"Недеља истраживача" - други дан

24.09.2019.  1. Поставком под називом ЕТНО КУТАК -сачувано од заборава, које су у холу Регионалног центра приредиле др Наташа Мартић Бурсаћ и Милена Гоцић са Департмана за географију Природно-математичког факултета у Нишу, отворено је друго вече Недеље истраживача у Регионалном центру. Саставни део изложбе били су алати, посуђе, играчке, одећа, ношња, преслице, коловрати и предмети који су били неизоставни део сваког сеоског домаћинстава у Србији с почетка 20. века. Кроз поставку ученици су се упознали са културом и традицијом прошлих времена. Ученици нижих разреда нишких основних школа "Бранко Миљковић", "Коле Рашић" и " Свети Сава" постављали су питања ауторки поставке, а она је свесрдно објашњавала сврху сваког од изложених предмета уз јасну поруку колико је важно да чувамо културну баштину српског села и народа српског уопште.

etno 1 etno 2

2. Шетњу кроз најочуваније утврђење на Балкану, Нишку тврђаву, у Регионалном центру је приредила др Александра Мирић, архитекта - конзерватор.
Кроз сликовито и живописно излагање под називом Сва лица нишке тврђаве, упознала је присутне са остацима различитих цивилизација које су кроз Тврђаву прошле. Сазнали смо када и за које потребе је изграђена, ко је све у њој боравио, ко ју је градио, како мењао, зашто рушио и поново изграђивао и реконструисао.  На предавању је истакнут  осврт  на остатке Османског периода који сведочи о верском, административном и свакодневном животу тог времена.
У жељи да Нишлијима приближимо историју и идентитет града, да нам је дата на коришћење и чување, подсетили смо се да је Тврђава симбол града, да је Тврђава на градском грбу и да је Тврђава део свакодневног живота данашњих Нишлија.

tvr1 tvr21
tvr2 tvr4

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1