Eкoлoшки aтлaс грaдa Нишa

Резултат пројекта НК Ниш Сaтeлитскo oсмaтрaњe у живoтнoj срeдини

Honeyview atlas

ЦПН - Jaвни позив 2021.

Honeyview Javni poziv Центар за промоцију науке, као и сваке године, расписује Јавни позив за пријављивање пројеката промоције и популаризације науке који ће добити финансијску подршку у 2021. години. Рок за пријаве је 29. април.

I ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
Центар позива сва заинтересована научна, научностручна друштва, школе, центре за стручно усавршавање, удружења и друге организације, али и појединце преко научних клубова да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике, којима ће Центар пружити финансијску подршку у 2021. години (у даљем тексту: Јавни позив).

II НАМЕНА И ВИСИНА СРЕДСТАВА
Циљ Јавног позива је подизање нивоа научне писмености и ширења научне културе спроводећи поступак децентрализације промоције и популаризације науке на територији Републике Србије; подршка разноврсним и иновативним пројектним приступима из области промоције и популаризације науке, а који покривају интересовање и потребе опште популације; подршка иновативним и високоутицајним пројектима који имају велики обухват у циљу развоја и побољшања квалитета пројеката из области промоције науке од глобалног значаја и подршка креативним пројектима који афирмишу доступност знања у отвореном простору путем научнопопуларних експоната како би се научни појмови, феномени и чињенице усвојили кроз непосредно искуство.

Укупна расположива средства издвојена за ову намену износе 10.000.000,00 динара, по следећој расподели:

1. Категорија 1 – Пројекти промоције науке у научним  клубовима – 4.000.000,00 динара, с тим да је максималан износ по пројекту 100.000,00 динара;

2. Категорија 2 – Пројекти промоције науке – 5.000.000,00 динара, с тим да је максималан износ по пројекту 200.000,00 динара;
3. Категорија 3 – Идејна решења за интерактивне експонате у парковима науке – до 100.000,00 динара. За пројекте који су изабрани као награђени и пројекте које ће Центар  уврстити у каталог, подносилац пројекта има право на накнаду зависно од ефеката његовог искоришћавања:

 •     за првонаграђени пројекат – 50.000,00 динара бруто,
 •     за другонаграђени пројекат – 30.000,00 динара бруто,
 •     за трећенаграђени пројекат – 10.000.00 динара бруто.

  Максималан износ цене израде једног експоната је 100.000,00 динара.
  Јавни позив за подношење пројеката у прве три категорије отворен је у периоду од 06.04.2021. до 29.04.2021. године.

III ПРАВО УЧЕШЋА
Право учешћа, у складу са Правилником, имају појединци у оквиру научних клубова (обавезно у 2 научна клуба), уз писану сагласност научних клубова, као и самостално сва научна, научностручна друштва, школе, центри за стручно усавршавање, удружења и друге организације које се баве унапређењем научноистраживачког рада, популаризацијом и промоцијом науке. Запослени ангажовани у Центру немају право учешћа у пројектима. Запослени и ангажовани у центрима за стручно усавршавање немају право на пријаву пројеката из категорије 1 и 3, док у пријави пројеката из категорије 2 могу да буду део пројектног тима, али не и одговорна лица пројекта. Седиште подносиоца пријаве мора да буде у Републици Србији.

IV НАЧИН И РОК ПРИЈАВЉИВАЊА
Пријаве се подносе искључиво електронским путем, на обрасцу који је доступан на интернет адреси Центра: prijave2.cpn.rs. Позив је отворен од 06.04.2021. до 29.04.2021. године, до 12:00 часова. Неблаговремене и непотпуне пријаве, пријаве лица која немају право учешћа, као и пријаве пројеката чије је спровођење Центар финансијски подржао у претходним годинама, а који нису поднели исправан програмски и финансијски извештај према последњем усвојеном извештају, неће бити разматране.

Напомена: Услов за подношење пријава у 1. категорији је реализација пројекта у два научна клуба и добијање сагласности истих!
Како бисте се на време информисали и добили сагласност научног клуба, молимо Вас да своје предлоге пројеката доставите најкасније до 22. априла на наведене мејл адресе Научног клуба НишОва адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.; Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Одржан састанак Регионалног актива наставника економске групе предмета

Редовни састанак Регионалног актива наставника економске групе предмета Нишавског, Пиротског и Топличког округа, одржан је у уторак 13. Априла 2021. Године у 20 сати, преко платформе тимс. На састанку је присуствовало 12 наставника економске групе предмета из школа у Нишу, Сврљигу, Бојнику, Житорађи и Власотинцу.
Два најважнија закључка са састанка се тичу коришћења ИКТ у настави у будућем периоду и иницијатива да се стручни испит за наставнике економске групе предмета полаже и у Нишу за оне наставнике који гравитирају том региону.
Сви наставници су били сагласни да ће и у будућности невезано за околности део наставе изводити путем ИКТ-а, те да ће се у том правцу и даље усавршавати. Закључак је да је можда још увек недовољна дигитална зрелост учесника у наставном процесу да би се и оцењивање вршило путем ИКТ-а.
Колегиница Слађана Радојловић је под тачком разно дала предлог да се покрене иницијатива да се стручни испит поред Београда полаже и у Нишу, и та иницијатива је једногласно усвојена и предлог ће бити упућен релевантним институцијама.

Представљен пројекат Де Сет Лаб

У суботу, 10.04.2021. на зум платформи Регионалног центра Ниш, школама Нишавског округа je представљен пројекат Де Сет Лаб. Пројекат је одобрен по јавном позиву Центра за промоцију науке за 2020. годину. О пројекту су говорили аутор пројекта, мр Ивана Круљ, професор физике, и полазници радионица. Учесницима видео конференције представљен је део активност реализован кроз радионице пројекта, описани су доприноси које су полазници препознали у развоју својих научних представа о одређеним свакодневним појавама. Аутор пројекта је захвалио на сарадњи и помоћи запосленима у Регионалном центру и истакао значајном идеју промоције науке у научним клубовима, заинтересованим групама и појединцима. Такође је истакнут начин превазилажења неповољних околности у смислу окупљања већег броја учесника и неминовност реализације радионица онлајн комуникацијом, али и жаљење због изостанка предвиђене радионице на обали Нишаве. Ипак циљеви пројекта су остварени, упркос ограничењима, због чега је аутор посебну захвалност упутио полазницима радионица на спремности да поред редовних школских онлајн часова издвоје време током викенда и посвете се неким новим садржајима.

Honeyview YouTube Logo 2017–present

Honeyview vlcsnap 2021 04 12 09h27m15s991 Honeyview vlcsnap 2021 04 12 09h29m23s578
Honeyview vlcsnap 2021 04 12 09h31m29s186 copy Honeyview vlcsnap 2021 04 12 09h32m41s213

Радионице стрипа - Оживљавање слике речима

У Регионалном центру је за 20 ученика четвртог разреда ОШ "Свети Сава", уз поштовање свих препоручених мера за заштиту од епидемије, у петак 9.04.2021. реализован пројекат Радионице стрипа - Оживљавање слике речима. Пројекат је одобрен у оквиру годишњег програма Научног клуба Ниш а финансиран је од стране Центра за промоцију науке. У оквиру два школска часа су реализоване три радионице повезане у једну целину кроз коју су обједињени уметност стрипа, наука и култура изражавања.
Почетна тачка за израду стрипа ученика био је разговор о животу и раду Николе Тесле. Сваки ученик је добио портрет Николе Тесле који је после објашњења наставника позиционирао на свој цртеж у одређеном контексту. После израде цртежа ученици су у форми говорних вежби анализирали своје радове.
Радионице је реализовала Бојана Петронијевић, наставник српског језика и књижевности у ОШ "Рајак Павићевић" у Бајиној Башти.

Honeyview DSC00154 Honeyview DSC00149
Honeyview DSC00152 Honeyview DSC00151
Honeyview DSC00149 copy

Недеља хемије - Хемија и уметност

Пројекат Научног клуба Недеља хемије - Хемија и уметност, омогућио је наставницима основних и средњих школа, и ученицима средњих школа да у периоду 5-7.04.2021. учествују на предавањима које су реализовали професори Департмана за хемију Природно-математичког факултета у Нишу. Овим предавањима je завршен први део пројекта.
Прво предавање "Примена аналитичке хемије у проучавању материјалног културног наслеђа", одржала је проф др Весна Станков Јовановић, којим је кроз мултидисциплинарни приступ објаснила везе аналитичке хемије са објектима културног наслеђа.
Предавање "Пигменти у храни: носиоци боје и друге важне особине и улоге" одржала је доц др Снежана Јовановић и појаснила разликовање и класификацију пигмената према пореклу и структури, хемијску стабилност пигмената и остале важне улоге.
Предавање "Додај свету мало боје; Индикатори - виртуози у хемијској анализи" , одржала је доц др Јелена Мрмошанин и одговорила на питање зашто су индикатори виртуози у уметности и у хемији, који су природни индикатори, каква је њихова примена и њихов допринос медицини.
Предавања је пратило око 150 заинтересованих наставника и средњошколаца. Сва предавања реализована су онлајн посредством дигиталних платформи.

Други део пројекта намењен је лабораторијском раду и за ученике ће бити реализован у просторијама Природно-математичког факултета у Нишу током маја месеца.

Honeyview 3 Honeyview 8
Honeyview 1c        Honeyview 10c
Honeyview 10 Honeyview 14

Уплата котизације: 840-842668-41 без позива на број

Најава догађаја

 • Обавештење - Конкурс ЦПН +

  Поштовани,

  Поводом Јавног позива Центра за промоцију науке за категорију

  1- Пројекти промоције науке у научним клубовима:

  Научни клуб Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ниш, позива све заинтересоване да узму учешће на Јавном позиву Центра за промоцију науке за подношење пријава за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2021. години.
  Регионални центар Ниш пружиће подршку пројектима кроз консултације при
  попуњавању документације у периоду од 12- 26.04.2021.

  Пријаве се подносе искључиво електронским путем, на обрасцу који је доступан на интернет адреси Центра за промоцију науке.
  Позив је отворен од 06.04.2021. до 29.04.2021. године, до 12:00 часова.
  Напомена: за Категорију 1, која се односи на Пројекте промоције науке у научним клубовима, пре пријаве пројекта заинтересовано лице мора да добије писану сагласност Научног клуба Ниш за пријаву и реализацију пројекта у овом клубу.
  Позивамо све заинтересовани да се јаве и остваре контакт са координатором Научног клуба на телефон 018 202 300 и да до 26.04.2021. доставе предлог пројекта са разложеним буџетом. Мејл адреса на који се доставља Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  После тога ће Вас контактирати особа задужена за праћења Јавног позива због давања САГЛАСНОСТИ на пријаву и реализацију пројекта.

  Научни клуб Ниш

 • Прojeкат "Питaj и смишљaj" - рaзгoвoр сa писцeм Влaдимирoм Пиштaлoм +

  Нaучни клуб РЦ Ниш у субoту, aприлa 2021., у oквиру гoдишњeг прoгрaмa Клубa рeaлизуje трeћи сусрeт у прojeкту "Питaj и смишљaj".
  Зa трeћи сусрeт je зaкaзaн рaзгoвoр сa писцeм Влaдимирoм Пиштaлoм. Влaдимир Пиштaлo, дoбитник НИН-oвe нaгрaдe зa 2008.гoдину je jeдaн oд нajзнaчajниjих сaврeмeних српских писaцa кojи je нaписao рoмaнe: Teслa, пoртрeт мeђу мaскaмa, Mилeниjум у Бeoгрaду и Вeнeциja.
  Teмa рaзгoвoрa у субoту сa гoспoдинoм Пиштaлoм je Teслa - Инспирaциja нaуци и књижeвнoсти. Рaзгoвoр трeбa дa пoдигнe нивo знaњa o Teсли, дa усмeри учeникe кaкo дa пишу причe и eсeje кojи су бaзирaни нa фaктoгрaфским пoдaцимa или су инспирисaни ствaрним личнoстимa.
  У прojeкту Питaj и смишљaj учeствуje 30 учeникa нишких гимнaзиja.

  Honeyview Pitaj i smisljaj 3a

 • Акредитован семинар - Умеће комуникације - "Како да говоримо и слушамо да би ученици желели да нас чују и да разговарају са нама" +

  Регионални центар Ниш реализује акредитован семинар Умеће комуникације - "Како да говоримо и слушамо да би ученици желели да нас чују и да разговарају са нама" (кат.бр.171). Семинар се реализује онлине путем интернета на Зоом платформи током маја месеца. Пријављивање је до формирања групе на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

  Понуда, сатница и пријавни лист

 • Акрeдитoвaн семинар - "Индивидуaлизaциja нaстaвe уз увaжaвaњe рaзликe у стилoвимa учeњa учeникa" +

  Рeгиoнaлни цeнтaр oргaнизуje oн линe рeaлизaциjу aкрeдитoвaнoг прoгрaмa кaт. бр. 446 - Индивидуaлизaциja нaстaвe уз увaжaвaњe рaзликe у стилoвимa учeњa учeникa.

  Приjaвљивaњe je нa Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  Кoтизaциja изнoси 3.700,00 динaрa.

  Пријавни лист    Понуда     YouTube

 • AКTИВНOСTИ НAУЧНOГ КЛУБA У АПРИЛУ: +

  Нaучни клуб РЦ Ниш је aктивнoсти прeдвиђeнe гoдишњим прoгрaмoм, прилaгoдиo пoстojeћoj ситуaциjи и рaдиoницe и прeдaвaњa у рaзличитим прojeктимa рeaлизуje путeм кoмуникaциjских кaнaлa кojи oмoгућaвajу сoциjaлну дистaнцу. Свe aктивнoсти зa учeникe су у виртуeлнoj рaвни и рeaлизуjу сe on line.

  У тoку априла рeaлизуjу сe прojeкти:

  1. Питaj и смишљaj
  2. Прojeкaт D Set Lab
  3. Недеља хемије
  4. Радионице стрипа - оживљавање слике речима

 • ПОСЕТИТЕ ПАРК ЗНАЊА У РЕГИОНАЛНОМ ЦЕНТРУ НИШ +

  Посетите Парк знања у дворишту зграде Регионалног центра - Париске комуне бб (поред Општине Медијана) и играјте се у песку Архимедове бележнице и СИ школице, испробајте рад Галилејевог клатна и Фарадејевог тунела, седите на ексерима Факирове столице, упознајте се са 147 цифара броја Пи, покрените радио, пуњач за мобилни и лампу помоћу динамо бицикла и играјте Ботаничку слагалицу!
  Групне посете обавезно најавити ради обезбеђивања стручног водича најкасније 7 дана пре доласка. Да би посета парку била испраћена предавањем о експонатима група треба бити од најмање 40 особа, у супротном Парк можете посетити и о експонатима се информисати у сопственој режији. Најава на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на телефон 018/202-300.
  Цена улазнице за школе ван Ниша је 80 динара по ученику.

  IMG 1851IMG 1793IMG 1863IMG 1764IMG 1766Honeyview IMG 2318 (2)Honeyview IMG 2324 (2)

 • +++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +

   

 • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje zavod za vrednovanje mreza copy CPN NIS unops  
 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1