Фокус групе

9.11.2016. У Регионалном центру, у организацији Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања реализоване су две фокус групе, са наставницима и са родитељима нишких основних и средњих школа.
Фокус групе су организоване ради провере квалитета упитника за родитеље у оквиру самовредновања рада установа/школа.
Фокус групама присутно је било 13 наставника и 10 родитеља. Модератор фокус група била је Виолета Панчић.
Пракса спољашњег вредновања указује на извесну “пасивност”  родитеља у вези са животом и радом у школи. Појавила се потреба за подизањем свести о важности да се родитељи укључе на искрен и подстицајан начин.Члан 48. ЗОСОВ-а о осигурању квалитета предвиђа да школа кроз самовредновање прикупља информације о задовољству ученика и родитеља/старатељ. МПНТР је упутио захтев ЗВКОВ-у да развије инструмент који ће омогућити родитељима да процене квалитет рада установе у односу на дефинисане области квалитета.

Идеја Министарства је била да се посредством овог упитника „појача“ улога родитеља у самовредновању рада школа, а да се сам упитник „ослања“ на Оквир квалитета који се користи у процесима спољашњег вредновања и самовредновања квалитета рада школа. Циљ овог упитника јесте да га школе користе у процесу самовредновања рада како извор података и подршке при сагледавању постојећег стања и квалитета рада школе.

 

IMG 0562 IMG 0593