Изложба "МАТЕМАТИКА И ПРИРОДА" од 6-13.05.2019 у холу Регионалног центра

У великом холу Регионалног центра, поводом обележавања манифестације Мај месец математике постављена је изложба МАТЕМАТИКА И ПРИРОДА.Свет у коме живимо пун је образаца који се могу описати уз помоћ математике. Дуга на небу, речни меандри, сенке у простору, паукова мрежа, саће, шаре на животињком крзну, само су неке од природних појава у којима се проналазе математички принципи.
Многи сматрају да је природа вешта уметница. Али мало је познато да готово нестварно лепе и разновсне природне пруге и шаре могу да буду описане математичким формулама.
Девет изложбених паноа приказују Симетрију, Паралелне линије, раст бактерија, Геометријске облике, Златни пресек, Фибоначијев низ, Фрактале, Пруге, Пеге и шаре.
Латице бројних врста цвећа, листове дрвећа, урагане, галаксије, семе сунцокрета и људско ухо повезује исти принцип – сви имају спирални облик оји се скоро савршено поклапа са "златном спиралом" насталом тзв. Фибоначијевом низом.
Изложбена поставка отворена је сваког дана у периоду 6-13.05.2019. од 8 до 20 часова.

matematika i priroda 1  matematika i priroda 2  matematika i priroda 3
matematika i priroda 4  matematika i priroda 5  matematika i priroda 6

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1