMG 1039 IMG 1042 IMG 1058 IMG 1061 IMG 1045

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1