Отварање манифестације и изложбе "Интелигенција биљака" у Научном клубу Регионалног центра Ниш

25.03.2019. У заједничкој организацији Центра за промоцију науке Београд и Регионалног центра Ниш, у Научном клубу Регионалног центра je отворена манифестација Интелигенција биљака, која обухвата изложбу, предавања за наставнике и радионице за ученике. Сама изложба обухвата пет експоната из којих сви посетиоци могу сазнати како биљка види, чује, осећа додир и мирис и оријентише се у простору.

Изложба ће бити доступна сваког дана у периоду 25.3 до 3.04. између осталог са циљем да се покаже да наука није баук. Биљке чине 99 одство биомасе наше планете и без њих живот на копну, барем у садашњем облику, не би био могућ. Анатомски се веома разликују од човека, немају мишиће, али имају исте филаменте као наши бицепси, немају кости, али ту је дрво, немају нерве, али електрични сигнали преносе информације кроз другачије судове. Биљке комуницирају међусобно и као и ми имају чула.

Манифестацију је отворила Данијела Марковић, директор Регионалног центра и Тања Аднађевић, руководилац сектора за програмске активности ЦПН -а. После отварања предавања су одржали професори са Департмана за биологију и екологију нишког Природно - математичког факултета: др Татјана Михајилов Крстев - "Тајна удружења биљака" и др Бојан Златковић - "Стара планина- биљке између земље и облака.

Отварању изложбе и предавањима је присуствовало 30 наставника нишких школа.
У периоду
26.03-2.04. планиране су радионице за ученике: Фотосинтеза и транспирација, Биљке и боје, Биљке под микроскопима. Радионице ће за организоване групе ученика одржати наставник приправник Јована Крстић.

inteligencija biljaka3 intelijencijaaabiljaka
inteligencija biljaka2 Picture 413inteligencija biljaka
inteligencija biljaka 5 pictureintelijencijabiljaka

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1