Одржана летња школа „Niš School 2024: Information, Noise and Physics of Life“

17.06 – 28.06.2024. У Центру за стручно усавршавање одржана летња школа „Niš School 2024: Information, Noise and Physics of Life“, у организацији Абдус Салам интернационалног центра за теоријску физику ИЦТП (Трст, Италија), Математичког Института САНУ (Београд, Србија) и Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу (Ниш, Србија). Као интегрални део летње школе одржана је и мeђународна конференција под називом: „Information, Noise and Physics of Life“, од 21. до 24. jуна.
Статистичка физика и теорија информација имају све присутну улогу у истраживању наука о животу и сложених система. Међусобна игра ових истраживачких области представља јединствену основу за анализу стварних биолошких система, као што су активна материја и регулаторни системи гена, који су обично далеко од равнотеже и под снажним утицајем флуктуација и буке. Поред тога, синергија статистичке физике и теорије информација пружа моћне алате за анализу метода закључивања и оптимизације које су у срцу вештачке интелигенције.
Теме Niš School 2024 биле су: Теорија информација и основе ентропије; Основи статистичке механике; Физика ван равнотеже; Статистичка физика у биоинформатици; Активна материја у биолошким системима; Статистичка физика машинског учења.
Крајњи циљеви школе су проширење међународне сарадње и размена научних и стручних знања и искустава, као и промовисање активне интеракције између студената и истраживача из развијених земаља и земаља у развоју.
Овај догађај био је финансиран од стране Абдус Салам Интернационалног центра за теоријску физику и Министарства науке, технолошког развоја и иновација, окупио је преко десет предавача са реномираних светских научних институција као што су Универзитет у Сорбони (Француска), Тата институт за фундаментална истраживања (Индија), СИССА Институт (Италија), Универзитет у Мадриду (Шпанија), Универзитет у Вирџинији (САД), МекГил Универзитет (Канада), као и предаваче са Абдус Салам интернационалног  центра за теоријску физику (Италија), Колимбије, као и студенти Универзитета у Нишу који су имали јединствену прилику да остваре контакте са колегама из целог света и да уз помоћ водећих светских предавача усаврше своја знања из теорије информација, статистичке физике, биофизике и машинског учења.
Церемонији отварања овог догађаја присуствовали су државни секретар Проф. др Мирослав Трајановић, Декан Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу, Проф. др Нико Радуловић, Председник српског друштва за механику, Проф. др Славољуб Симић, преставник југоисточне мреже за теоријску физику СЕЕНЕТ, Проф др Драгољуб Димитријевић и помоћница градоначелнице града Ниша, Јелена Митић, а онлајн укључења су имали директор Абдус Салам интернационалног центра за теоријску физику и помоћник директора Унеска, Атиш Даболкар, ИТЦП носилац активности, др Едгар Ролдан и директор Математичког института САНУ Проф. др Зоран Огљеновић.
Присуствовало је 20 студената докторских наука из Румуније, Марока, Индије, Македоније, Бразила, Немачке, Аргентине, Француске, Италије, Шпаније, Енглеске и Колумбие и професори са факултета из Ниша и Београда.

Honeyview IMG 9329b66 V Honeyview IMG 70608ec4 V
Honeyview IMG 4b1458 V Honeyview IMG 4964903 V
Honeyview DSC03578 Honeyview DSC03584

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1