Представљен пример добре праксе ФОРУМ ТЕАТАР "Вршњачко насиље"

21.3.2019. У Регионалном центру за професионални развој наставника представљен је пример добре праксе Основне школе „Бубањски хероји “  у Нишу - ФОРУМ ТЕАТАР „ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ“.
Најпре је ученица школе упознала присутне са појмом и карактеристикама вршњачког насиља а затим су на Форум театру приказане 3 сцене вршњачког насиља: вербално, социјално (са електронским) и физичко насиље.
Присутни гледаоци су имали могућност да у сваком тренутку извођења сцене насиља прекину сцену, интервенишу и понуде другачији приступ проблему.
Сцене вршњачког насиља из школа представили су ученици 8.разреда, чланови драмске секције и ђачког парламента школе. Сва три сценарија написала је наставница српског језика Татјана Цекић. Уз њу је форум водила и Драгана Стевановић, педагог и педагошки саветник у школи. У овој школи форум театар се користи као превентивна активност вршњачком насиљу и приказан је у свим одељењима од 5. до 8.разреда.
Форуму су присуствовали Верица Раденковић, директорка школе „Бубањски хероји“, наставници и стручни сарадници из различитих школа у Нишу. Било је присутно 80 просветних радника.
Форум театар као методу је осмислио Аугусто Боал. Користећи ову методу учесници уче како да мењају свет решавајући проблеме који се јављају у заједници. Оно што је карактеристично за форум театар је да се после уводног приказивања проблема, проблем још једном приказује у форми представе те се публика позива да реагујеи покуша да проблем реши интервенцијом. Учесници имају прилику да се укључе у представу и да мењају њен ток, како би проблем био решен на најбољи могући начин.

HoneyviewVRSNJACKO NASILJE IMG 1687 HoneyviewVRSNJACKO NASILJE IMG 1688
HoneyviewVRSNJACKO NASILJE IMG 1692 HoneyviewVRSNJACKO NASILJE IMG 1697

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1