Реализација семинара "Превенција насиља и злостављања деце путем ИКТ"

09-10.02.2018. У Регионалном центру је одржан акредитовани семинар број 122, "Превенција насиља и злостављања деце путем ИКТ" (16 бодова). Семинар је организован за групу од 28 учесника из различитих школа Града Ниша. 

Програм/семинар се спроводи у циљу сензитивизације наставника/ца, психолога, педагога, васпитача и директора (у средњим и у основним школама) и њиховог оспособљавања да препознају потенцијалне опасности на интернету, жртве насиља и злостављања путем интернета над децом и међу децом, као и у циљу развоја потенцијала за правовремену превенцију и едукацију које ће бити фокусиране на највулнерабилнији део школске популације.
Посебан акценат се ставља на последице насиља над децом и међу децом, препознавање и процедуру поступања просветних радника. Подизање свести код просветних радника о важности проактивног приступа теми са ученицима и родитељима.
Семинар обрађује теме као што су појам и врсте насиља и злостављања деце путем ИКТ (педофилија, лажно представљање, злоупотреба друштвених мрежа, вршњачко насиље путем интернета, трговина људима/децом путем интернета, секте на интернету, дистрибуција дечије порнографије, приступ порнографији на интернету), како препознати, како реаговати и коме и на који начин пријавити, законска регулатива и примери добре праксе, методологија приступа и разговори са родитељима жртве, методологија разговора са родитељима насилника, веза ове врсте насиља са осталилм врстама насиља и злостављања деце, последице ове врсте насиља на децу, родитеље, школу..., превентивна заштита.

Семинар је био у организацији компаније ComTrade и био је бесплатан за учеснике/наставнике. Компанија ComТrade је на овај начин показала своју корпоративну одговорност.

Семинар је реализовала Биљана Кикић Грујић, криминолог из Таргет тима - Центра за превенцију девијантног понашања младих, Нови Сад.

IMG 3225 IMG 3226

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1